Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Προσοχή στην ασπιρίνη για τα καρδιακά
 Προσοχή στην ασπιρίνη για τα καρδιακά  thumbnail

Προσοχή στην ασπιρίνη για τα καρδιακά

Στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology δημοσιεύθηκε άρθρο, σχετικά με τη μη σωστή χρήση της ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μεταξύ των ασθενών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και χαμηλό 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι κίνδυνοι για αιμορραγία του γαστρεντερικού και για αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, που σχετίζονται με τη χρήση ασπιρίνης, υπερτερούν έναντι του αθηροπροστατευτικού οφέλους της ασπιρίνης. Σύμφωνα με τις οδηγίες για την πρωτογενή πρόληψη της CVD, η χρήση ασπιρίνης θεωρείται κατάλληλη μόνο σε ασθενείς με 10-ετή CVD κίνδυνο πάνω από 6% και ακατάλληλη σε ασθενείς με 10-ετή κίνδυνο μικρότερο από 6%.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη εντός του National Cardiovascular Disease Registry’s Practice Innovation και Clinical Excellence Registry και περιέλαβε 68808 ασθενείς, οι οποίοι λάμβαναν ασπιρίνη για πρωτογενή  προφύλαξη. Προσδιορίστηκε ως μη σωστή ( inappropriate) η χρήση ασπιρίνης, όταν δινόταν σε 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο <6%. Μη σωστή χρήση ασπιρίνης βρέθηκε στο 11.6% ,δηλαδή σε 7972 από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη. Οπότε ένας στους δέκα ασθενείς έπαιρνε ασπιρίνη για πρωτογενή πρόληψη χωρίς να ενδείκνυται.


 

Συστάσεις για χρήση ασπιρίνης ως προφύλαξη:


  • Εάν ο 5-ετής κίνδυνος για στεφανιαία νόσο είναι >3% ή ο 10-ετής κίνδυνος είναι >6% ( U.S. Preventive Services Task Force).  • Εάν ο 10-ετής κίνδυνος για καρδιαγγειακό νόσημα είναι τουλάχιστον 6% έως 10% (American Heart Association and American College of Cardiology).

  • neadiatrofis.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X