Αρχική / Πολιτισμός / City life / Πάμε Βόλτα! Κτίρια «ερμητικά» κλειστά ανοίγουν το ΣΚ
Πάμε Βόλτα! Κτίρια «ερμητικά» κλειστά ανοίγουν το ΣΚ thumbnail

Πάμε Βόλτα! Κτίρια "ερμητικά" κλειστά ανοίγουν το ΣΚΣυντάκτης: Ευφροσύνη Κυριαζή
Πάντα αναρωτιόμουν τι να κρύβουν τα παλιά επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά «κομψοτεχνήματα», που στέγασαν τη ζωή ιστορικών προσώπων. Ξεχασμένα στο χρόνο από μια άλλη εποχή, μοιάζουν μοναχικά και απροσπέλαστα. Έχουν ένα σιωπηλό μεγαλείο που μαρτυράει ότι κάποτε έζησαν μεγάλες στιγμές και ας είναι τώρα συρμένα από την αρχοντιά τους, αφημένα στο έλεος της πολιτείας.


Είναι και αυτά τα απλά «τζαμένια» κτίρια, συνήθως βρώμικα από το καυσαέριο, που στεγάζουν επιχειρήσεις και γραφεία. Έχουν φύλακα και δεν μπορείς να εισέλθεις αν δεν έχεις ραντεβού για δουλειά και δεν έχεις δώσει το όνομά σου σε αυτά τα χαμογελαστά κορίτσια στη γραμματεία. Στεγάζουν τη μισή μέρα των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν και να πληρώνουν όλα αυτά που οι τιμές τους αυξάνονται, ενώ ο μισθός του φύλακα και των χαμογελαστών κοριτσιών μειώνεται. Κάποια από αυτά τα τζαμένια κτίρια δεν είναι πολύ όμορφα, αλλά προσπαθούν και αυτά να επιβιώσουν με το δικό τους τρόπο στους επόμενους χρόνους.


Ανάμεσα σε άχαρες πολυκατοικίες, τα γραφεία των εκδόσεων «Πατάκη» στην Ομόνοια (Αρχιτέκτων: Αλεξάνδρα Καλλίρη και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες -2008)Δίπλα τους ή 3 στάσεις με το μετρό, μπορεί να στέκονται και τα όμορφα «ξαδέρφια» τους, σαν μακρινοί συγγενείς. Τα «γυάλινα» κτίρια με τα καθαρά σαν κρύσταλλο τζάμια που αντανακλά ο ήλιος και διαθλάται το φως σε αποχρώσεις χρωμάτων που αγνοούσες ότι υπάρχουν. Ένα τέτοιο κτίριο είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που με το παιχνίδισμα του φωτός, σε καλεί να το προσέξεις όπως οι σειρήνες καλούσαν τον Οδυσσέα.


Τέχνη από μόνο του, το κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Αρχιτέκτων: Architecture Studio, Burrell Foley Fischer LLP, ΑΕΤΕΡ -2010)


Και σε μια βόλτα στους δρόμους της πόλης ή εκεί που θα στρίψεις σε ένα λάθος στενό ψάχνοντας χαμένος μια άγνωστη οδό, μπορεί να πέσεις πάνω σε να κτίριο ή σε ένα σπίτι μοντέρνας αρχιτεκτονικής που θα κλέψει τις ματιές και το χρόνο σου. Χωρίς να το καταλάβεις, θα σταθείς να το παρατηρήσεις, απομονώνοντάς το χωροχρόνο στις εκκεντρικές και φουτουριστικές γραμμές του.


Συνήθως τα μοντέρνα κτίρια θα σε διχάσουν. Ή θα θαυμάσεις την πρωτότυπη και ντιζαϊνάτη μορφή τους ή θα σκεφτείς «τώρα τι είναι τούτο;», καθώς θα ξεπροβάλλει αντιφατικό και παράμερο ανάμεσά στα άλλα, υπογραμμίζοντας τις αντιθέσεις της Αθήνας. Όπως και να'χει, το «χάζι» στο ιδιαίτερο στιλ του κτιρίου είναι μια απόλαυση από μόνη της. Εξάλλου, πάντα έχει ενδιαφέρον να κάνεις εικασίες για το τι εκφράζει η ματιά του αρχιτέκτονα για τον κόσμο μέσα από τις γραμμές ενός κτιρίου.


Μαγνητίζει τα βλέμματα των περαστικών, η μοντέρνα κατοικία Urban stripes στο Κουκάκι (Αρχιτέκτων: klab_architecture -2013)Και είναι και αυτά τα κτίρια τέτοιας απαράμιλλης αισθητικής που υφαρπάζουν τις αισθήσεις σου και θέλεις να «τρυπώσεις» στα κλεφτά στους εσωτερικούς τους χώρους και να διαπιστώσεις με τι στιλ είναι διακοσμημένα από τους ιδιοκτήτες τους.


Ιδιωτική κατοικία στο Λυκαβηττό (Αρχιτέκτων: Γιώργος Λυκουριώτης & “Oι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας”, 2003)Οικία Κραντονέλλη στη Πλάκα (Αρχιτέκτων: Κλέων Κραντονέλλης, 1963-67)Να λοιπόν, που ήρθε η ώρα να «υφαρπάξουμε» με τη σειρά μας τα μυστικά των «ερμητικά κλεισμένων κτιρίων».


Το Σαββατακύριακο (5-6 Απριλίου), 49 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της Αθήνας, ανοίγουν τις πόρτες τους και σας υποδέχονται να τα γνωρίσετε και εκ των έσων μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις. Η γνωριμία με τις αρχιτεκτονικές τάσεις της πόλης στο πέρασμα του χρόνου και την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, καθώς και η ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι οι στόχοι της διοργάνωσης. Για αυτούς τους λόγους, η επιλογή των κτιρίων έγινε με γνώμονα την αρχιτεκτονική τους, την εποχή τους, την ιστορία τους, αλλά και τις χρήσεις τους.


Πρόκειται για το Δημαρχείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων, διάφορα Μουσεία (πχ. Ακρόπολης, Μπενάκη, Ισλαμικής Τέχνης), Θέατρα (πχ. Παλλάς, Ακροπόλ), Εμπορικά κτίρια (πχ. Εστιατόρια-Μπαρ Αγίας Ειρήνης 10), ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους (πχ. γραφεία «Shop and Trade», τα γραφεία των εκδόσεων «Πατάκη»), ξενοδοχεία (πχ.Fresh, New, Grecotel Pallas Athens), χώρους πολιτισμού (πχ. Στέγη, ATOPOS cvc, Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, ), Κτίριο Αβέρωφ, Μέγαρο ΥπατίαΓενικά Αρχεία του Κράτους, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και σχολεία (πχ. 21ο Δημοτικό σχολείο «Λέλα Καραγιάννη»).


Ακόμα θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε ιδιωτικές κατοικίες στη Πλάκα, στο Κολωνάκι, στο Λυκαβηττό και στου Φιλοπάππου που ξεχωρίζουν λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας.


Ιδιωτικό διαμέρισμα σε νεοκλασικό κτίριο στην Πραξιτέλους που σας δέχεται για επίσκεψη (Αρχιτέκτων: Όλγα Λεοντιάδου -2005)Οι επισκέψεις γίνονται στα πλαίσια του παγκοσμίου «Open House», που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα («Open House Athens») και ξεκίνησε το 1992 στο Λονδίνο. Πλέον, μετράει 22 χρόνια ζωής με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου όπως τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Βαρκελόνη, τη Ρώμη, τη Μελβούρνη, το Ελσίνκι και το Τελ Αβίβ, να έχουν ανοίξει τις πόρτες των πιο εμβληματικών κτιρίων τους, ενώ η Θεσσαλονίκη συμμετείχε το 2012 και το 2013 με τα δικά της αρχιτεκτονικά στολίδια.


Βγαλμένο από παραμύθι, το 21ο Δημοτικό σχολείο «Λέλα Καραγιάννη» (Αρχιτέκτων: – τέλη 19ου αι.)


21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Αναλυτικά τα 49 κτίρια που θα είναι ανοικτά στις 5-6 Απριλίου στο «Open House Athens» και το πρόγραμμα

 


Πως γίνονται οι επισκέψεις;

1. Επιλέγετε από το πρόγραμμα ποία κτίρια ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε
2. Βλέπετε ποιες ώρες είναι ανοιχτά στο κοινό
3. Επισκέπτεστε το κτίριο
4. Η είσοδος γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν σχηματίζονται ομάδες με ικανοποιητικό αριθμό ατόμων
5. Δεν απαιτείται προκράτηση για την επίσκεψη
6. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους


Ο χάρτης των κτιρίων για να μην χαθείτε!:

 


 

 

Καλή περιήγηση! 🙂

 

Δείτε το trailer της διοργάνωσης «Open House Athens»:
 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X