Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Πώς θα καταλάβω εάν είμαι έγκυος;
Πώς θα καταλάβω εάν είμαι έγκυος; thumbnail

Μαρία, 22 ετών

Πώς θα καταλάβω εάν είμαι έγκυος;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, λέγομαι Μαρία και είμαι 22 ετών. Πριν 4 μήνες γέννησα ένα αγοράκι και ξεκίνησα μετά από 1.5 μήνα να έχω ελεύθερη σχέση με τον άνδρα μου. Έχω καθυστέρηση 4 ημέρες αλλά νιώθω εδώ και μία εβδομάδα το στομάχι μου και την κοιλιά μου κάπως διαφορετικά και κάποιες φορές μία ελαφριά ανακατωσούρα. Υπάρχει περίπτωση να έχω μείνει έγκυος; Σημειώνω πως είχα από τον πρώτο μήνα περίοδο.


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος – Μάριος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εάν δεν θηλάζεται και εφόσον, όπως κατανοώ έχει ξεκινήσει ξανά η περίοδός σας τότε φυσικά είναι πιθανό να είστε εγκυμονούσα. Εάν τα συμπτώματα δεν αφορούν σε άλλη παθολογία, τότε θα συνέστηνα ένα τεστ εγκυμοσύνης.


Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc,
Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation ),

Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ Μ/Γ κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ. Νοσοκομείο "Αττικό",
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανίας,
Ιατρείο: Λεωφ. Κηφισιάς 25, Αμπελόκηποι


 


 
Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη θα πρέπει τα σπερματοζωάρια του άντρα να συναντηθούν με το ωάριο της γυναίκας. Δηλαδή, η σεξουαλική επαφή με ένα γόνιμο άντρα να συμβεί τις ημέρες της ωορρηξίας.


Ωορρηξία σημαίνει ότι το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη, όπου αναπτύχθηκε και αρχίζει να κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Τις επόμενες 24 ώρες, έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιηθεί.


Μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν πότε συμβαίνει η ωορρηξία. Τα κολπικά υγρά είναι περισσότερα και μπορεί να αισθάνονται λίγο πόνο κοντά στις ωοθήκες.


Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν την πρώτη μέρα της περιόδου. Επομένως, αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί κοντά στην 14η ημέρα. Όμως, οι περισσότερες νέες γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο (ο κάθε κύκλος μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό ημερών), και οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο ενδέχεται να μην έχουν ωορρηξία την ίδια μέρα κάθε μήνα.


Ενδεικτικά οι γόνιμες ημέρες, ανάλογα με τον κύκλο, μπορεί να είναι οι εξής:

ΚΥΚΛΟΣ


(ημέρες)Ημέρα κύκλου που πιθανολογείται ωοθυλακιορρηξίαΓόνιμες ημέρες


του κύκλου


 24108-1125119-12261210-13271311-14281412-15291513-16301614-17311715-18321816-19Τις περισσότερες φορές, είναι πολύ δύσκολο για μία γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μπορεί μία γυναίκα να γνωρίζει πότε θα γίνει η ωορρηξία της, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ από το φαρμακείο (που λειτουργούν περίπου όπως τα τεστ ελέγχου της εγκυμοσύνης), τα οποία όμως πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 8 ώρες. Συνεπώς, καλύτερο είναι να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Αυτός συνήθως θα την υποβάλλει σε κολπικό υπερηχογράφημα που προβλέπει την ωορρηξία μέχρι 48 ώρες, πριν συμβεί.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι, αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, αφού περίπου στο 30% των περιπτώσεων οι  προσπάθειες καταλήγουν ατελείς.


Τέλος, θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζουν στο σώμα μιας γυναίκας έως και τρεις μέρες, άρα οι γόνιμες ημέρες για το ζευγάρι είναι περισσότερες.
Να θυμάστε πάντα ότι το άγχος της σύλληψης μετατρέπεται σε άγχος για επαφή κάτω από συνθήκες, όπου τα ερωτικά παιχνίδια αντικαθιστούν θερμόμετρα και τεστ ωορρηξίας και η ερωτική πρωτοβουλία γίνεται καταναγκασμός και επιταγή.


http://www.imop.gr


AdTech Ad

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X