Αρχική / Υγεία / Παθολογία / 16 θάνατοι σχετίζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο από τη Νοvartis
16 θάνατοι σχετίζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο από τη Νοvartis thumbnail

16 θάνατοι σχετίζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο από τη Νοvartis

Σε 16 ανέρχονται πλέον οι νεκροί που κατέληξαν στην Ιταλία και σχετίζονται με τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου που παρασκευάζει η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis.


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ιταλίας (AIFA) κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το εμβόλιο ευθύνεται για τους θανάτους. Όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, οι δοκιμές του εμβολίου κατά της γρίπης που ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα, έχουν δείξει ότι το φάρμακο είναι ασφαλές. Επισήμανε ακόμη ότι απαγόρευσε προληπτικά την διάθεση δύο παρτίδων του εμβολίου FLUAD .
«Τα αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του εμβολίου κατά της γρίπης», όπως ανακοίνωσε ο AIFA σε κοινή δήλωση που εξέδωσε με το υπουργείο Υγείας. Οι δοκιμές επί των παρτίδων ήταν «απολύτως αρνητικές».Την προηγούμενη Πέμπτη, οι ιταλικές αρχές επέβαλαν μερική απαγόρευση του Fluad έπειτα από τις πρώτες πληροφορίες ότι 3 άνθρωποι πέθαναν και ένας ακόμη νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μέσα σε ένα 48ωρο από τη χορήγηση του εμβολίου (ο οποίος και κατέληξε). Στις επόμενες μέρες, έγιναν γνωστά περισσότερα τέτοια κρούσματα.
Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η Novartis επισημαίνει ότι δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας, και ούτε έχει κυκλοφορήσει ποτέ το εμβόλιο Fluad.Μάλιστα, στα στοιχεία που παραθέτει η Novartis Hellas, τονίζει τα εξής «O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ιταλίας (AIFA) προέβη στην προληπτική αναστολή δύο παρτίδων του Fluad στην Ιταλία μετά από αναφορές για σοβαρές παρενέργειες που πιθανόν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, καμία αιτιολογική σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί.
Η ασφάλεια των ασθενών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τα συγκεκριμένα περιστατικά. Μετά από λεπτομερή έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις δύο παρτίδες, επιβεβαιώνεται ότι βρίσκονται σε συμμόρφωση με όλα τα πρότυπα παραγωγής και ποιότητας. Η Novartis συνεργάζεται στενά με τον AIFA για την περαιτέρω αξιολόγηση και διερεύνηση της υπόθεσης.
Το Fluad είναι ένα εμβόλιο γρίπης ειδικά για άτομα τρίτης ηλικίας. Έχει εγκριθεί από το 1997 και έχει δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες σε πάνω από 70.000 ασθενείς ενώ έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα πάνω από 65 εκατομμύρια δόσεις».


Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η Novartis Hellas ανακοινώνει ότι το εμβόλιο Fluad δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ούτε έχει κυκλοφορήσει ποτέ. “Η ασφάλεια των ασθενών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τα συγκεκριμένα περιστατικά” ανακοίνωσε η Novartis Hellas.


Πληροφορίες από virus.com.gr και από Ξένο Τύπο


 

Comments

Gossip Town
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X