Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Μυωπία στο παιδί: Πώς μπορώ να τη σταματήσω;
Μυωπία στο παιδί: Πώς μπορώ να τη σταματήσω;  thumbnail

Kαίτη, 40 ετών

Μυωπία στο παιδί: Πώς μπορώ να τη σταματήσω;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Τι να κανω για να μη ανέβει άλλο η μυωπία του παιδιού είναι 9 ετών και από όσο έχω ακούσει ανεβαίνει όσο ψηλώνουν τα αγοράκια έχει μυωπία 2,5 βαθμούς. 


Στο ερώτημά σας απαντά ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής 


Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η πρόοδος της μυωπίας.Είναι γενετικά καθορισμένος.Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις για το μάτι που μπορούν να το κάνουν πιό ευπροσάρμοστο αλλά η μυωπία δεν θα σταματήσει. Μετά τα 18,μπορεί να υποβληθεί σε διορθωτική επέμβαση ,με πολύ καλά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης:


Τα πρώτα σημάδια της παιδική μυωπίας

Τα παιδιά έχουν συχνά μια προοδευτική μορφή μυωπία, η οποία επιδεινώνεται σε όλη την παιδική ηλικία . Η όραση τους , όμως , είναι εύκολο να διορθωθούν με γυαλιά και σταθεροποιείται συνήθως στη δεκαετία του 20 τους, όταν τα μάτια τους έχουν τελειώσει να αναπτύσσονται.


Τι προκαλεί την μυωπία ;


Μυωπία είναι η ανικανότητα να δει αντικείμενα σε απόσταση με σαφήνεια . Σε άτομα με μυωπία , ο βολβός του ματιού είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερος από το κανονικό από εμπρός προς τα πίσω. Οι ακτίνες του φωτός που συνθέτουν τις εικόνες που βλέπετε , επικεντρώνονται μπροστά , παρά πάνω στον αμφιβληστροειδή , το φωτοευαίσθητο μέρος του ματιού. Όταν συμβαίνει αυτό , τα αντικείμενα σε μεγάλη απόσταση φαίνονται θολάκαι ασαφή.


Η προοδευτική μυωπία ή η μυωπία κατά κύριο λόγο προκαλείται από γενετικούς παράγοντες . Τα παιδιά κληρονομούν την τάση να αναπτύξουν την πάθηση των ματιών από τους γονείς τους . Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο χρησιμοποιεί τα μάτια τους μπορεί να έχει επίδραση στην εξέλιξη της μυωπίας.


Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει μυωπία ;


Τις περισσότερες φορές , τα μικρά παιδιά με μυωπία δεν διαμαρτύρονται ή διαμαρτύρονται μόνο όταν δυσκολεύονται να δουν τα πράγματα μακριά . Το παιδί μπορεί να μετακινηθεί πιο κοντά σε αντικείμενα για να δείτε καθαρά . Εάν το παιδί σας φαίνεται να έχει πρόβλημα να δει τα πράγματα από απόσταση , να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο.


Είναι ακόμα αμφιλεγόμενο κατά πόσο μπορεί να επιβραδυνθεί η μυωπία στα παιδιά. Τα παιδιά με μυωπία μπορούν να φορέσουν γυαλιά . Μπορούν επίσης να αρχίσουν να φορούν φακούς επαφής, όταν είναι αρκετά μεγάλα για να τους φροντίζουν . Συχνά, αυτό εξαρτάται από το πώς εμπλέκονται οι γονείς στη φροντίδα για τους φακούς επαφής . Ειδικοί συνιστούν σπάνια φακούς επαφής πριν το παιδί μπει στην εφηβείας.


Μπορεί να προληφθεί μυωπία;


Δεδομένου ότι η μυωπία είναι συνήθως κληρονομική , δεν είναι απολύτως δυνατό να την αποτρέψουμε. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας εξετάζεται νωρίς, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της προοδευτικής μυωπία ή άλλων παθήσεις των ματιών. Αν του είναι δύσκολο και δυσάρεστο να κάνει τη δουλειά του ή να παρακολουθήσει τηλεόραση από μια τυπική απόσταση , το παιδί σας μπορεί ήδη να έχει αναπτύξει μυωπία και χρειάζεται ομθαλμολογική εξέταση.


AdTech Ad
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X