Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Γιατί δεν μένω έγκυος ενώ όλες οι εξετάσεις είναι εντάξει;
Γιατί δεν μένω έγκυος ενώ όλες οι εξετάσεις είναι εντάξει; thumbnail

Λουκία, 28 ετών

Γιατί δεν μένω έγκυος ενώ όλες οι εξετάσεις είναι εντάξει;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Είμαι 28 ετών και προσπαθώ εδώ και λίγο διάστημα, περίπου 3 μήνες να μείνω έγκυος. Κάνουμε προσπάθειες πολλές φορές το μήνα, έχω κάνει υπέρηχο ωοθηκών και τεστ ΠΑΠ και δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ούτε έχω πολυκυστικές ωοθήκες, έχω περίοδο κάθε 28 ημέρες χωρίς μεγάλη ροή αίματος όμως κατά τη διάρκεια της. Φοβάμαι μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σας ευχαριστώ


Στο ερώτημα απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η διαδικασία της σύλληψης και της εγκυμοσύνης είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία, όμως για μερικά ζευγάρια μπορεί να υπάρχει μία καθυστέρηση όσον αφορά στη σύλληψης έτσι ώστε να απαιτεί περισσότερο από το φυσιολογικό χρόνο. Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσος ακριβώς  χρόνος απαιτείται μέχρι τελικά να φτάσουμε σε μία εγκυμοσύνη, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν σε γενικές γραμμές , τα περισσότερα ζευγάρια να πετυχαίνουν μία κύηση μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Συγκεκριμένα, 30% των ζευγαριών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη από τον πρώτο κιόλας μήνα προσπαθειών, 59% μέσα  στους τρεις πρώτους μήνες , 80% στους πρώτους έξι μήνες, 85% στους πρώτους 12 μήνες, 91% εντός των πρώτων 3 ετών και τελικά 93-95% των ζευγαριών θα επιτύχουν μία εγκυμοσύνη μέσα σε τέσσερα χρόνια.


Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και μέσα στους επόμενους μήνες θα επιτύχετε με το σύντροφό σου την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα για κανένα ζευγάρι, ακόμα και αν έχουν ήδη ένα ή και περισσότερα παιδιά. Όταν όμως έχουμε μία νέα γυναίκα, με φυσιολογικό κύκλο και χωρίς προβλήματα υγείας και έναν άνδρα ο οποίος επίσης είναι υγιής, τότε εκτός εάν υπάρχει κάποιος λόγος δεν συστήνουμε να ξεκινήσουν να υποβάλλονται σε εξετάσεις πριν παρέλθει ένα χρονικό διάστημα προσπαθειών.


Αυτό που θα συστήναμε να κάνεις, λοιπόν, είναι να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου, κατά προτίμηση μαζί με τον σύντροφό σου και να συζητήσετε μαζί όλα όσα σας απασχολούν. Θα πρέπει να σας δει ο γυναικολόγος και να πάρει ένα πολύ καλό ιατρικό ιστορικό και από τους δύο σας, να συζητήσετε κάποια βασικά πράγματα όπως π.χ. τη συχνότητα, τον τρόπο και τη χρονική στιγμή των σεξουαλικών επαφών, κάποιες καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, και πως αυτά μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας αλλά και του άνδρα, τη λήψη κάποιων απαραίτητων βιταμινών, όπως είναι πχ το φυλλικό οξύ κτλ. Αν υπάρχουν ενδείξεις τότε ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει περαιτέρω έλεγχο και θα σας εξηγήσει ποιες ακριβώς εξετάσεις απαιτούνται αφού αυτές εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση.


Σχετικά με τις γόνιμες ημέρες μπορείς να ανατρέξεις και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας: http://www.boro.gr/68456/thelw-na-kanw-paidi-me-ton-syntrofo-moy-poies-einai-oi-gonimes-meres-moy  


Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι το πιθανότερο είναι πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και σύντομα θα είσαι έγκυος.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X