Αρχική / Πολιτισμός / City life / Δωρεάν εξετάσεις για φλεβικές και αγγειακές παθήσεις
Δωρεάν εξετάσεις για φλεβικές και αγγειακές παθήσεις thumbnail

Δωρεάν εξετάσεις για φλεβικές και αγγειακές παθήσεις

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις του κοινού για την Θρομβοεμβολική Νόσο (ΦΘΝ) σε ειδικές ομάδες ασθενών και καρκινοπαθείς θα πραγματοποιήσουν εξειδικευμένοι ιατροί, μέλη της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας αύριο από τις 15.30 μέχρι τις 20.00 στο «ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ».


Οι αγγειοχειρουργοί στέλνου σήμα κινδύνου για άμεση κινητοποίηση των ασθενών με καρκίνο αλλά και μετά από κάθε χειρουργείο, για  την αποφυγή  φλεβοθρόμβωσης  και πνευμονικής εμβολής.  Κι αυτό, γιατί η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) η οποία συχνά δεν συνοδεύεται από κλινική εκδήλωση, πλήττει έως και 1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο, ενώ η έναρξη χημειοθεραπείας αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.


Παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής  είναι η παραμονή στο νοσοκομείο και η χειρουργική επέμβαση (24.2%), η παραμονή στο νοσοκομείο χωρίς χειρουργική επέμβαση (22.5%) και ο ενεργός καρκίνος (19.8%).


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη φλεβικής θρομβοεμβολής μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο.


Οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής εξαιτίας της υπερπηκτικής κατάστασης που σχετίζεται με τον καρκίνο, της χειρουργικής επέμβασης και της θεραπείας για τον καρκίνο. Η εμφάνισή της δε, εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, με τον καρκίνο του παγκρέατος, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του νεφρού  και του στομάχου να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.


Σημαντικές παρενέργειες


Σημαντικές παρενέργειες της  Φλεβικής Θρομβοεμβολής στους  ασθενείς με καρκίνο είναι το μεταθρομβωτικό σύνδρομο, η χρόνια πνευμονική υπέρταση, και η επανεμφάνιση νέων επεισοδίων ΦΘΕ.  Αθροιστικά, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων  ΦΘΕ  είναι 3 φορές υψηλότερο  σε σχέση με εκείνους που δεν πάσχουν από καρκίνο.


Για να μειωθούν οι συνέπειες της ΦΘΕ, τονίζουν οι γιατροί, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε την πρωτογενή πρόληψη και θεραπεία της νόσου σε ογκολογικούς ασθενείς  με τη  χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.


Ανάλογα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης εμβολικών επεισοδίων  μπορεί η αντιπηκτική αγωγή να δοθεί για μερικούς μήνες ή και για ολόκληρη τη ζωή του ασθενούς.


Στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θρόμβωσης εν των βάθει φλεβών ή πνευμονικής εμβολής (ασθενείς που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές, που παραμένουν σε ακινησία για μεγάλο  χρονικό διάστημα κ.α.), η προφυλακτική θεραπεία  με υποδόρια χορήγηση ηπαρίνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X