Αρχική / Πολιτισμός / City life / Έκθεση γλυπτικών εγκαταστάσεων στο Μουσείο Μπενάκη
Έκθεση γλυπτικών εγκαταστάσεων στο Μουσείο Μπενάκη thumbnail

Έκθεση γλυπτικών εγκαταστάσεων στο Μουσείο Μπενάκη

Από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου, το Κτήριο οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου, με τίτλο "Προμαχώνες". Το έργο Προμαχώνες της Βένιας Δημητρακοπούλου είναι μια μνημειακής κλίμακας γλυπτική εγκατάσταση κατασκευασμένη από σίδερο. Το έργο αναφέρεται σε μια οιονεί κατάσταση σύγκρουσης, στην κατάσταση επιφυλακής επί των επάλξεων, στην αντίσταση.
Εξίσου δυναμική με το βαρύ υλικό του έργου είναι η παρουσία στο χώρο τόσο της σκιάς που δημιουργείται είτε με φυσικό είτε με τεχνητό τρόπο, όσο και του ήχου, στοιχεία άυλα που εισάγουν τη διάσταση του χρόνου και την κίνηση στη γλυπτική εγκατάσταση, σχολιάζοντας την ίδια τη φύση και τα όρια της γλυπτικής φόρμας και της υλικότητάς της. Οι σκιές που παράγονται από το έργο και ο ήχος που το συνοδεύει δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο "περιβάλλον" μέσα στο οποίο ο θεατής καλείται να βιώσει μια συναισθητική εμπειρία. Η στατικότητα του γλυπτού "ρευστοποιείται", παράγοντας δυναμικές φόρμες σε διαρκή κίνηση, σαν τις εικόνες μιας μάχης με αβέβαιη έκβαση. Αναφερόμενη σε μια οιονεί συνθήκη πολιορκίας, στην κατάσταση επιφυλακής επί των επάλξεων, στην αντίσταση, η μνημειακής κλίμακας  – κατασκευασμένη από χάλυβα – γλυπτική εγκατάσταση της εικαστικού Βένιας Δημητρακοπούλου, με τίτλο "Προμαχώνες", φιλοξενείται στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Ρευστή στατικότητα σε διαρκή κίνηση
Εξίσου δυναμική με το βαρύ υλικό του έργου είναι η παρουσία στον χώρο, τόσο της σκιάς που δημιουργείται είτε με φυσικό είτε με τεχνητό τρόπο, όσο και του ήχου, στοιχεία άυλα που εισάγουν τη διάσταση του χρόνου και την κίνηση στη γλυπτική εγκατάσταση, σχολιάζοντας την ίδια τη φύση και τα όρια της γλυπτικής φόρμας και της υλικότητάς της.
Οι σκιές που παράγονται από το έργο, ο ήχος που το συνοδεύει και η μνημειακή κλίμακα του έργου δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο "περιβάλλον", μέσα στο οποίο ο θεατής καλείται, συμμετέχοντας σωματικά και πνευματικά, να βιώσει μια συναισθητική εμπειρία. Η στατικότητα του γλυπτού "ρευστοποιείται", παράγοντας δυναμικές φόρμες σε διαρκή κίνηση, σαν τις εικόνες μιας μάχης με αβέβαιη έκβαση.Έκδοση, αφιερωμένη στο έργο της καλλιτέχνιδας
Στο πλαίσιο της έκθεσης, σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, στις 18 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστεί έκδοση αφιερωμένη στο έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου, από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Hatje – Cantz, με πρόλογο του Χρήστου Ιωακειμίδη και κείμενα των Sebastian Preuss, Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη, Διονύση Καββαθά, Χριστόφορου Μαρίνου και Χάρις Κανελλοπούλου. Τον σχεδιασμό της έκδοσης έχει ο Μιχάλης Παπαρούνης.Συντελεστές
Επιμέλεια-συντονισμός: Ελένη Κούκου
Επιμέλεια φωτισμού: Φίλιππος Κουτσαφτής
Επιμέλεια ήχου-σύνθεση: Pablo Ortiz
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
Χορηγός: ΣΙΔΕΝΟΡ

Info
Κτήριο οδού Πειραιώς, Αίθριο
Εγκαίνια: 5 Νοεμβρίου 2014, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 6 Νοεμβρίου 2014 – 8 Φεβρουαρίου 2015
monopoli


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X