Οικογένεια Λαλαούνη: Ο ιδρυτής, οι γάμοι και οι σχέσεις των διαδόχων thumbnail
Ηλίας Λαλαούνης. Ο πατέρας του κοσμήματος στη Ελλάδα. Έσβησε στις 30 Δεκεμβρίου 2013 στα χέρια της αγαπημένης του συζύγου Λίλας. Η φιλοσοφία ζωής του ήταν "Αγάπη, ατελείωτη αγάπη". Την διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Οικογένεια Λαλαούνη: Ο ιδρυτής, οι γάμοι και οι σχέσεις των διαδόχων

Ηλίας Λαλαούνης. Ο πατέρας του κοσμήματος στη Ελλάδα. Έσβησε στις 30 Δεκεμβρίου 2013 στα χέρια της αγαπημένης του συζύγου Λίλας. Η φιλοσοφία ζωής του ήταν "Αγάπη, ατελείωτη αγάπη". Την διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του.


Η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα περιγράφει τα τελευταία του λεπτά: Είναι 3 η ώρα, ξημέρωμα της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου 2013. Η Λίλα του κρατά το χέρι. «Σε παρακαλώ, Ηλία μου, πιες ένα κουταλάκι νερό» τον είχε παρακαλέσει, κι εκείνος, με ανείπωτη τρυφερότητα, ψιθυριστά, της είπε τα τελευταία του λόγια, σε μια ιστορία ευτυχισμένου γάμου 55 ετών: «Ναι, μωρό μου…»  


Ο Ηλίας Λαλαούνης γεννήθηκε το 1920  στην Αγία Αικατερίνη της Πλάκας. Μεγάλωσε και έζησε κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης, στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Καταγόταν από τους Δελφούς. Ήταν τέταρτης γενιάς χρυσοχόος. Υπήρξε διακεκριμένος χρυσοχόος, κοσμηματοποιός και σχεδιαστής κοσμήματος. Ο Ηλίας Λαλαούνης είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης κοσμήματος που βραβεύτηκε από την Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.


Το σπαθί της Ακαδημίας, το οποίο φέρει αντιπροσωπευτικά σχέδια από όλες τις συλλογές κοσμημάτων του


 


Σπούδασε οικονομικά και νομικά.


Το 1940 ανέλαβε τη θέση διευθυντή στην επωνυμία κοσμηματοποιίας του θείου του «Ζολώτα» και δημιουργεί αποκλειστικά εκείνος τα σχέδια των κοσμημάτων.   Το 1957 παντρεύεται την Λίλα Αλτσιτζόγλου και αποκτούν μαζί τέσσερις κόρες, την Αικατερίνη, την Δήμητρα, την  Μαρία και την Ιωάννα.


Το 1957 οργάνωσε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την πρώτη έκθεση κοσμημάτων εμπνευσμένη από τους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς. Μινωικά, μυκηναϊκά, νεογεωμετρικά, ανθέμια, γλαύκες… Και το διαχρονικό χρυσό μπεστ σέλερ του: ο κόμβος του Ηρακλή.
Οι «επικίνδυνοι νεωτερισμοί του οδηγούν στον «χωρισμό» με τον συνέταιρό του  Ξενοφώντα Ζολώτα. Δημιουργεί την δικιά του επιχείρηση Ηλίας Λαλαούνης- Γκρηκ Γκολντ ΑΕΒΕ. Το 1968 η μαρκίζα Ζολώτας στην οδό Βουκουρεστίου αντικαταστάθηκε από το Η. Λαλαούνης ΑΕ, με την οικονομική συνδρομή από τον μικρασιάτη ευεργέτη Πρόδρομο Αθανασιάδη, γνωστό ως Μποδοσάκη.


Το 1969 ο Ηλίας Λαλαούνης δημιουργεί την δική του εταιρεία με την επωνυμία Greek Gold- Ilias Lalaounis S.A. Η δραστηριότητά του επεκτείνεται συνεχώς και ο ίδιος καθίσταται ο χρυσοχόος με την πλουσιότερη παραγωγή κοσμημάτων παγκοσμίως με αποκλειστικά δικά του σχέδια.Η επιχείρηση αρχικά εγκαινίασε υποκαταστήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα ελληνικά νησιά, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε σε πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως το Παρίσι, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Λονδίνο και πόλεις ανά τον κόσμο όπως τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ με τα διεθνή περιοδικά μόδας να τον αναδεικνύουν ως εκείνον που έφερε το νέο στην τέχνη της χρυσοχοίας.


Αποτέλεσμα εικόνας για Greek Gold- Ilias Lalaounis S.A.


Το διάστημα από το 1957 έως το 2001, μετρά πάνω από 18.000 κοσμήματα και μικρογλυπτά και τουλάχιστον 50 συλλογές, δικής του έμπνευσης και δημιουργίας. Η διορατικότητα και οι καινοτόμες ιδέες του, του επιτρέπουν να χτίσει την δικιά του «αυτοκρατορία», εγκαινιάζοντας πάνω από τριάντα καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Ο έλληνας «Μήδας», όπως χαρακτηρίστηκε από τον παγκόσμιο τύπο, σήμανε την αλλαγή στην παγκόσμια αργυροχρυσοχοΐα δημιουργώντας ένα μοναδικό στυλ που τον χαρακτήρισε.


Αποτέλεσμα εικόνας για Greek Gold- Ilias Lalaounis S.A.


Η έμπνευση του Ηλία Λαλαούνη πηγάζει από την επικαιρότητα. Η φύση, η ιστορία, η τεχνολογική πρόοδος, η επίσκεψη του ανθρώπου στο φεγγάρι, η μυθολογία, οι ξένοι, προς αυτόν, πολιτισμοί, τον εμπνέουν και του δίνουν το έναυσμα για δημιουργία.  Ερεθίσματα  κάθε είδους, τον παρακινούν στην έρευνα, την αυτοψία και βέβαια στην σχεδίαση και την δημιουργία.Το έργο του Ηλία Λαλαούνη βασίζεται στις καινοτόμες ιδέες του. Η αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα και την αρχαιοελληνική τέχνη τον έκανε να αναζητήσει όλες τις αρχαίες τεχνικές της κοσμηματοτεχνίας των αρχαίων ελλήνων, οι οποίες είχαν εκλείψει. Έτσι, κατάφερε σε λίγα μόνο χρόνια, να μελετήσει και να αναβιώσει αρχαίες  ελληνικές τεχνικές, αλλά και να δημιουργήσει νέα εργαλεία, τεχνικές και στυλ για την σύγχρονη αργυροχρυσοχοΐα όπως η τεχνική Ρεπουσσέ, η Σφυρήλατη τεχνική, η Συρματερή τεχνική, η τεχνική της Πλεκτής Αλυσίδας, η τεχνική της Κοκκίδωσης και η Καρφωτική τεχνική.
Σε μία από τις περίφημες φωτογραφίες της Παλόμα Πικάσο από τον Χέλμουτ Νιούτον που έκαναν το γύρο του κόσμου, το ολόχρυσο κόσμημα που φωτίζει τον γυμνό λαιμό της και θυμίζει την αρχαία κυκλαδική τέχνη φέρει την υπογραφή του.Ο ογκώδης τόμος με τις 15 συλλογές κοσμημάτων που βρίσκεται στα αρχεία του Μουσείου Πούσκιν της Μόσχας φέρει στο εξώφυλλο το όνομά του – ανάμνηση μιας μεγάλης έκθεσης από το 1998. Στα αρχεία της Γαλλικής Ακαδημίας, το σπαθί που τον έβαλε και επισήμως στους κόλπους της φέρει κοσμήματα σκαλισμένα από το δικό του χέρι. Οι περίτεχνες μεταλλικές σκαλιστές ροζέτες, ένθετες στο λευκό μαρμάρινο δάπεδο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, είναι η δική του συμβολή στον Ναό των Μουσών.


 


Και όλα αυτά είναι ελάχιστα ψήγματα δημιουργίας (που είναι έμπνευση και εμπειρία μαζί, όπως επέμενε να λέει) μιας πολυετούς, αστραφτερής και διαχρονικής – σαν τον αγαπημένο του χρυσό – καριέρας που σηματοδότησε την αναγέννηση της (παραδοσιακής και θαλερής κάποτε) ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας, την έξοδό της στο εξωτερικό και την ανάδειξή της σε μία από τις σύγχρονες τέχνες. Ο Ηλίας Λαλαούνης τα κατάφερε όλα αυτά, έστησε μια αυτοκρατορία του χρυσού, την οποία παρέδωσε στις κόρες του. 


Αναφορικά με την προσωπική του ζωή λέγεται ότι δεν ήταν οικονόμος αντιθέτος λέγεται ότι ήταν σπάταλος. πίστευε ότι η τύχη δημιουργείται και η επιτυχία και η αναγνώριση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και γνώσεων. Έμαθε στα παδιά του ότι ερωτκό δώρο δεν είναι απαραίτητα ένα κόσμημα αλλά μπορέι απλά να είναι ένα κλαδί ελιάς σχηματισμένο σα δαχτυλίδι. Ήταν Παναθηναϊκός και δυστυχώς για κείνον όλες του οι κόρες είναι Ολυμπιακός. Έμενε στο Παλαιό Ψυχικό μεσοτοιχία με τις κόρες του. Μοντέλα του οίκου ήταν τα παιδιά του. Έχει απίστευτο χιούμορ. Δεν πίνει και δεν καπνίζει.

Οι τέσσερις κόρες του διάσημου κοσμηματοποιού (από αριστερά) Ιωάννα, Δήμητρα, Μαρία και μπροστά η Αικατερίνη

 

 Ήταν πολύ περήφανος για τις κόρες του που όλες συνεχίζουν να εργάζονται στην επιχείρηση της οικογένειας. Η Αικατερίνη σχεδιάζει κοσμήματα και είναι υπεύθυνη για τα καταστήματα στην Ελλάδα, η Δήμητρα είναι εγκατεστημένη στο Λονδίνο και εποπτεύει τα κοσμήματα εξωτερικού, η Μαρία είναι υπεύθυνη παραγωγής και η Ιωάννα διευθύνει το μουσείο.  

 

Αικατερίνη Λαλαούνη

 


 

Σχεδίασε την πρώτη της συλλογή όταν ήταν μόλις εννέα ετών, από την οποία το μόνο που απέμεινε ήταν ένας σταυρός, γιατί όλα τα άλλα τα χάρισε. Την επόμενη συλλογή της τη σχεδίασε σε ηλικία 20 ετών. Μπήκε στην επιχείρηση το 1982 και έκτοτε ασχολείται με τον σχεδιασμό των κοσμημάτων. Είναι επίσης υπεύθυνη των καταστημάτων του εσωτερικού. Παντρεύτηκε τον βιομήχανο Κωστή Μακρόποθλο με τον οποίο χώρισαν αργότερα. Έχει δύο παιδιά, τον Ηλία και τη Λάουρα.

 

 Η Αικατερίνη Λαλαούνη με τα παιδιά της.

 

 

Ηλίας Μακρόπουλος

Ηλίας Μακρόπουλος: Ένας περιζήτητος νεαρός

 


Κρατά χαμηλό προφίλ όμως είναι ένας από τους πιο περιζήτητους νεαρούς. Εκτιμά ιδιαίτερα την καλή μουσική αλλά και τις τέχνες καθώς έχει σπουδάσει πιάνο, κιθάρα και βιολί από πολύ νεαρή ηλικία. Ο ίδιος βέβαια προτιμά να κρατά χαμηλό προφίλ όπως άλλωστε και η οικογένειά του. 

Η Λάουρα Μακροπούλου  

 

 

 

 

 Παντρεύτηκε το 2013 με τον εφοπλιστή Γιάννη Δράγνη, μετά απο μια περιπετειώδη σχέση δύο ετών. 

 

 

 

Το νεαρό ζευγάρι είναι από τα πιο όμορφα και λαμπερά ζευγάρια της χρυσής νεολαίας της Αθήνας. Εκείνος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι από τους πιο δυναμικούς εφοπλιστές νέας κοπής. Εκείνη δεν είναι μόνο εγγονή του γνωστού χρυσοχόου Ηλία Λαλαούνη, αλλά συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ως σχεδιάστρια κοσμημάτων. 
Πρόκειται για δύο πολλά υποσχόμενους νέους με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή. O Γιάννης Δράγνης κατέχει τη θέση του executive officer στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία Goldenpoint, η οποία διαθέτει 12 containerships και 14 πλοία τύπου bulk carriers. 

 

 Λάουρα Μακροπούλου-Γιάννης  Δράγνης: Γονείς για δεύτερη φορά

 

Η οικογένεια έχει ένα γιό 2,5 ετών τον Πάρη και το Δεκέμβριο του 2015 απέκτησε και δεύτερο γιό, τον οποίο θα ονομάσουν πιθανότατα Κωνστναντίνο.

 

 

 

 

Δήμητρα Λαλαούνη  ή 

 

 


 

Είναι εγκατεστημένη στο Λονδίνο και παμντρεμένη με τον πρίγκιπα Karl von Auersperg-Breunner.

Έχουν τρία παιδιά.

Η Δήμητρα Λαλαούνη με τα παιδιά της.

 

Εδώ η Princesse Alexia von Auersperg-Breunner κόρη της Δήμητρας

 


 

 

Μαρία ΛαλαούνηΕίναι παντρεμένη με τον Στέλλιο Μπουτάρη γιό του δημάρχου Θεσσαλονίκης και διάδοχο στην αυτοκρατορία των οινοποιών. Έχουν μαζί τρία παιδιά.


 

Εδώ με την μαμά Λίλα Λαλαούνη και την κόρη της Αθηνά Μπουτάρη

 


 

Ιωάννα Λαλαούνη
 

 


 


 

Το 2009 χώρισε μετά απο 10 χρόνια γάμου με τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Τσουκόπουλο. Έχει δύο παιδιά, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.


 

 

 

 


 

 

Οικογένεια Λαλαούνη. είχε μια λαμπρή αρχή αλλά η συνέχεια φαίνεται ακόμα πιο λαμπρή χάρη στις επιλογές του Ηλία και την αγάπη των διαδόχων για το όμορφο και καλαίσθητο.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X