Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Πώς να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικoύς
Πώς να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικoύς thumbnail

Πώς να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικoύς


Οι κολικοί είναι ένα συχνό πρόβλημα των πρώτων τριών μηνών της ζωής.  Εμφανίζονται συνήθως σε νεογέννητα μετά τη δέκατη μέρα της ζωής και η εικόνα τους είναι χαρακτηριστική.Το μωράκι κλαίει, μαζεύει τα πόδια του στην κοιλίτσα, κοκκινίζει, βγάζει αέρια και στη συνέχεια ηρεμεί για να αρχίσει πάλι μετά από λίγο. Δεν κάνουν όλα τα μωράκια κολικούς. Ούτε οι κολικοί αρχίζουν πάντοτε τη δέκατη ημέρα. 

Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να εμφανιστούν πιο νωρίς, μπορεί όμως να εμφανιστούν κι αργότερα όπως για παράδειγμα την εικοστή μέρα, στο τέλος του πρώτου ή ακόμη και στο τέλος του δεύτερου μήνα της ζωής. Μπορεί να διαρκέσουν μία ή δύο μέρες, μπορεί όμως το μωρό να πονάει όλο το πρώτο τρίμηνο. Συνήθως εμφανίζονται τις βραδινές ώρες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εμφανίζονται το πρωί ή και όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να είναι ήπιοι ή πάρα πολύ έντονοι ενώ κάθε επεισόδιο διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι πάρα πολλές ώρες. 

Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία τους παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες και φυσικά οι κολικοί δεν προτιμούν τα αγόρια περισσότερο από τα κορίτσια. Αυτό που δυστυχώς απαιτείται εκ μέρους των γονέων είναι υπομονή. Κάποιες βοηθητικές τακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του μωρού μπρούμυτα με την κοιλίτσα του πάνω στα γόνατά μας ή αντίστοιχα να ακουμπάει πάνω στη γωνία του ώμου μας. Με τον τρόπο αυτό πιέζεται η κοιλιά του μωρού να βγάλει αέρια κι έτσι μπορεί να ηρεμήσει λιγάκι αλλά αυτό είναι παροδικό. Τα επεισόδια θα ξεκινήσουν πάλι σε λίγο. 

Υπάρχουν κάποιες ειδικές σταγόνες για τους κολικούς, όπως και κάποια ειδικά γάλατα με πιο «ήπια» σύνθεση, αν το μωρό δε θηλάζει, που άλλες φορές μπορεί να βοηθήσουν αρκετά, άλλες φορές λιγότερο και μερικές φορές καθόλου. Μπορείτε να συνεργασία με τον παιδίατρό σας να χορηγήσετε κάτι από αυτά. Η ευεργετική δράση του γλυκάνισου καθώς κι άλλων αφεψημάτων, που τόσο ισχυρή θέση κατέχουν στην παράδοσή μας, δεν έχει μέχρι σήμερα τεκμηριωθεί. 
Αυτό που πρέπει να έχετε κυρίως κατά νου είναι ότι οι βρεφικοί κολικοί είναι μία απόλυτα καλοήθης κατάσταση η οποία, με εξαίρεση την ταλαιπωρία του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για το παιδί.

ΠΗΓΗ: Real.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X