Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Αποβολή τον 9ο μήνα εγκυμοσύνης! Και όμως μπορεί να συμβεί, μάθε γιατί
Αποβολή τον 9ο μήνα εγκυμοσύνης! Και όμως μπορεί να συμβεί, μάθε γιατί thumbnail

Νάντια, 34 ετών

Αποβολή τον 9ο μήνα εγκυμοσύνης! Και όμως μπορεί να συμβεί, μάθε γιατί

ΕΡΩΤΗΜΑ
Ήμουν έγκυος 9 μηνών κ θα γεννούσα στις 17 Δεκεμβρίου αλλά στις 3 Δεκέμβρη έχασα το μωρό μου και μου είπαν οι γιατροί πως έπαθα εσωτερική αιμορραγία στο σάκο του μπέμπη και έπαθα σηψαιμία. Να φανταστείτε ο γιατρός μου έδειξε μια φωτογραφία και αυτό που είδαν τα μάτια μου δεν το είχαν ξαναδεί. Είδα 4 κομμάτια μεγάλα τα οποία ήταν το αίμα από το σάκο του μπέμπη που είχαν γίνει πέτρες. Αυτό που θέλω να μάθω εάν γίνεται είναι αυτό από τι προέρχεται;
Οι γιατροί εδώ στην Κέρκυρα μου είπαν πως αυτό που έπαθα εγώ το παθαίνει από τις 1.000 η μία γυναίκα. Εγώ θα μπορώ να ξαναμείνω έγκυος? Υπάρχει περίπτωση να το ξαναπάθω όταν φτάσω 9 μηνών;


Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,


Είναι πραγματικά πολύ άσχημο αυτό που έγινε και καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σας για το μέλλον. Πάρα πολλά εξαρτώνται από το λόγο για τον οποίο έγιναν όλα αυτά.


Συνηθισμένα αίτια είναι το αυξημένο αμνιακό υγρό, οι λοιμώξεις από μικρόβια, το κάπνισμα, η αυξημένη πίεση της εγκύου, νοσήματα του θυρεοειδή και άλλες παθήσεις.


Εάν κάποιες από αυτές τις καταστάσεις (πχ κάπνισμα) παραμείνουν και στην επόμενη εγκυμοσύνη σας, τότε μπορεί να ξανασυμβεί το ίδιο. Όμως ένας προσεκτικός μαιευτήρας μπορεί να σας προφυλάξει με κάποιους τρόπους και να σας έχει σε πιο στενή παρακολούθηση, ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις.


Δεν είναι πάντως δεδομένο ότι αυτό θα ξανασυμβεί και έχετε πολλές πιθανότητες να έχετε μια ομαλή εγκυμοσύνη μέχρι και τον τοκετό σας.


Φιλικά,


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος


 


Βιογραφικό
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.Έλαβε την Ειδικότητα του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου στη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2007 ολοκλήρωσε το Διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Master, MSc) Ιατρικής Σχολής Αθηνών με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία. Το 2009 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από εκπόνηση διδακτορικής διατριβής πάνω στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Εκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Εξωτερικό: στο Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και στο Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του University College of London (UCL) Hospitals. Κατόπιν εξετάσεων, έλαβε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας (FIGIJ), την Πιστοποίηση της Εξειδίκευσης, στο γνωστικό αντικείμενο της "Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας" (IFEPAG, Part I and II). Ήταν ο πρώτος επιτυχών στις εξετάσεις Πιστοποίησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας. Το 2010 ιδρύει και λειτουργεί το ιδιωτικό γυναικολογικό Κέντρο "Healthy Lady", σε Αθήνα, Γλυφάδα και Τρίπολη. Ειδικεύεται σε θέματα μαιευτικής, γυναικολογίας, αναπαραγωγής, ενδοκρινολογίας, παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Β' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υπεύθυνος Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας στα μαιευτήρια ΡΕΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΛΗΤΩ, ΓΑΙΑ και στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών (Ιατρικό Κέντρο), αλλά και συνεργάζεται με τις ανωτέρω ιδιωτικές κλινικές ως Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.


Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογία, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, του European Association of Paediatric and Adolescent Gynaegocology και του British Society for Paediatric and Adolescent Gynaecology


 


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X