Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Τι δείχνει ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου;
Τι δείχνει ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου; thumbnail

Αφροδίτη, 33 ετών

Τι δείχνει ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Θα εκτιμούσα πολύ εάν μου απαντούσατε. Σήμερα μπαίνω στην 8η εβδομάδα κύησης. Έκανα τον 1ο υπέρηχο αλλά ήταν σχετικά νωρίς και δεν ακούσαμε την καρδιά. Ο λεκιθικός είχε σχηματιστεί κανονικά όμως. Χτες κάναμε τον 2ο. Είχε μεγαλώσει ο σάκος του εμβρύου αλλά η καρδιά ήταν πάρα πολύ υποτονική. Μας είπε ότι εάν είναι καθυστερημένη σύλληψη, που δεν το πιστεύω γιατί έχω 26-28 μέρες κύκλο, είναι η αρχή και θα δυναμώσει μετά ή θα σβήσει. Με προετοίμασε ότι μπορεί να παλινδρομήσει και κλείσαμε ραντεβού για την 9η εβδομάδα. Μου έδωσε 20% πιθανότητα να μην παλινδρομήσει. Είναι δυνατόν να μεγάλωσε χωρίς να δυναμώσει η καρδιά; Πόσο ψυχοφθόρο είναι να περιμένεις καιρό και στο τέλος να στο «πάρουν»…Ο γιατρός μου είπε επίσης πως πρέπει να ψαχτώ για θρομβοφιλία.


Στο ερώτημα απάντησε ο Χριστόπουλος Παναγιώτης, Μαιευτήρας Χειρουργός – ΓυναικολόγοςΑΠΑΝΤΗΣ


Εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα καλά.


Δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά τι εννοείτε όταν λέτε «υποτονική».


Αν η καρδία του εμβρύου έχει γρήγορο και φυσιολογικό ρυθμό, αλλά δεν ακούγεται δυνατά, τότε οι πιθανότητες να πάνε καλά τα πράγματα είναι αρκετές και μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε υπολογίσει λάθος την ηλικία κύησης του εμβρύου. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, καθώς όταν θα μεγαλώσει λίγο το παιδί, τότε η κάρδια του θα ακούγεται φυσιολογικά δυνατά. Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει συχνά.


Αν εννοείτε όμως ότι η καρδία του εμβρύου χτυπά αργά, τότε συνήθως έχουμε συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου και μάλιστα χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οπότε οι πιθανότητες καλού αποτελέσματος είναι λίγες. Στις περιπτώσεις αυτές, ο έλεγχος για θρομβοφιλία δεν βοηθά σημαντικά, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται συνήθως στα χρωμοσώματα του εμβρύου.


Με εκτίμηση,


Χριστόπουλος Παναγιώτης MD, MSc, PhD, IFEPAG


Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης
Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology


http://www.healthylady.gr


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X