Αρχική / Πολιτισμός / City life / Barron και Holland: δυο jazz masters στο «Gazarte»
Barron και Holland: δυο jazz masters στο «Gazarte» thumbnail

Barron και Holland: δυο jazz masters στο «Gazarte»

Δύο σπουδαίοι μουσικοί της jazz, ένας πιανίστας κι ένας μπασίστας, που ουσιαστικά ορίζουν τη μοντέρνα υφή αυτής της μουσικής εδώ και δεκαετίες, έρχονται να μας μυήσουν στην ιδιαίτερη τέχνη του δημιουργικού μουσικού διαλόγου. Ο Kenny Barron και ο Dave Holland δημιουργούν ατμόσφαιρα Νέας Υόρκης στο «Gazarte» (8/11 ).


 

Από τη Νέα Υόρκη­ και το φημισμένο­ «Birdland» ξεκίνησαν την περιοδεία τους ο Kenny Barron και ο Dave Holland για να παρουσιάσουν το δίσκο με τα ηχογραφημένα ντουέτα τους «The Art of Conversation», που μόλις κυκλο­φόρησε. Και αφού γυρίσουν όλη την Ευρώπη με αυτό το υλικό, ­περνώντας από το «Gazarte» στις 8/11 θα επιστρέψουν ξανά στην Αμερική, όπου θα τερματίσουν ­αυτό το tour στο Σικάγο στα τέλη της χρονιάς.

Το άλμπουμ «The Art of Conversation» είναι μια υπέροχη αποτύπωση των ντουέτων του Kenny Barron και του Dave Holland, το απόσταγμα ενός προγράμματος που ξεκίνησε να παρουσιάζεται το 2012 και ύστερα από δύο χρόνια έχει ωριμάσει αρκετά ως συνολικό ακρόαμα –γιατί καλλιτεχνικά μεστό και ώριμο ήταν από τη γέννησή του–, ώστε να δισκογραφηθεί και να κυκλοφορήσει από την ιστορική jazz ετικέτα της Impulse! Και πάλι η παραγωγή αυτή ήταν πρωτοβουλία της γαλλικής Universal, η οποία έχει παραδοσιακά ένα ισχυρό και άσβεστο ενδιαφέρον για τα jazz δρώμενα. αν περιμέναμε από τους Αμερικάνους, απλώς θα περιμέναμε… Ο δίσκος αυτός αναμφιβόλως συγκαταλέγεται στα σύγχρονα jazz αριστουργήματα. Δύο σπουδαίοι μουσικοί του είδους, δύο μεγάλοι καλλιτέχνες, που από μόνοι τους ο καθένας είναι μια ολόκληρη σχολή, φτιάχνουν έναν κοινό δρόμο και μοιράζονται εμπειρίες και ιστορίες που δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να καταγραφούν στο μυαλό και στην καρδιά μας. Μόνο τα πλήκτρα του πιάνου και οι βαθιές γραμμές του κοντραμπάσου αρκούν…

Ο Dave Holland και ο Kenny Barron έχουν παίξει μαζί στο άλμπουμ «Scratch» (Enja ) του Barron προ ετών κι έχουν συμμετάσχει από κοινού σε δίσκους άλλων. Το «Art of Conversation» όμως είναι το κάτι άλλο. Είναι το άνοιγμα καρδιάς δύο μουσικών που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα στο πεδίο της σύγχρονης jazz από τα ’60s μέχρι τις μέρες μας.

Ο Dave Holland, προτού εγκατασταθεί στην Αμερική το 1969 για να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στη μεταβατική φάση του Miles Davis από την ακουστική στην ηλεκτρική του περίοδο, ήταν μέλος της αγγλικής jazz αβανγκάρντιας – την οποία δεν εγκατέλειψε και μετά τον Miles, παίζοντας με μοντερνιστές όπως ο πιανίστας Chick Corea ή οι σαξοφωνίστες Anthony Braxton και Sam Rivers. Με τον Rivers μάλιστα ήταν που τον είδαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε μια συναυλία το 1980 στο Θέατρο Αλάμπρα που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μας. Όμως η ιστορική αξία του Dave Holland καταγράφεται και σε άπειρα άλμπουμ τα οποία ηχογράφησε στην εταιρεία ECM μεταξύ 1972 και 2003, με σόλο, ντουέτα και δικά­ του σπουδαία γκρουπ που διαμορφώνουν το πρόσωπο της σημερινής jazz.

Ο πιανίστας Kenny Barron, πάλι­, ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στις αρχές των ’60s με τον τρομπετίστα Dizzy Gillespie και συνέχισε να παίζει ως sideman με μεγάλες κλασικές καλλιτεχνικές­ προσωπικότητες, όπως η Ella Fitzgerald, αλλά κυρίως συνέπραττε με μουσικούς της γενιάς του, από το post bop και μετά. Έτσι τον βρίσκουμε επί δύο ολόκληρες δεκαετίες να συμμετέχει σε πλήθος ιστορικών ηχογραφημένων στιγμών της jazz, ενώ η προσωπική του δισκογραφία είναι διάσπαρτη­ σε πολλές εταιρείες. Στα μέσα των ’90s ήταν ξανά η γαλλική Universal που ενδιαφέρθηκε για την παρουσίαση της μουσικής του Kenny Barron σε ευρύτερα ακροατήρια εκδίδοντας σημαντικούς δίσκους, όπως τα «Wanton spirit», «Things unseen» ή το ντουέτο «Night and the city» με τον μπασίστα Charlie Haden.

Υπάρχουν στιγμές στο παίξιμο του Dave Holland που θυμίζουν τον (αείμνηστο πια ) Charlie Haden, αν και στο «Art of Concersation» η μόνη tributary αναφορά είναι­ στο «Waltz for Wheeler» (για τον προσφάτως θανόντα τρομπετίστα Kenny Wheeler ). Στο δίσκο­ περιλαμβάνονται όμως και συνθέσεις των Charlie Parker («Segment» ), Thelonious Monk («In walked Bud» ) και Duke Ellington – Billy Strayhorn («Day dream» ), αλλά κυρίως ακούμε original συνθέσεις των δυο τους που προσεγγίζουν συνολικά την ιστορική υπόσταση της jazz με πάθος, αγάπη, ομορφιά και άλλα τέτοια συναισθήματα. Εγώ πάντως θα τον αγοράσω σε βινίλιο.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X