Μια καλή ταινία για το σαββατοκύριακο;

Beasts of the Southern Wild (2012). Η ταινία του Benh Zeitlin που ανεπιφύλακτα μας προτείνει γι΄αυτό το σαββατοκύριακο ο συνεργάτης μας, Βασίλης Γκάγκας. 

 

 

Πρωταγωνιστούν οι Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly ενώ το σενάριο έχουν γράψει η  Lucy Alibar και ο Benh Zeitlin.

Η εξάχρονη Hushpuppy ζει μαζί με τον πατέρα της στην Bathtub. Μια κοινότητα στο Δέλτα της Νότιας Λουιζιάνας. Μέσα από σκληρές καταστάσεις φτώχειας, ανέχειας και σωματικών κακουχιών η Hushpuppy εκπαιδεύεται ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει το λιώσιμο των πάγων και την καταστροφή του κόσμου.

Η ζωή στην κοινότητα Δέλτα της Νότιας Λουιζιάνας είναι πολύ δύσκολη. Οι κάτοικοι της είναι μια χούφτα εξαθλιωμένων ανθρώπων που παρά όλες τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης αλλά και της εταιρείας που μολύνει τον τόπο τους, αρνούνται πεισματικά να τον εγκαταλείψουν. Έχουν το δικό τους σχολείο και τους δικούς τους τρόπους διασκέδασης. Το σημαντικότερο μάθημα που θα μάθουν ποτέ στο σχολείο είναι το πώς να προσφέρουν βοήθεια στους αδύναμους και σε εκείνους που την χρειάζονται.

Η ζωή τους γίνεται περισσότερο ανεκτή μέσα από τη δύναμη που αντλεί ο ένας από τον άλλον και από την μεταξύ τους συμβίωση. Αν και η διαβίωση τους είναι αρκετά δύσκολη λίγοι είναι αυτοί που δέχονται να εγκαταλείψουν τον τόπο που γεννήθηκαν. Όταν ξεκινάει ο κατακλυσμός του κόσμου και το λιώσιμο των πάγων, αυτοί που επιλέγουν να μείνουν θα πρέπει να παλέψουν με τις θηριώδεις δυνάμεις της φύσης καθώς και με τα προϊστορικά μαμούθ που τόσα χρόνια ήταν εγκλωβισμένα στους πάγους. Σύμφωνα με την μικρή Hushpuppy η καταστροφή του κόσμου ξεκίνησε επειδή ακόμα και μια μικρή αλλαγή σε ένα μέρος του γης μπορεί να επιφέρει τεράστιες μεταβολές σε κάποιο άλλο μέρος της. Κάποιες φορές όμως ακόμα και αν διορθωθεί αυτό το λάθος ίσως να μην είναι αρκετό να επαναφέρει την ομαλότητα και την τάξη.

Γιατί μου άρεσε η ταινία.

Η ταινία μέσα από πολύ σκληρές εικόνες ανέχειας και σωματικής εξαθλίωσης των πρωταγωνιστών της, προσφέρει έντονο προβληματισμό και την διαπίστωση του ότι η αγάπη και η συμπόνια είναι τα μοναδικά πράγματα που μπορεί να μας κρατήσουν στην ζωή όταν όλα έχουν τελειώσει και ο κόσμος έχει πλέον καταστραφεί όπως τον γνωρίζουμε.

Η μικρή Quvenzhané Wallis καθώς και ο Dwight Henry δίνουν δυο ξεχωριστές ερμηνείες και δίκαια μπορούν να προταθούν για τα βραβεία καλύτερης ερμηνείας. Η ιστορία της κοινότητας Bathtub αν και είναι τραγική, αποτελεί την πραγματικότητα σε αρκετές υποανάπτυκτες χώρες του  κόσμου…

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα