Αρχική / Πολιτισμός / City life / Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής
Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής thumbnail

Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα ιστορικό θέατρο, ταυτισμένο με την ίδια τη Γαλλία, επιστρέφει έπειτα από 52 χρόνια στην Ελλάδα με την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ. Η αφορμή είναι ιδανική για να θυμηθούμε ένα-δυο πράγματα για το αρχαιότερο θέατρο του σύγχρονου κόσμου και για ένα θεατρικό έργο ταυτισμένο με τη γαλλική αντίσταση.


Η ίδρυση 
Το 1680 ο θεατρόφιλος Λουδοβίκος ΙΔ΄, ο «βασιλιάς Ήλιος», δημιουργεί την Comedie Francaise, υποχρεώνοντας τους δύο αντίπαλους παρισινούς θιάσους –εκείνον του αποθανόντος Μολιέρου κι εκείνον του Theatre du Marais– να συγχωνευτούν σε έναν.
 Όλα για την κωμωδία 
Οι ηθοποιοί του θιάσου επιλέγονταν από τον ίδιο τον βασιλιά, με την απαίτηση να τελειοποιήσουν την τέχνη της κωμωδίας. Σύντομα όμως η C.F. αγκάλιασε και την τραγωδία κι έγινε ο πυλώνας του κλασικού γαλλικού ρεπερτορίου.


 
 Οι περιπέτειες του κτιρίου 
Με πρώτο «σπίτι» το Hotel Gueneguad, η C.F. είχε επί τρεις αιώνες τη μοίρα πλανόδιου θιάσου, με διαρκείς κτιριακές μετακομίσεις^ σήμερα στεγάζεται σε τρεις χώρους: στην ιστορική Salle Richelieu, στο παλιό θέατρο του Ζακ Κοπό Theatre du Vieux-Colombier και στο Studio Theatre.


Τα πρόσωπα 
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης όρισε εαυτόν προστάτη της, ο Μπομαρσέ πρωτανέβασε εδώ τον «Κουρέα της Σεβίλης» (φωτό ), η Σάρα Μπερνάρ έκανε το ντεμπούτο της και ο Αντουάν Βιτέζ τη διηύθυνε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.


Διάσημη εδώ και 334 χρόνια 
Δύο χιλιάδες εξακόσια εξήντα έργα έχουν παρουσιαστεί στην C.F. από την ίδρυσή της. Κάθε χρόνο κάνει 15 πρεμιέρες κι έχει 50.000 θεατές. Είναι από τα ελάχιστα κρατικά θέατρα της Γαλλίας, επιχορηγούμενο ετησίως με 26 εκατ. ευρώ και το μόνο με μόνιμο 62μελή θίασο.
 Αντιστασιακή «Αντιγόνη» 
Το 2012 ανέβασε για πρώτη φορά την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ (φωτό ), που τώρα θα δούμε κι εδώ. Από την πρεμιέρα του το 1944, το έργο συνδέθηκε με την αντίσταση και αρχικά απαγορεύτηκε, καθώς η σοφόκλεια ηρωίδα παρουσιάζεται ως επικεφαλής επίθεσης κατά της φιλογερμανικής κυβέρνησης του Βισί.


52 χρόνια μετά στην Ελλάδα 
Παρά τη φήμη της, η C.F. περιοδεύει σπανίως^ στην Ελλάδα έχει να έρθει από το 1962. Η τωρινή παράστασή της στο Μέγαρο (26-27/4) γίνεται στο πλαίσιο του «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία 2014» και συνδέεται με τη διάλεξη της καλλιτεχνικής διευθύντριάς της από το 2006 Μιριέλ Μαγέτ (28/4).
 Η παράσταση στο Μέγαρο 
Με μια ατμόσφαιρα που παραπέμπει στον Β΄ Παγκόσμιο ο 46χρονος σκηνοθέτης Μαρκ Πακέν θέτει με τη λιτή κι επιβλητική παράσταση της «Αντιγόνης» το ερώτημα: «Η πολιτική είναι στοχασμός ή επάγγελμα;» H Φρανσουάζ Γκιγιάρ ερμηνεύει την Αντιγόνη ως ένα εύθραυστο αγοροκόριτσο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X