Μύθοι για την καρδιά: Τι ισχύει και τι όχι;

Τα καρδιακά προβλήματα είναι, δυστυχώς,  από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει κανείς στις μέρες μας. Για τον λόγο αυτό, πολλά γράφονται και ακούγονται για την καρδιά, τη λειτουργία και τους κινδύνους που την απειλούν. Είναι όλα αυτά όμως αλήθεια; Πάμε να δούμε ποιοι από τους μύθους που κυκλοφορούν ευρέως για την καρδιά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ποιοι όχι.

Μύθος 1: O ασταθής παλμός συνδέεται με την καρδιακή προσβολή

Σχεδόν ποτέ. Είναι σύνηθες να νιώθουμε τον παλμό της καρδιάς μας ασταθή. Αν παρατηρήσουμε τον ρυθμό της καρδιάς οποιουδήποτε ανθρώπου θα διαπιστώσουμε κάποια αστάθεια ή κάποιον επιπλέον παλμό. Είναι πολύ ασυνήθιστο μ’ αυτές τις ενδείξεις να εμφανιστεί καρδιακή προσβολή. Αν αυτή η αίσθηση είναι νέα και συχνή μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία ενός ανώμαλου καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία). Οι αρρυθμίες μπορεί να επηρεάσουν τους κόλπους της καρδιάς ή σπανιότερα τις κοιλίες. Η πιο κοινή κολπική αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία αναγκάζει την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα και καθιστά πιο πιθανο το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μύθος 2: Ο γρήγορος παλμός σημαίνει ότι έχουμε στρες.

Το στρες μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό της καρδιάς μας όταν είμαστε ήρεμοι. Όταν οι παλμοί ξεπερνούν τους 100 το λεπτό έχουμε ταχυκαρδία. Το κάπνισμα καθώς και η κατανάλωση καφεΐνης είναι  επίσης υπεύθυνα για την ταχυκαρδία, όταν όμως δεν συντρέχει κάποιος από αυτούς τους λόγους, αλλά συνεχίζετε να έχετε ταχυκαρδία, πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Ακόμα και όταν ο καρδιακός παλμός είναι στα ανώτατα φυσιολογικά όρια μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακό πρόβλημα. Σε μερικές περιπτώσεις ταχυκαρδίας ο καρδιακός παλμός μπορεί να ξεπεράσει τους 200 παλμούς το λεπτό- έχοντας συμπτώματα που περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη και λιποθυμία.

Μύθος 3: Ο φυσιολογικός παλμός είναι μεταξύ 50 και 90 το λεπτό

Αλήθεια, αυτός είναι ο φυσιολογικός παλμός για τους ενήλικες. Νορβηγοί ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα ότι για κάθε 10 παλμούς παραπάνω από το φυσιολογικό, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από καρδιακή προσβολή βρίσκεται στο 18% στις γυναίκες και στο 10% στους άνδρες. Σε μία πρόσφατη ιαπωνική μελέτη, αποδείχθηκε ότι ο καρδιακός παλμός που ξεπερνά τους 80 το λεπτό σχετίζεται με την πιθανότητα να γίνουμε παχύσαρκοι και να αναπτύξουμε καρδιακά προβλήματα μετά από δεκαετίες. Ο διαβήτης και η παχυσαρκία μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα. Για να βρούμε τον καρδιακό παλμό μας σε «στιγμές ανάπαυσης», πιέζουμε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στο κάτω μέρος του καρπού μέχρι να βρούμε τον παλμό μας. Μετράμε τους χτύπους της καρδιάς μας για ένα λεπτό ή για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάζοντας επί δύο. Για να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα, καθόμαστε ήσυχα για περίπου 10 λεπτά πριν μετρήσοουμε τον παλμό μας.

Μύθος 4:  Ο αργός καρδιακός παλμός σημαίνει αδύναμη καρδιά

Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι όταν ο καρδιακός μας παλμός είναι πολύ αργός, η καρδιά μας θα σταματήσει τελείως. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. Η καρδιά είναι μυς, και όπως όλοι οι μύες δυναμώνει με την άσκηση. Όσο πιο δυνατή είναι, τόσο πιο αποτελεσματικά μεταφέρει το αίμα μας σε όλο το σώμα με λιγότερους παλμούς. Γι’ αυτό και οι αθλητές έχουν φυσιολογικό καρδιακό παλμό που κυμαίνεται από 40 έως 60 παλμούς το λεπτό. Βέβαια στις μεγαλύτερες ηλικίες, η βραδυκαρδία μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Υπάρχου φαρμακευτικές αγωγές που προκαλούν βραδυκαρδία, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν κούραση, ζάλη και λιποθυμία.

Μύθος 5: Εφόσον ο παλμός  είναι φυσιολογικός και η πίεση του αίματος  θα είναι φυσιολογική

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του καρδιακού παλμού και της πίεσης του αίματος. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει φυσιολογικό καρδιακό παλμό και ταυτόχρονα υψηλή πίεση. Την ίδια ώρα, κάποιος του οποίου ο καρδιακός παλμός δεν είναι φυσιολογικός, μπορεί να έχει φυσιολογική πίεση. Ο καρδιακός παλμός και η πίεση του αίματος δεν είναι το ίδιο. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε αν η πίεσή μας είναι φυσιολογική, είναι να την μετρήσουμε με το πιεσόμετρο.

 

Σχετικά άρθρα