Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Χολολιθίαση: Tι πρέπει να προσέχετε
Χολολιθίαση: Tι πρέπει να προσέχετε thumbnail

Χολολιθίαση: Tι πρέπει να προσέχετε

Πρόκειται για πάθηση στην οποία έχουμε παρουσία λίθων (χολόλιθων) εντός της χοληδόχου κύστης. Η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων, η εγκυμοσύνη και ο ανοιχτόχρωμος τύπος δέρματος (ξανθοί).


Οι δυο μεγάλες κατηγορίες χολόλιθων είναι οι χοληστερινικοί χολόλιθοι και οι χολόλιθοι με χρωστικές (συνήθως ακτινοσκιεροί λόγω υψηλής συγκέντρωσης ασβεστίου σε αυτούς). Η συμπτωματολογία και η θεραπεία της χολολιθίασης είναι ανεξάρτητη του τύπου των χολόλιθων.Συμπτωματική χολολιθίαση


Πρόκειται για την περίπτωση χολολιθίασης η οποία προκαλεί συμπτώματα


α) περιοδικός πόνος άνω δεξιάς κοιλίας-κολικός χοληφόρων


β) δυσπεπτικά ενοχλήματα


Κλινική εικόνα 


Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην άνω κοιλία ο οποίος μερικές φορές αντανακλά στην πλάτη και αρχικά είναι ήπιος ενώ σταδιακά γίνεται εντονότερος με διάρκεια από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ώρες. Ο πόνος συχνά αρχίζει μετά από ένα λιπαρό γεύμα. Ναυτία και εμετός συνήθως συνοδεύουν τον πόνο.
Δυσπεπτικά ενοχλήματα υπάρχουν σε αρκετούς ασθενείς με χολολιθίαση.


Εργαστηριακός έλεγχος


Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές, εφόσον δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή όπως παγκρεατίτιδα ή χολοκυστίτιδα. Το υπερηχογράφημα χοληφόρων είναι από τις πιο ευαίσθητες και ειδικές μεθόδους για την ανάδειξη της χολολιθίασης.


Διάγνωση


Η υποψία τίθεται με την λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα χοληφόρων στο οποίο απεικονίζονται οι λίθοι εντός της χοληδόχου κύστης. Αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια επιπλοκή όπως παγκρεατίτιδα ή ίκτερος.


Γράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης – Χειρουργός / Χειρουργός Ήπατος


 


Διαβάστε περισσότερα στο www.nowdoctor.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X