Διάλεξη τoυ Alain Badiou στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 5 Μαΐου thumbnail

Διάλεξη τoυ Alain Badiou στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 5 Μαΐου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανανεώνει το ραντεβού του αύριο Πέμπτη 5 Μαΐου 2016 στις 19.00 με τον Γάλλο φιλόσοφο, Alain Badiou, ομότιμο καθηγητή της l’École normale supérieure, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Σύγχρονη σκέψη, που αφιερώνεται, για το 2016, στο ζήτημα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».


Ο Alain Badiou είναι ο ιδρυτής του Διεθνούς κέντρου μελέτης της σύγχρονης γαλλικής φιλοσοφίας. Είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και πολυμεταφρασμένους Γάλλους φιλόσοφους σε διεθνές επίπεδο, με σημαντικό έργο σε πολλαπλά επίπεδα, όπως είναι η οντολογία των μαθηματικών, αλλά και η πολιτική και το θέατρο.


Ο Alain Badiou έχει ορίσει την πολιτική ως «διαδικασία αλήθειας» και «συνθήκη της φιλοσοφίας». Η πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο του στοχασμού του Alain Badiou αλλά και της ζωής του ως αγωνιστή. Ο Alain Badiou είναι ένας από τους φιλοσόφους που η πολιτική τους σκέψη προκαλεί πολύ στις μέρες μας.


Τη στιγμή που μιλάμε για την παρακμή του Κράτους-Έθνους, για την αποπολιτικοποίηση της μάζας, για την υποχώρηση της πολιτικής μπροστά στην οικονομία, πώς κρίνει ο Alain Badiou τη σημερινή πολιτική κατάσταση; Το 2007 έδωσε έναν δυναμικό ορισμό της πολιτικής: «Η συλλογική οργανωμένη δράση, η οποία ακολουθεί κάποιες αρχές και έχει ως στόχο να αναπτύξει μέσα στην πραγματικότητα τις συνέπειες μιας καινούριας δυνατότητας που καταστέλλεται από το κατεστημένο». Το ερώτημα ποια μπορεί να είναι η βάση για την ανανέωση μιας πολιτικής της χειραφέτησης παραμένει επίκαιρο.


Η παρούσα διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με το περιοδικό αληthεια. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο διευθυντής του περιοδικού, Δημήτρης Βεργέτης.


Τοποθεσία: Γαλλικό Ινστιτούτο – Αuditorium Theo Angelopoulos, Σίνα 31, Αθήνα

Ημερομηνία: Πέμπτη 5 Μαΐου 2016, 19.00

Είσοδος ελεύθερη μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων

Πληροφορίες: www.ifg.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X