Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Δάκρυα και πόνος στα μάτια: Τι μπορεί να συμβαίνει;
Δάκρυα και πόνος στα μάτια: Τι μπορεί να συμβαίνει; thumbnail

Ελένη, 28 ετών

Δάκρυα και πόνος στα μάτια: Τι μπορεί να συμβαίνει;

Ερώτημα – Οταν κρυολογώ έχω ως κύριο σύμπτωμα έντονη καταρροή και κυρίως δάκρυα και πόνοπίεση στους βολβούς των ματιών πολύ έντονη φωτοφοβία. Γενικά δεν πάσχω από ιγμορίτιδα, θα μπορούσε όμως μία εσωτερική πλύση των ιγμορίων να με απαλλάξει από αυτό το επίπονο σύμπτωμα στα μάτια; Ευχαριστώ


 


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος –κλινικός φαρμακολόγος 


Η δακρύρροια και ο πόνος στα μάτια έχει να κάνει με το κρυολόγημα και δεν έχει να κάνει με μια χρόνια ιγμορίτιδα. Κατά συνέπεια αυτό που ονομάζει εσωτερική πλύση ιγμορείων δεν εφαρμόζεται σαν ιατρική πράξη και βεβαίως δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή της.


 


Διαβάστε ένα άρθρο από το οφθαλμοχειρουργικό ινστιτούτο Eyeclinic


 Τι είναι η δακρύρροια;dakrya1Σε ορισμένα άτομα, τα δάκρυα λιμνάζουν στο μάτι είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής είτε λόγω κακής αποχέτευσής τους. Η περίσσεια των δακρύων έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται το μάτι υγρό, να συγκεντρώνεται το δάκρυ κατά μήκος του κάτω βλεφαρικού χείλους και τέλος από εκεί να πέφτει στο μάγουλο. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη δακρύρροια.


 


 


Πως παράγονται και πως αποχετεύονται τα δάκρυα;Mικροί αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στον επιφανειακό ιστό τόσο του λευκού του ματιού (δηλαδή του σκληρού χιτώνα) όσο και αυτού που επιστρώνει τα βλέφαρα εσωτερικά, παράγουν συνεχώς μια μικρή ποσότητα δακρύων έτσι ώστε να διατηρείται ο βολβός υγιής και ταυτόχρονα να "λιπαίνεται", διευκολύνοντας έτσι την κίνησή του. ΄Ενας μεγαλύτερος αδένας, ο δακρυϊκός, που βρίσκεται κάτω από το άνω βλέφαρο απαντά σε συγκινησιακές καταστάσεις ή σε ερεθισμό του ματιού παράγοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες δακρύων.


dakrya2


Tα δάκρυα, αφού κατανεμηθούν στην επιφάνεια του βολβού, εισέρχονται από ένα μικρό άνοιγμα που υπάρχει σε κάθε βλέφαρο (το δακρυϊκό σημείο) και αποχετεύονται μέσω ενός μικρού σωληναρίου (το δακρυϊκό σωληνάριο) στον δακρυϊκό ασκό και κατόπιν με το ρινοδακρυικό πόρο μεταφέρονται στη μύτη. Αυτό εξηγεί γιατί "τρέχει" η μύτη μας όταν κλαίμε, αφού η περίσσεια των δακρύων φθάνει στη μύτη μέσω της φυσιολογικής αποχετευτικής οδού.Ποια είναι τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε δακρύρροια;Η υπερχείλιση των δακρύων μπορεί να προκληθεί όταν τραύματα, συγγενείς διαμαρτίες και μολύνσεις, ιδίως του δακρυικού ασκού, εμποδίζουν την απαγωγή των δακρύων στο δακρυικό σημείο, το σωληνάριο, τον δακρυικό ασκό ή το ρινοδακρυικό πόρο.
Επίσης, φλεγμονές του οφθαλμού, παθήσεις των βλεφάρων, βλεφαρίδες που στρέφονται προς τον κερατοειδή, έκθεση σε δυνατό αέρα, το γλαύκωμα, ορισμένα φάρμακα ή ακόμα και η κόπωση των ματιών μπορεί να επιφέρουν υπερβολική έκκριση δακρύων.
Όμως, υπερβολική έκκριση δακρύων δεν σημαίνει πάντα παραγωγή δακρύων πολύ μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ή απόφραξη του παροχετευτικού συστήματος. Πολλές φορές άτομα με ξηροφθαλμία παραπονούνται για δακρύρροια. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα των δακρύων που εκκρίνεται είναι πολύ μικρή, ώστε να υγραίνεται το μάτι επαρκώς, και συχνά ο μεγάλος δακρυικός αδένας αντιδρά με την παραγωγή πρόσθετων δακρύων που προκαλούν επεισόδια υπερχείλισης, παρόλο που το βασικό πρόβλημα είναι η παραγωγή λίγων δακρύων ή και η ξηροφθαλμία.Αυξημένη παραγωγή δακρύων μπορεί να οφείλεται σε:Συγκίνηση
Ξηροί οφθαλμοί
Φυσικά ερεθίσματα (αέρα, καπνό, αναθυμιάσεις)
Μολύνσεις & αλλεργικές αντιδράσεις
Επιφανειακά ξένα σώματα
Γλαύκωμα


Κακή αποχέτευση δακρύων μπορεί να οφείλεται σε:Ανωμαλίες στη θέση του βλεφάρου ή του δακρυικού σημείου
Ελαττωματικό βλεφαρισμό
Μολύνσεις
Τραύματα του κόγχου (κάταγμα, διατομή)
Συγγενείς ανωμαλίες
Επιπλοκές εγκαυμάτων ή ακτινοθεραπείας


Πως προσδιορίζεται η αιτία υπερβολικής δακρύρροιας;


 


dakrya3Προκειμένου να επισημανθεί ποιος από τους παράγοντες που αναφέρονται προκαλεί την υπερβολική έκκριση δακρύων, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Μπορεί ο οφθαλμίατρος να προσπαθήσει να διοχετεύσει υγρό μέσω του αποχετευτικού συστήματος προς τη μύτη ή να πραγματοποιήσει άλλες εξετάσεις όπως είναι η μέτρηση παραγωγής των δακρύων ή η συλλογή δακρύων από τη μύτη.


– See more at: http://www.eyeclinic.com.gr/el/suxnes-erwtiseis/item/8-dakryrroia/8-dakryrroia.html#sthash.9MSSMss0.dpuf


Τι είναι η δακρύρροια;


Σε ορισμένα άτομα, τα δάκρυα λιμνάζουν στο μάτι είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής είτε λόγω κακής αποχέτευσής τους. Η περίσσεια των δακρύων έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται το μάτι υγρό, να συγκεντρώνεται το δάκρυ κατά μήκος του κάτω βλεφαρικού χείλους και τέλος από εκεί να πέφτει στο μάγουλο. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη δακρύρροια.


Πως παράγονται και πως αποχετεύονται τα δάκρυα;


Mικροί αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στον επιφανειακό ιστό τόσο του λευκού του ματιού (δηλαδή του σκληρού χιτώνα) όσο και αυτού που επιστρώνει τα βλέφαρα εσωτερικά, παράγουν συνεχώς μια μικρή ποσότητα δακρύων έτσι ώστε να διατηρείται ο βολβός υγιής και ταυτόχρονα να "λιπαίνεται", διευκολύνοντας έτσι την κίνησή του. ΄Ενας μεγαλύτερος αδένας, ο δακρυϊκός, που βρίσκεται κάτω από το άνω βλέφαρο απαντά σε συγκινησιακές καταστάσεις ή σε ερεθισμό του ματιού παράγοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες δακρύων.


Tα δάκρυα, αφού κατανεμηθούν στην επιφάνεια του βολβού, εισέρχονται από ένα μικρό άνοιγμα που υπάρχει σε κάθε βλέφαρο (το δακρυϊκό σημείο) και αποχετεύονται μέσω ενός μικρού σωληναρίου (το δακρυϊκό σωληνάριο) στον δακρυϊκό ασκό και κατόπιν με το ρινοδακρυικό πόρο μεταφέρονται στη μύτη. Αυτό εξηγεί γιατί "τρέχει" η μύτη μας όταν κλαίμε, αφού η περίσσεια των δακρύων φθάνει στη μύτη μέσω της φυσιολογικής αποχετευτικής οδού.Ποια είναι τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε δακρύρροια;
Η υπερχείλιση των δακρύων μπορεί να προκληθεί όταν τραύματα, συγγενείς διαμαρτίες και μολύνσεις, ιδίως του δακρυικού ασκού, εμποδίζουν την απαγωγή των δακρύων στο δακρυικό σημείο, το σωληνάριο, τον δακρυικό ασκό ή το ρινοδακρυικό πόρο.


Επίσης, φλεγμονές του οφθαλμού, παθήσεις των βλεφάρων, βλεφαρίδες που στρέφονται προς τον κερατοειδή, έκθεση σε δυνατό αέρα, το γλαύκωμα, ορισμένα φάρμακα ή ακόμα και η κόπωση των ματιών μπορεί να επιφέρουν υπερβολική έκκριση δακρύων.
Όμως, υπερβολική έκκριση δακρύων δεν σημαίνει πάντα παραγωγή δακρύων πολύ μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ή απόφραξη του παροχετευτικού συστήματος. Πολλές φορές άτομα με ξηροφθαλμία παραπονούνται για δακρύρροια. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα των δακρύων που εκκρίνεται είναι πολύ μικρή, ώστε να υγραίνεται το μάτι επαρκώς, και συχνά ο μεγάλος δακρυικός αδένας αντιδρά με την παραγωγή πρόσθετων δακρύων που προκαλούν επεισόδια υπερχείλισης, παρόλο που το βασικό πρόβλημα είναι η παραγωγή λίγων δακρύων ή και η ξηροφθαλμία.Αυξημένη παραγωγή δακρύων μπορεί να οφείλεται σε:


Συγκίνηση
Ξηροί οφθαλμοί
Φυσικά ερεθίσματα (αέρα, καπνό, αναθυμιάσεις)
Μολύνσεις & αλλεργικές αντιδράσεις
Επιφανειακά ξένα σώματα
Γλαύκωμα


Κακή αποχέτευση δακρύων μπορεί να οφείλεται σε:


Ανωμαλίες στη θέση του βλεφάρου ή του δακρυικού σημείου
Ελαττωματικό βλεφαρισμό
Μολύνσεις
Τραύματα του κόγχου (κάταγμα, διατομή)
Συγγενείς ανωμαλίες
Επιπλοκές εγκαυμάτων ή ακτινοθεραπείας


Πως προσδιορίζεται η αιτία υπερβολικής δακρύρροιας;


Προκειμένου να επισημανθεί ποιος από τους παράγοντες που αναφέρονται προκαλεί την υπερβολική έκκριση δακρύων, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Μπορεί ο οφθαλμίατρος να προσπαθήσει να διοχετεύσει υγρό μέσω του αποχετευτικού συστήματος προς τη μύτη ή να πραγματοποιήσει άλλες εξετάσεις όπως είναι η μέτρηση παραγωγής των δακρύων ή η συλλογή δακρύων από τη μύτη. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X