Δωρεάν κλινικές εξετάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς  thumbnail
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της θυροξίνης, της ουσίας που άλλαξε καθοριστικά τη ζωή εκατομμυρίων ατόμων με υποθυρεοειδισμό.

Δωρεάν κλινικές εξετάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς


Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της θυροξίνης, της ουσίας που άλλαξε καθοριστικά τη ζωή εκατομμυρίων ατόμων με υποθυρεοειδισμό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και το Ίδρυμα Ευγενίδου μας καλούν στο Σύνταγμα (Βουκουρεστίου & Σταδίου) στις 25 Μάη, 10:00-16:00, για δωρεάν κλινική εξέταση και έγκυρη ενημέρωση από ειδικούς.
H Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (ΠΗΘ) καθιερώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρεία (ΕΤΑ) και εορτάζεται κάθε χρόνο μαζί με την Αμερικανική (ATA), την Νοτιοαμερικανική (LΑΤS) και την Ασιατική-Ωκεανική Θυρεοειδική Εταιρεία (ΑΟΤΑ). Η ημέρα είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός της είναι η διάχυση της πληροφόρησης στο κοινό για την σημασία του αδένα και η αναγκαιότητα ελέγχου της λειτουργίας του για την πρόληψη των παθήσεων που τον αφορούν.


Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος και είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από την τροφή και το οξυγόνο, καθώς και της καρδιακής συχνότητας. Οι παθήσεις του είναι πολύ συχνές. Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για ασθενείς που πάσχουν από αυτές.   


Τα είδη των παθήσεων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα


Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα. Οι γυναίκες  παρουσιάζουν περίπου 5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα νόσου από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.


Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους. Έτσι, στις ΗΠΑ σήμερα οι πάσχοντες από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται στα 30.000.000, ενώ άλλα 20.000.000 – 30.000.000 είναι δυνητικοί ασθενείς, που είτε δε γνωρίζουν την νόσο τους, είτε θα την εκδηλώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.


Το κοινωνικό κόστος της νόσου


Ανάλογοι είναι και οι αριθμοί στην χώρα μας, με τους ασθενείς να ανέρχονται περίπου στο 1.000.000. Παράλληλα, και το κοινωνικό κόστος είναι σημαντικό, καθώς πρόσφατα, σε μια ανάλυση από την Δανία, αναφέρθηκε ότι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες απέχουν από τη δουλειά τους περίπου τρεις φορές περισσότερο από τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά την διάγνωση της νόσου τους.


Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στον καρκίνο του θυρεοειδούς


Επιπλέον, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα (<1 εκ). Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ.


Η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία είναι η ολική θυρεοειδεκτομή και, συχνά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Ασθενείς με ανθεκτικό στο ραδιενεργό ιώδιο καρκίνο, που είχαν κακή πρόγνωση, σήμερα έχουν, πλέον, ελπίδες, καθώς νέα φάρμακα, οι αναστολείς της κινάζης της τυροζίνης, μπορεί να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωή τους.  


Οι ελπίδες που δίνει η υγρή θυροξίνη


Η αγωγή του υποθυρεοδισμού βασίζεται στην χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης. Εφέτος εορτάζουμε τα εκατό (100) χρόνια από την απομόνωση της θυροξίνης, μια ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Εξελίξεις έχουμε και σε αυτόν τον τομέα, με μια νέα υγρή μορφή θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα. 


Η σημασία της πρόσληψης ιωδίου στις εγκύους


Η έλλειψη ιωδίου στις έγκυες σχετίζεται με καθυστερημένη σωματική και νοητική ανάπτυξη, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την αυξημένη λήψη ιωδίου, καθώς και την αύξηση της δόσης της θυροξίνης στις γυναίκες υπό αγωγή.


Πρόσφατα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διατροφής, δημοσίευσαν κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες συνιστούν οι έγκυες να λαμβάνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα με 150mg ιωδίου.


virus.com.gr

 

    


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X