Έργα του Παναγιώτη Τέτση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη  thumbnail

Έργα του Παναγιώτη Τέτση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τον τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου» έχει η ζωγραφική έκθεση με έργα του έλληνα καλλιτέχνη από το 2010 μέχρι το 2014, που φιλοξενεί το Ίδρυμα Β. Μ. Θεοχαράκη.


Στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, η νέα αθέατη δουλειά του Τέτση με ευφάνταστα έργα, μνημειακών διαστάσεων, ελαιογραφίες και σινικής μελάνης, που αποκαλύπτουν τη δύναμη των προσωπικών του μορφοπλαστικών κατακτήσεων.


Τα έργα αυτά του Παναγιώτη Τέτση φέρνουν στη μνήμη περιγραφές του Παπαδιαμάντη, στίχους του Κάλβου, του Σεφέρη, του Ελύτη. Ο ζωγράφος πλέκει δοξαστικό και τραχύ ύμνο στα νησιά των Σπετσών, της Ύδρας και των Ψαρών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.


Οι πίνακες που εκτίθενται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, μνημειακοί σε μέγεθος και επικοί στο ύφος, ιστορούν μια πρωτόγνωρη, νησιωτική Ελλάδα, που μόνο στην ποίηση είχαμε συναντήσει ως τώρα. Βουνά και βράχια ηλιοτροπικά  γράφουν με χρώματα και  φώτα  τις ώρες και τις εποχές, ντυμένα άλλοτε με  πορφύρες και άλλοτε με σκυθρωπά γκρίζα.


Οι 27 πίνακες του Τέτση αποκαλύπτουν τα νέα αισθητικά στοιχεία ενός έργου που αντιστρατεύεται το άγνωστο, το άπειρο και το χάος, όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς. Ο αιγαιοπελαγίτης Τέτσης έχει το δικό του ύφος, σταθερές ιδέες και αρχές. Με την υψηλή ποιότητα και την ιδιαιτερότητα του έργου του βάζει τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το καταφύγιό του και η ζωγραφική του μέσο διεκδίκησης ελευθερίας, ομορφιάς, ζωντάνιας και απτών αισθήσεων.


Πληροφορίες: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, διάρκεια μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.


culturenow

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X