Αρχική / Πολιτισμός / City life / Σήμερα Όπερα – Τριστάνος και Ιζόλδη στο Μέγαρο
Σήμερα Όπερα - Τριστάνος και Ιζόλδη στο Μέγαρο thumbnail

Σήμερα Όπερα – Τριστάνος και Ιζόλδη στο Μέγαρο

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΟΠΕΡΑ


- Richard Wagner: Τριστάνος και Ιζόλδη


Νέα παραγωγή


Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κόκκος


Καλλιτεχνική συνεργάτιδα, δραματουργία: Anne Blancard
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Eric Duranteau
Φωτισμοί: Giuseppe D' Iorio
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος


Τριστάνος: Torsten Kerl
Βασιλιάς Μάρκος: Reinhard Hagen
Ιζόλδη: Ann Petersen
Κούρβεναλ: Michael Vier
Μέλοτ: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος
Μπρανγκαίνε: Katarina Dalayman
Βοσκός: Νίκος Στεφάνου
Καπετάνιος: Κωστής Ρασιδάκης
Ναύτης: Αντώνης Κορωναίος


Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ


Ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας, «το απόλυτο έργο τέχνης» όπως έχει χαρακτηριστεί, η όπερα του Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη θα παρουσιαστεί πρώτη αφορά στην Ελλάδα πλήρως σκηνοθετημένη σε κλειστό χώρο και μάλιστα από ελληνικές μουσικές δυνάμεις. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της μουσικής του Ρομαντισμού, έργο πυρετώδους συναισθηματικής φόρτισης, που με τις καινοτομίες του στην αρμονία άλλαξε την πορεία της μουσικής.


«Ωδή στη νύχτα όπου Έρως και Θάνατος ενώνονται προκειμένου να καταργήσουν τα σύνορα του χρόνου και του τόπου. H όπερα “Τριστάνος και Ιζόλδη” είναι επίσης ένα δράμα ιδιωτικών στιγμών. Πάνω στη σκηνή οι βαγκνερικοί ήρωες, οι οποίοι κρυφά ενσαρκώνουν τα ερωτικά βάσανα και τις φιλοσοφικές εμμονές του συνθέτη, βιώνουν τις αγωνίες της προδοσίας, της απιστίας, της απόγνωσης ενός έρωτα απόλυτου, που πλήττει τη λογική τάξη του κόσμου. Σε αυτή την ηθελημένη φυγή προς το θάνατο κυριαρχεί η ηδονή του εκμηδενισμού, μιας από τις υπέρτατες ιδέες του Ρομαντισμού. Εικόνες, φωτισμοί και κινήσεις επιχειρούν να δώσουν υπόσταση σε μία από τις πιο ωραίες μουσικές που έχουν γραφεί.» Γιάννης Κόκκος


Η όπερα του Βάγκνερ παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δια χειρός Γιάννη Κόκκου.


Κορυφαίο έργο της παγκόσμιας μελοδραματικής παραγωγής ο «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ παρουσιάζεται σπανίως στη σκηνή. Επειδή σπανίως βρίσκονται τραγουδιστές για να αποδώσουν τους εξαιρετικά απαιτητικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η Εθνική Λυρική Σκηνή ως φαίνεται τους βρήκε, γι’ αυτό και παρουσιάζει το πληθωρικό αριστούργημα στις αρχές του επόμενου χρόνου. O σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος (υπογράφει και τα σκηνικά-κοστούμια) σημειώνει: «Ωδή στη νύχτα όπου Έρως και Θάνατος ενώνονται προκειμένου να καταργήσουν τα σύνορα του χρόνου και του τόπου. H όπερα “Τριστάνος και Ιζόλδη” είναι επίσης ένα δράμα ιδιωτικών στιγμών. Πάνω στη σκηνή οι βαγκνερικοί ήρωες, οι οποίοι κρυφά ενσαρκώνουν τα ερωτικά βάσανα και τις φιλοσοφικές εμμονές του συνθέτη, βιώνουν τις αγωνίες της προδοσίας, της απιστίας, της απόγνωσης ενός έρωτα απόλυτου, που πλήττει τη λογική τάξη του κόσμου. Σε αυτή την ηθελημένη φυγή προς τον θάνατο κυριαρχεί η ηδονή του εκμηδενισμού, μίας από τις υπέρτατες ιδέες του ρομαντισμού. Εικόνες, φωτισμοί και κινήσεις επιχειρούν να δώσουν υπόσταση σε μία από τις πιο ωραίες μουσικές που έχουν γραφεί». Τριστάνος θα είναι ο Τόρστεν Κερλ, Ιζόλδη η Αν Πέτερσεν, Μπρανγκαίνε η Καταρίνα Νταλάυμαν, βασιλιάς Μάρκος ο Ράινχαρτ Χάγκεν και Κούρβεναλ ο Κρίστοφερ Ρόμπερτσον. Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η χορωδία της ΕΛΣ.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


21 Ιανουαρίου 2015
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
και στις 28, 31 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2015. Ώρα: 18.30

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X