Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Στραβό διάφραγμα: Συνέπειες και αντιμετώπιση
Στραβό διάφραγμα: Συνέπειες και αντιμετώπιση thumbnail

Πάνος, 48 ετών

Στραβό διάφραγμα: Συνέπειες και αντιμετώπιση

ΕΡΩΤΗΜΑ
Δεν αναπνέω σωστά. Έχω στραβό διάφραγμα. Με έχει ενημερώσει για αυτό ο παθολόγος μου. Έχει κάποιες συνέπειες αυτό για την υγεία;


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας – Παθολόγος, Κλινικός ΦαρμακολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανάλογα με το πόσο στραβό είναι το διάφραγμα αυτό συχνά γίνεται αιτία κακής αναπνοής και ροχαλητού κατά τον ύπνο. Η κακή  (δύσκολη) αναπνοή συχνά δεν γίνεται αντιληπτή από το άτομο και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα όταν όμως  η αναπνοή παρεμποδίζεται έντονα τότε πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ωτορινολαρυγγολόγου για την αποκατάσταση του.


 


Το ρινικό διάφραγμα είναι το τοίχωμα που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στα δύο, στη δεξιά και την αριστερή ρινική θαλάμη. Αποτελείται από ένα κεντρικό υποστηρικτικό σκελετό, που σχηματίζεται προς τα εμπρός από χόνδρο και προς τα πίσω από λεπτό οστό. Κάθε πλευρά του διαφράγματος καλύπτεται από βλεννώδη μεμβράνη. Το διάφραγμα υπάρχει σε κάθε άνθρωπο. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν υπάρχει σκολίωση (στράβωμα), με αποτέλεσμα να μην περνάει ο αέρας και η μύτη να μην αναπνέει καλά. Αυτό μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να αποκτηθεί μετά από τραυματισμό. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα αυτιά, στο λαιμό, στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, μέσω των απνοιών. Η θεραπεία του προβλήματος περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση με γενική αναισθησία.Πώς γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;


Αρχικά ξεκινάμε με λεπτομερές ιστορικό, για τη αναζήτηση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μύτη και το αναπνευστικό σύστημα γενικότερα. Στη συνέχεια ελέγχουμε το εσωτερικό της μύτης, συμπεριλαμβανομένης  και της θέσης του ρινικού διαφράγματος. Για το λόγο αυτό απαιτείται η χρήση ενδοσκοπίου με έντονο φως, ώστε να εξεταστεί η εσωτερική επιφάνεια καθενός ρουθουνιού. Επίσης, ελέγχουμε όλο το εσωτερικό της μύτης, μέσω της κάμερας υψηλής ανάλυσης και αναζητούμε άλλα πιθανά προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τα συμπτώματα του ασθενούς μας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν στο ίδιο χειρουργείο (προβλήματα στο ιγμόρειο και τους παραρρίνιους κόλπους γενικότερα, ρινικούς πολύποδες, υπερτροφία ρινικών κογχών κ.α.).


Πληροφορίες από www.orilacenter.com


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X