Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Κριθαράκι και χαλάζιο στο μάτι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Κριθαράκι και χαλάζιο στο μάτι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση thumbnail

Κριθαράκι και χαλάζιο στο μάτι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το κριθαράκι είναι ένα μικρό, επώδυνο ογκίδιο στο εσωτερικό ή εξωτερικό του βλεφάρου. Πραγματικά όταν αναφερόμαστε στο κριθαράκι του ματιού, έχουμε να κάνουμε με ένα απόστημα γεμάτο με πύον το οποίο συνήθως προκαλείται από τα βακτήρια σταφυλόκοκκου και έπειτα μετατρέπεται σε μόλυνση του ματιού. Αναφορικά, συνήθως όλοι οι άνθρωποι θα "βγάλουν" κριθαράκι 2 με 3 φορές σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Είναι συνήθως ορατά στην επιφάνεια αλλά μπορεί να εμφανιστούν και πιο βαθιά στο εσωτερικό του βλεφάρου.


Ένα εξωτερικό κριθαράκι ξεκινά ως ένα μικρό σημάδι δίπλα στη βλεφαρίδα. Έπειτα μετατρέπεται σε ένα κόκκινο και πρησμένο ογκίδιο που διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες πριν σκάσει και στη συνέχεια θεραπευτεί. Τα περισσότερα εξωτερικά κριθαράκια είναι βραχύβια και αυτοπεριοριζόμενα.


Ένα εσωτερικό κριθαράκι (στην κάτω πλευρά του βλεφάρου) προκαλεί επίσης ένα πρησμένο και κόκκινο ογκίδιο.Το εσωτερικό κριθαράκι μπορεί να εξαφανιστεί τελείως όταν καταπολεμηθεί η λοίμωξη ή μπορεί να αφήσει μία μικρή κύστη γεμάτη με υγρό ή οζίδιο που μπορεί να επιμείνει και να χρειαστεί μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ή δερματολόγο για να ανοιχτεί και να αποξηρανθεί.


Οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να συγχέουν το κριθαράκι με το χαλάζιο. Ένα χαλάζιο είναι πολύ διαφορετικό από ένα κριθαράκι και δεν θεωρείται μόλυνση. Είναι ένα σταθερό, στρογγυλό, λείο και ανώδυνο εξόγκωμα συνήθως σε κάποια απόσταση από το βλέφαρο. Το χαλάζιο είναι μία τοπική αντίδραση των ιστών σε λιπαρές εκκρίσεις των αδένων.Το χαλάζιο είναι μια κύστη κατακράτησης που δημιουργείται σαν αντίδραση στην απόφραξη του σμηγματογόνου αδένα. Το χαλάζιο δεν προκαλείται από βακτηρίδια, παρόλο που μπορεί να επιμολυνθεί από αυτά. Το χαλάζιο τείνει να δημιουργείται μακρύτερα από την άκρη των βλεφάρων απ’ ότι το κριθαράκι και "δείχνει" προς το εσωτερικό του βλεφάρου, δεν πονάει ούτε έχει άλλα χαρακτηριστικά φλεγμονής.


Τα κριθαράκια και τα χαλάζια είναι ακίνδυνες παθήσεις και σπάνια επηρεάζουν την καλή κατάσταση του βολβού του ματιού αλλά ούτε και την όραση. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.


Πώς προκαλείται το κριθαράκι και πώς το χαλάζιο;


Το κριθαράκι συνήθως προκαλείται από σταφυλοκοκκικά βακτήρια που συχνά ζουν ακριβώς πάνω στην επιφάνεια του δέρματος. Τα σώματα μας είναι επικαλυμμένα με δισεκατομμύρια "φιλικά" και ακίνδυνα βακτήρια τα οποία συνυπάρχουν μαζί μας. Με τις κατάλληλες και ιδανικές συνθήκες τα βακτήρια "τρέφονται" από τα νεκρά κύτταρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπυράκια και ογκίδια, όπως το κριθαράκι.


Ένα χαλάζιο προκαλείται από την απόφραξη των μικροσκοπικών αδένων του βλεφάρου οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για να μεταφέρουν μία ελαιώδη ουσία που βοηθάει στη λίπανση του οφθαλμού. Το χαλάζιο αναπτύσσεται σε διάστημα εβδομάδων ή ακόμα και μηνών.
Ζητήστε ιατρική συμβουλή:


Εάν το εξόγκωμα δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Εάν το εξόγκωμα είναι τόσο μεγάλο που εμποδίζει ακόμα και την όραση σας.
Εάν νιώθετε πόνο στο μάτι.
Εάν έχετε επαναλαμβανόμενα κριθαράκια καθώς μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα άλλων χρόνιων προβλημάτων του δέρματος.


Πώς να αποφύγετε τα κριθαράκια;


Εάν τα κριθαράκια τείνουν να επαναλαμβάνονται τότε θα πρέπει να εξασκήσετε καλύτερη υγιεινή των βλεφάρων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρίβουμε τα βλέφαρα μας καθημερινά για να αποφύγουμε τη συγκέντρωση μικροβίων και βακτηρίων. 


Πρόταση καθαρισμού – Ανακατέψτε μερικές σταγόνες από baby shampoo μέσα σε μία κούπα με ζεστό νερό. Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα βλεφαρα και το εσωτερικό τμήμα των ματιών να μην έρχονται σε επαφή με καλλυντικά, βρώμικες πετσέτες και χέρια. Η συχνή εφαρμογή με ζεστές κομπρέσες με το πρώτο σημάδι μίας μόλυνσης θα επιταχύνει την επίλυση και θα βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω απόφραξης των αδένων του βλεφάρου.


Τα επαναλαμβανόμενα κριθαράκια μπορεί να σχετίζονται με μία χρόνια πάθηση του δέρματος του προσώπου που ονομάζεται ροδόχρους ακμή. Με μία επίσκεψη στο γιατρό ή στο δερματολόγο σας θα βεβαιωθείτε εάν πάσχετε από την ροδόχρου ακμή και θα σας προτείνουν μία αποτελεσματική ιατρική θεραπεία.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X