Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Υπογονιμότητα: Πώς να την αντιμετωπίσω αποτελεσματικά;
Υπογονιμότητα: Πώς να την αντιμετωπίσω αποτελεσματικά; thumbnail

Ιωάννα, 36 ετών

Υπογονιμότητα: Πώς να την αντιμετωπίσω αποτελεσματικά;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Θέλουμε να αποκτήσουμε παιδάκι όμως παρ’ ότι κάνουμε ελεύθερα για 4 μήνες δεν έχει προκύψει εγκυμοσύνη. Οι 3 τελευταίοι κύκλοι μου είναι 36 38 και 43 ημερών μέσος κύκλος δηλαδή 39 ημέρες. Πώς μπορώ να βρω τις γόνιμες μέρες; Τεστ ωορρηξίας από το φαρμακείο θα βοηθήσουν; Μετά από πόσο χρονικό διάστημα χωρίς αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία;
Έχω αρχίσει και απογοητεύομαι πιστεύω πως δεν θα κρατήσω ποτέ θετικό τεστ στα χέρια μου και κατ επέκταση το μωράκι μας


Στο ερώτημα απάντησε ο Χριστόπουλος Παναγιώτης, Μαιευτήρας – Χειρούργος ΓυναικολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,


Για να πούμε ότι υπάρχει υπογονιμότητα πρέπει το ζευγάρι να έχει προσπαθήσει με στοχευόμενες, τακτικές, επαφές για τουλάχιστον ένα χρόνο. Άρα, δεν έχετε λόγο να απογοητεύεστε. Ακόμα όμως και για εκείνα τα ζευγάρια που θα εμφανίσουν προβλήματα υπογονιμότητας, έχουμε σήμερα λύσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με πολύ καλά αποτελέσματα.


Καθόλου δεν πρέπει να απογοητεύεστε, γιατί ακόμα είναι πολύ νωρίς για εσάς. Τα τεστ ωορρηξίας δίνουν μια ένδειξη, περίπου πότε θα γίνει η ωορρηξία, αλλά πολλοί λένε ότι τα αποτελέσματα τους δεν είναι αρκετά αξιόπιστα.


Για να υπολογίσετε γόνιμες ημέρες πρέπει να έχετε σταθερό κύκλο. Αν μια γυναίκα δεν έχει σταθερό κύκλο, τότε υπολογίζει τις ημέρες με βάση το μικρότερο κύκλο και το μεγαλύτερο για τους τελευταίους 6 μήνες. Δεν βγάζει μέσο όρο, αλλά προσπαθεί καθόλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που πιθανά έχει ωορρηξία. Έτσι θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Μια αδρή εικόνα για τις γόνιμες μέρες μπορείτε να δείτε στην ειδική εφαρμογή που θα βρείτε εδώ


Με εκτίμηση,


Χριστόπουλος Παναγιώτης MD, MSc, PhD, IFEPAG


Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology


Μουσών 1 – 11524 Αθήνα


http://www.healthylady.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X