Κάπνισμα: Προκαλεί χρόνια προβλήματα στον αυχένα  thumbnail
Ένας ακόμα λόγο για να σβήσετε μια για πάντα το τσιγάρο σας δίνουν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ακαδημαϊκών Ψυχιάτρων, το κάπνισμα καταστρέφει τους τραχηλικούς δίσκους του αυχένα.

Κάπνισμα: Προκαλεί χρόνια προβλήματα στον αυχένα

Ένας ακόμα λόγο για να σβήσετε μια για πάντα το τσιγάρο σας δίνουν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ακαδημαϊκών Ψυχιάτρων, το κάπνισμα καταστρέφει τους τραχηλικούς δίσκους του αυχένα.

Οι δίσκοι εντοπίζονται μεταξύ των σπονδύλων και απορροφούν τους κραδασμούς για να προστατεύσουν την σπονδυλική στήλη. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι συρρικνώνονται και αφυδατώνονται καθώς μεγαλώνουμε και αυτή η εκφύλιση σταδιακά συντελεί στην εκδήλωση αυχενικού πόνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Emory» στην Ατλάντα υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα φαίνεται ότι επιδεινώνει την φυσική αυτή φθορά.

Για να επαληθεύσουν τον ισχυρισμό τους ανέλυσαν τις αξονικές τομογραφίες 182 ατόμων. Οι ενεργοί καπνιστές είχαν πιο προχωρημένου σταδίου εκφυλιστική δισκοπάθεια στον αυχένα από τους μη καπνιστές.

«Να ένα ακόμα παράδειγμα για τις καταστροφικές επιπτώσεις του τσιγάρου. Το κάπνισμα έχει σχετιστεί με διάφορες παθήσεις, ακόμα και με θάνατο. Οι ορθοπεδικές κλινικές είναι γεμάτες ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στον αυχένα και την πλάτη. Και η μελέτη παρέχει ένα επιπλέον αιτιολογικό παράγοντα καθώς και έναν ακόμα λόγο για να διακόψει κανείς το κάπνισμα» επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Μιτσελ Λεβιτ.

Να σημειωθεί ότι και προηγούμενες μελέτες είχαν σχετίσει το κάπνισμα με την εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων αλλά στην περιοχή της μέσης.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι το κάπνισμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία που είναι απαραίτητα στους σπονδυλικούς δίσκους για να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία τους.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος ώστε να εξεταστεί και η συμβολή άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η χρήση αλκοόλ και η παχυσαρκία, στην εκδήλωση χρόνιου πόνου σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης.


health.in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X