Βιταμίνη C μόνο για το κρυολόγημα του χειμώνα;

O κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας ιατρός Παθολόγος – Kλινικός Φαρμακολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί τη «θαυματουργή» δράση της βιταμίνης C στον οργανισμό μας.

 Τι είναι η βιταμίνη C;

 H βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1928 από τον Ούγγρο βιοχημικό και Νομπελίστα  Szent- Gyorgyi  και πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος που παίζει στις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας.

Αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τη δημιουργία του κολλαγόνου, ενός συστατικού άκρως απαραίτητου για τη σωστή ανάπτυξη του δέρματος, των οστών, των δοντιών αλλά και των υπολοίπων συστημάτων μας. Πολύ σπουδαίος επίσης είναι ο ρόλος της βιταμίνης C στην ενδυνάμωση και στη θωράκιση του αμυντικού μας συστήματος. Η βιταμίνη C πιστεύεται ότι αυξάνει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού μας τόσο κατά των κοινών κρυολογημάτων και άλλων σοβαροτέρων λοιμώξεων όσο και κατά του καρκίνου. Παράλληλα σημαντική είναι η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C που δίκαια θεωρούνται μαζί με τη βιταμίνη Ε οι «σκουπιδοφάγοι και καθαριστές» του οργανισμού μας από τις διάφορες τοξικές ουσίες και ιδιαίτερα τις πολύ επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που δρουν καταστροφικά σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας οδηγώντας τα σε πρόωρη εκφύλιση και θάνατο ή εκτρέποντάς τα σε καρκινικά.

Με ποιες τροφές παίρνουμε βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C δεν συντίθεται στον οργανισμό μας γι’ αυτό πρέπει να τη λαμβάνουμε έτοιμη με την τροφή μας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Δυστυχώς η βιταμίνη C οξειδώνεται και καταστρέφεται εύκολα με το βράσιμο ενώ σαν υδατοδιαλυτή βιταμίνη ξεπλένεται και απομακρύνεται από τις τροφές όταν αυτές παραμένουν στο νερό.

Τι προκαλεί η έλλειψη της βιταμίνης C;

Η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί το σκορβούτο, μια πάθηση που εκδηλώνεται με πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις και αδυναμία. Άλλες επιπτώσεις μπορεί να είναι υπερκεράτωση του δέρματος, αναιμία οίδημα των ούλων και αιμορραγίες.

Κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης βιταμίνης C έχουν τα άτομα  που τρέφονται με συντηρημένες τροφές ( εξ ου και το σκορβούτο ήταν νόσος των ναυτικών τα παλιά χρόνια),  τα παιδιά που τρέφονται με βρασμένο γάλα, οι υπερήλικες και οι αλκοολικοί λόγω φτωχής και κακής διατροφής,  οι καπνιστές επειδή το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό της βιταμίνης C και γενικά τα άτομα που αποφεύγουν συστηματικά τη λήψη λαχανικών και φρούτων.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και η παρατεταμένη λήψη υπερβολικών ποσοτήτων βιταμίνης C, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, ναυτία, διάρροιες καθώς και πέτρες στα νεφρά.

 

 

Σχετικά άρθρα