Αρχική / Πολιτισμός / City life / H "Ιλιάδα" του Λιβαθινού επιστρέφει στο θέατρο Χώρα
H "Ιλιάδα" του Λιβαθινού επιστρέφει στο θέατρο Χώρα  thumbnail

H "Ιλιάδα" του Λιβαθινού επιστρέφει στο θέατρο Χώρα


 Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 ως σκηνικό πείραμα έξι ωρών στις 12/2 στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, και σήμερα, μετά τις σκηνοθετικές αναπροσαρμογές που έκανε ο Στάθης Λιβαθινός κι έναν κύκλο παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η «Ιλιάδα» ανεβαίνει στο Χώρα.

  


 


 


Στην τετράωρη πλέον διάρκειά της δεκαπέντε ηθοποιοί ζωντανεύουν το μνημειώδες έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας με απόλυτο συντονισμό, έντονους ρυθμικούς κυματισμούς και σαν μια πωρωμένη «γροθιά» μάς παρασύρουν στην υπαρξιακό θυμό των ηρώων που παλεύουν με τη μοίρα τους. Μία από τις πιο εμπνευσμένες παραστάσεις που έχουμε δει στο θέατρο τα τελευταία χρόνια…


 


Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα το Στάθη Λιβαθινό. Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του σε μια περίπου πεντάωρη παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα άπο το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές αλλά και τρυφερές με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε τελειώνει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας συμφιλιώνονται -έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X