Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Έχω καθυστέρηση αλλά το τεστ βγήκε αρνητικό, τι συμβαίνει;
Έχω καθυστέρηση αλλά το τεστ βγήκε αρνητικό, τι συμβαίνει; thumbnail

Βάλια, 25 ετών

Έχω καθυστέρηση αλλά το τεστ βγήκε αρνητικό, τι συμβαίνει;

Ερώτημα
Γεια σας. Έχω πολυκυστηκές ωοθήκες και είχα άστατο κύκλο.  Παλιότερα πριν περίπου 7 μήνες μου χορηγήθηκε θεραπεία με χάπια κατά της ακμής και από τότε είχε φτιάξει ο κύκλος μου. Με τον σύντροφο μου έχω ελεύθερες σεξουαλικές επαφές. Ενώ μου είχε έρθει περίοδος τον μήνα Οκτώμβριο γύρω στις 17, τον μήνα Νοέμβριο όχι. Με καθυστέρηση περίπου 11 ημέρες σήμερα το πρωί έκανα τεστ εγκυμοσύνης το οποίο βγήκε αρνητικό.Υπάρχει περιπτωση να είμαι έγκυος;


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation )


Απάντηση
Το ιστορικό με τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως δεν μας αφήνει να υπολογίζουμε σε έναν τελείως ομαλό κύκλο. Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα κυήσεως και για αυτό θα πρότεινα να επαναλάβετε το τεστ εγκυμοσύνης μία εβδομάδα αργότερα.


Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc,
Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation ),

Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ Μ/Γ κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ. Νοσοκομείο "Αττικό",
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανίας,
Ιατρείο: Λεωφ. Κηφισιάς 25, Αμπελόκηποι
Τηλ : 00306974877613
 
Makris George- Marios, MD, MSc,
Obstetrician- Gynecologist,
Gynaecologic Oncologist ( EBCOG-ESGO accreditation ),
 
Kifisias Avenue 25, Ampelokipoi, Athens, Greece.
Tel: 00306974877613


 


Διαβάστε επίσης για τους λόγους καθυστέρησης της περιόδου


Ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «την απουσία περιόδου» είναι αμηνόρροια. Οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν περίοδο πριν από την εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μετά την εμμηνόπαυση.


Υπάρχουν δύο τύποι αμηνόρροιας: πρωτογενής και δευτερογενής αμηνόρροια. Η πρωτογενής αμηνόρροια είναι όταν μια νεαρή γυναίκα δεν είχε την πρώτη περίοδο της πριν από την ηλικία των 16. Η δευτερογενής αμηνόρροια είναι όταν μια γυναίκα έχει κανονική περίοδο η οποία σταματάει ξαφνικά για τρεις ή περισσότερους μήνες.


Τι προκαλεί αμηνόρροια;


Η αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στα όργανα, στους αδένες αλλά  και στις ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.


Πιθανές αιτίες της πρωτογενούς αμηνόρροιας περιλαμβάνουν:


Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) ή στην υπόφυση (ένας αδένας στον εγκέφαλο που κάνει ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση)


Κακόμορφα αναπαραγωγικά όργανα


Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της πρωτογενούς αμηνόρροιας δεν είναι γνωστή.


Κοινές αιτίες δευτερογενούς αμηνόρροιας  περιλαμβάνουν:


Εγκυμοσύνη


Θηλασμός


Εμμηνόπαυση


Στρες


Κακή διατροφή


Κατάθλιψη


Απότομη απώλεια βάρους


Η υπερβολική άσκηση


Ορμονικές διαταραχές που οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)


Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα


Οι όγκοι των ωοθηκών ή του εγκεφάλου (σπάνια)


Ποια είναι η θεραπεία για την αμηνόρροια;


Η θεραπεία τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς αμηνόρροιας προσδιορίζεται από την ακριβή αιτία της αμηνόρροιας. Θεραπευτικοί στόχοι μπορεί να είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ορμονικής ανισορροπίας, για τη δημιουργία έμμηνο ρύση, την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με την αμηνόρροια.


Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γενετικές ή ανατομικές ανωμαλίες είναι η αιτία της αμηνόρροιας  η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί για να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες.


Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από θεραπείες που μειώνουν το επίπεδο ή τη δραστηριότητα των ανδρικών ορμονώ.


Ενώ πολλές εταιρείες έχουν διαθέσει στο εμπόριο διάφορες φυτικές θεραπείες για την αμηνόρροια, για καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα. Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια φυσική ή εναλλακτική  θεραπεία για την αμηνόρροια, είναι συνετό να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X