Γρίπη: Πώς να προστατευθείτε και πότε χρειάζεστε ιατρική βοήθεια thumbnail
Η περίοδος έξαρσης της γρίπης, όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα ξεκινά αρκετά. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και βάση των δεδομένων των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και η κορύφωση της συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Γρίπη: Πώς να προστατευθείτε και πότε χρειάζεστε ιατρική βοήθεια


Η περίοδος έξαρσης της γρίπης, όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα ξεκινά αρκετά. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και βάση των δεδομένων των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και η κορύφωση της συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου.


Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2015 μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί, στην Ελλάδα, 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία όλα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί και πέντε θάνατοι λόγω επιβεβαιωμένης γρίπης.


Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.


Τι να κάνω για να αποφύγω τη γρίπη • Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με ασθενείς.

 • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά.
  Χρειάζεται πλύσιμο των χεριών με σαπούνι τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δεν παραλείπουμε τις πτυχές των δακτύλων, τις περιοχές κάτω από τα νύχια.

 • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια, μύτη και στόμα.

 • Όταν φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα  και τη μύτη μας με χαρτομάντιλο. Αν δεν έχουμε, προτιμούμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε στο εσωτερικό του αγκώνα μας.

 • Αερίζουμε τους κλειστούς χώρους.


Τι να κάνω αν έχω γρίπη

Εάν είμαστε άρρωστοι παραμένουμε στο σπίτι, μακριά από το χώρο εργασίας ή το σχολείο για να μη διασπείρουμε τον ιό. Περιορίζουμε τις επαφές μας.


Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;


Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός

 • Δύσπνοια

 • Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος

 • Λιποθυμικά επεισόδια

 • Σύγχυση

 • Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί


Έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας υποψιάσουν.Συμπτώματα Κοινό κρυολόγημα Γρίπη
Πυρετός Σπάνια στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί να είναι υψηλός (έως 39⁰ C στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Συνήθως υψηλός πυρετός, έως 40⁰ C που διαρκεί 3-4 μέρες
Πονοκέφαλος  Σπάνια. Έντονος, με απότομη έναρξη
Μυικοί πόνοι  Μέτριας βαρύτητας Συνήθως έντονοι
Αίσθημα κόπωσης  Μέτριας βαρύτητας Συχνά έντονο. Μπορεί να διαρκέσει 2 ή περισσότερες εβδομάδες
Έντονη εξάντληση Όχι Έντονη, με ξαφνική έναρξη
Καταρροή  Συχνά Μερικές φορές
Φτέρνισμα  Συχνά Μερικές φορές
Πονόλαιμος  Συχνά Μερικές φορές
Βήχας  Μέτριας βαρύτητας, παροξυσμικός Έντονος


health.in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X