Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Η ζωή των παιδιών με τα κατοικίδια
Η ζωή των παιδιών με τα κατοικίδια thumbnail

Η ζωή των παιδιών με τα κατοικίδια

Η επαφή των παιδιών με τα ζώα είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στις νόσους που προέρχονται από τα ζώα για διάφορους λόγους. Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά έρχονται περισσότερο συχνά σε επαφή με αντικείμενα που είναι πιθανό να έχουν επιμολυνθεί από περιττώματα ζώων, όπως είναι το έδαφος, το γκαζόν και τα λιμνάζοντα νερά. Επίσης, τα παιδιά είναι περισσότερο πιθανό να βάλουν τα χέρια τους στο στόμα τους προτού τα πλύνουν, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ίσως να μην είναι έτοιμο να καταπολεμήσει τον μικροοργανισμό αυτό. Όλα τα είδη ζώων μπορούν να μεταδώσουν νοσήματα στον άνθρωπο. Για παράδειγμα η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί από γάτες, σκύλους, πρόβατα και πολλά άλλα ζώα. Η γάτα μπορεί να μεταδώσει την νόσο αμυχών της γάτας ή αλλίως Bartonella, ενώ τα ερπετά, τα πτηνά και τα τρωκτικά μπορούν να μεταδώσουν τη σαλμονέλλωση. Η γάτα και ο σκύλος μπορεί να έχουν εντερικά παράσιτα τα οποία μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν ασθένεια.


Για αυτό λοιπόν καλό είναι να τηρούμε πάντα τους κανόνες προσωπικής υγιεινής όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με ζώα ακόμη και όταν πρόκειται για τα δικά μας ζώα και ακόμα και αν τα ζώα είναι φαινομενικά υγιή.


Τί πρέπει να προσέξετε:


-Να επισκέπετεστε συχνά τον κτηνίατρό σας και να τηρείτε το εμβολιακό πρόγραμμα.


-Να αποπαρασιτώνετε προληπτικά το ζώο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη και αν νομίζετε ότι το ζωάκι σας δεν έχει ψύλλους ή εντερικά παράσιτα.


-Να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό, πριν το μαγείρεμα και μετά τη χρήση της τουαλέτας και αφού βγάλετε παπούτσια και βρώμικα ρούχα.


-Να πλένετε τα χέρια σας αφού φύγετε από κάποιον χώρο στον οποίον υπήρχαν ζώα ακόμη και αν δεν ήρθατε σε επαφή μαζί τους.


-Διδάξτε τα παιδιά σας να πλένουν σωστά και σχολαστικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Αν θέλετε μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά.


-Να έχετε την αμμοδόχο της γάτας σας πάντα καθαρή και να μαζεύετε τα περιττώματα των σκύλων σας, φορώντας πάντα γάντια μίας χρήσης.


- Μην επιτρέπετε ποτέ στα ζώα να γλείφουν το στόμα σας ή των παιδιών σας.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X