Αρχική / Πολιτισμός / City life / 100 χρόνια Τσιτσάνης – Αφιέρωμα στο Μέγαρο
100 χρόνια Τσιτσάνης - Αφιέρωμα στο Μέγαρο thumbnail

100 χρόνια Τσιτσάνης – Αφιέρωμα στο Μέγαρο

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε 18 Ιανουαρίου 1915. Έναν αιώνα πριν. Δεν πέθανε ποτέ – και δεν θα πεθάνει ποτέ. Τα τραγούδια του θα είναι πάντα εδώ, ζωή και ανάσα για όλες τις γενιές. Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην τέχνη του, στο Μέγαρο Μουσικής 20 και 21/1, είναι μια γιορτή γενεθλίων.


Με τον πολυσήμαντα απλό τίτλο «Βασίλης Τσιτσάνης: 100 χρόνια από τη γέννησή του» η μοναδική και ιδιαίτερη τραγουδοποιία και συνθετική του δεινότητα γίνεται το όχημα για μια συναρπαστική περιήγηση μέσα στην ουσία του νεώτερου – μουσικού ή μη – πολιτισμού μας και, πρακτικά, μια κατάδυση στα αισθητικά / συναισθηματικά βάθη του ίδιου μας του εαυτού. Αυτό το αφιέρωμα, οργανωμένο σαν γιορτή από την οικογένεια του ίδιου του μεγάλου μας δημιουργού, αφήνεται στα ερμηνευτικά χέρια καλλιτεχνών που έχουν μια διαρκή και στενή σχέση με το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη. Η μουσική επιμέλεια ανήκει στον μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο, έναν άνθρωπο που με καρδιά και γνώση έχει προσεγγίσει το έργο του και έχει φροντίσει να αναδείξει κάθε πτυχή του. Και η ερμηνεία των κλασικών και πολύμορφων τραγουδιών του ανήκει, σχεδόν δικαιωματικά, σε δύο κορυφαίες τραγουδίστριες που έχουν επιδείξει έναν διαχρονικό σεβασμό στα τραγούδια του: την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελευθερία Αρβανιτάκη.


Ένας αιώνας Βασίλης Τσιτσάνης πρακτικά σημαίνει περίπου 80 χρόνια – μέχρι τώρα – που το πλούσιο έργο του γίνεται κτήμα της ψυχής μας και καταλύτης της συγκίνησής μας. Γεννημένος στα Τρίκαλα και δουλεύοντας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ως το 1984 που έφυγε (συμπτωματικά 18/1, τη μέρα των εξηκοστών ένατων γενεθλίων του ) ο Τσιτσάνης διεύρυνε τον κόσμο των ρεμπέτικων και του έδωσε τη λαϊκότητα που χρειαζόταν για να γίνει ανεξίτηλη πολιτισμική ταυτότητα του Έλληνα και, παράλληλα, η κοσμοπολίτική του σφραγίδα μέσα στο μουσικό μας σύμπαν. Ο Τσιτσάνης στα τραγούδια του άγγιξε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής μας και μας άνοιξε, τρόπον τινά, τις πύλες της ενόρασης στον σύγχρονο κόσμο. Τα μουσικά του θέματα, ως επί το πλείστον, αποτελούν αριστουργηματικές συνθέσεις και έχουν αποκτήσει σχεδόν κλασικές διαστάσεις που καθοδηγούν οποιονδήποτε σημαντικό Έλληνα συνθέτη έρχεται μετά από αυτόν.

Με δημιουργική φαντασία που πετούσε αβίαστα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, ο Βασίλης Τσιτσάνης δημιούργησε τον δικό του κόσμο τραγουδώντας τη χαρά και τη λύπη, την ελπίδα και την απόγνωση, το όνειρο και τον πόνο, τον έρωτα και την ξενητειά… και όλα αυτά με μια διαχρονική σαφήνεια και καθαρότητα που μόνο μεγάλοι λαϊκοί σοφοί μπορούν να διαθέτουν. Μετουσιωμένος σε υπέροχα τραγούδια αυτός ο κόσμος, ο κόσμος του Βασίλη Τσιτσάνη, έρχεται για μια ακόμα φορά στις καρδιές μας με τις φωνές της Ελευθερίας και της Δήμητρας και τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.


athinorama.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X