Αρχική / Πολιτισμός / City life / Χορός – Ο μοναδικός καλλιτέχνης Λέμι Πονιφάζιο έρχεται!
Χορός - Ο μοναδικός καλλιτέχνης Λέμι Πονιφάζιο έρχεται! thumbnail

Χορός – Ο μοναδικός καλλιτέχνης Λέμι Πονιφάζιο έρχεται!

Ο Πολυνήσιος καλλιτέχνης έρχεται με τη δουλειά του «The Crimson House».

Μετά το εντυπωσιακό Birds with Skymirrors, ο Πολυνήσιος Λέμι Πονιφάζιο επιστρέφει στη Στέγη για να μας αφήσει ξανά εκστατικούς… Ακτιβιστής της χορογραφίας, ο Πονιφάζιο επιστρατεύει τη δύναμη των υπέροχων, υπνωτικών εικόνων των παραστάσεών του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Στο The Crimson House θέτει ερωτήματα για την όλο και περισσότερο επιτηρούμενη ζωή μας, που έχει φτάσει να γίνει σαν μια περίοπτη φυλακή, σαν το Panopticon του Φουκώ: μια κοινωνία που δεν της έχει μείνει ίχνος ιδιωτικής ζωής, καθώς όλα ελέγχονται και παρακολουθούνται, όπου όμως η ίδια ξεχνά να στρέψει το βλέμμα στον εαυτό της και στη συνείδησή της.

Ο Πονιφάζιο συνδέει αυτό το φαινόμενο με την πανταχού παρουσία του θείου στις παραδόσεις των θρησκειών και θίγει την ύβρη των ανθρώπων, που νομίζουν ότι μέσω της παρακολούθησης μπορούν να κατακτήσουν την απόλυτη γνώση. Αργές τελετουργικές κινήσεις, μινιμαλιστική αισθητική, τραγούδι, απόμακρη μουσική και αντηχήσεις των τελετών ενός μακρινού πολιτισμού συνθέτουν ένα ποιητικό και σπάνιας εικαστικής ομορφιάς περιβάλλον που μαγεύει τον θεατή και ταυτόχρονα του αφήνει χώρο να αναστοχαστεί. Μια αριστουργηματική παράσταση ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του πλανήτη.


 


Διάρκεια: 1 ώρα (χωρίς διάλειμμα)

Σύλληψη, Σχεδιασμός, Χορογραφία & Σκηνοθεσία: Lemi Ponifasio
Φωτισμοί: Helen Todd
MAU Company: Ioane Papalii, Charles Koroneho, Nina Arsenault, Teataki Tamango, Bainrebu Tonganibeia, Arikitau Tentau, Muagututia Kelemete Fu’a, Maereke Teteka
Τεχνική διεύθυνση: Helen Todd
Εκτελεστική διευθύντρια: Susana Lei’ataua
Παραγωγή: MAU

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Νέας Ζηλανδίας, Théâtre de la Ville (Παρίσι), Festspielhaus St Polten (Αυστρία), Théâtres de la Ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), Ολλανδικό Φεστιβάλ, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Αθήνα), Φεστιβάλ Τεχνών Μελβούρνης (Αυστραλία)


Η δουλειά του Λέμι Πονιφάζιο,θέτει καίρια ερωτήματα για την όλο και περισσότερο επιτηρούμενη ζωή μας. Σαν τον προφητικό Φουκώ, η παράσταση του Πονιφάζιο μιλάει για μια κοινωνία που δεν της έχει μείνει ίχνος ιδιωτικής ζωής, σαν μια περίοπτη φυλακή όπου όλα ελέγχονται και παρακολουθούνται και όπου ξεχνάμε και εμείς οι ίδιοι να στρέψουμε το βλέμμα στον εαυτό μας και στη συνείδησή μας. Ο Πονιφάζιο συνδέει αυτό το φαινόμενο με την πανταχού παρουσία του θείου στις παραδόσεις των θρησκειών και μιλάει για την ύβρη των ανθρώπων, οι οποίοι νομίζουν ότι μέσω της παρακολούθησης μπορούν να κατακτήσουν την απόλυτη γνώση. Ακτιβιστής της χορογραφίας, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, ο Πολυνήσιος Λέμι Πονιφάζιο επιστρατεύει τη δύναμη των εικόνων και του σώματος για να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσα από τις παραστάσεις του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα – με αργές τελετουργικές κινήσεις, μινιμαλιστική αισθητική, τραγούδια, απόμακρη μουσική και αντηχήσεις των τελετών ενός μακρινού πολιτισμού… Ένα ποιητικό, εικαστικής ομορφιάς περιβάλλον, μια καλή ευκαιρία για να γνωριστείτε με έναν από τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς του πλανήτη.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


07 Νοεμβρίου 2014
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Ευρυδάμαντος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210-9249090
Έως 9 Νοεμβρίου. Ώρα: 20:30.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X