Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου thumbnail

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Γυναίκες που έχουν μια τυπική καρδιακή αρρυθμία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με καινούρια έρευνα.


“Βρήκαμε μια σημαντική σχέση ανάμεσα στην κολπική μαρμαρυγή και τον καρκίνο” είπε ο επικεφαλής της έρευνας που εργάζεται σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ελβετίας.


Αλλά η έρευνα δε μπορεί να αποδείξει ότι η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί τον καρκίνο – μόνο ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα τους – διευκρίνησε ο ερευνητής.


Ανάμεσα στις 35.000 υγιείς γυναίκες που ήταν υπό παρακολούθηση για 20 χρόνια, εκείνες που εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή διέτρεχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Η σχέση μπορεί να οφείλεται σε μια πραγματική σύνδεση μεταξύ της κολπικής μαρμαρυγής και του καρκίνου παρ' όλο που αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό από το να διαπιστώνονται στους ανθρώπους παράγοντες επικίνδυνοι και για τις δυο ασθένειες όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.


Δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι ο κίνδυνος δεν είναι ίδιος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.


Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος της κολπικής μαρμαρυγής ή του καρκίνου είναι να χάσει κανείς βάρος, να σταματήσει το κάπνισμα και να αθλείται.


Στην έρευνα συμμετείχαν 35.000 γυναίκες ηλικίας 45 ετών ή και μεγαλύτερες από το 1993 μέχρι το 2013. Οι συμμετέχουσες δεν είχαν κολπική μαρμαρυγή ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα όταν ξεκίνησε η έρευνα.


Στην περίοδο της συμπληρωματικής εξέτασης 4% των γυναικών εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή και περίπου 15% διαγνώστηκαν με καρκίνο.


Η ομάδα έρευνας σημείωσε ότι η κολπική μαρμαρυγή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, ακόμη και αφού είχαν ληφθεί υπόψη άλλοι παράγοντες.


Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στο διάστημα των τριών μηνών μετά την εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής αλλά επέμενε μακροπρόθεσμα. Ενας αυξημένος κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο διαπιστώθηκε επίσης. Οι ερευνητές επέμειναν συγκεκριμένα στον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου. Η μεγαλύτερη συσχέτιση της κολπικής μαρμαρυγής διαπιστώθηκε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.


Aντίστροφα, ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν καρκίνο ο κίνδυνος να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή εντοπίστηκε μόνο στους τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.


Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο διαδεδομένη αρρυθμία και σχετίζεται με έναν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλα καρδιολογικά προβλήματα. Επηρεάζει περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 25 Μαϊου σε επιστημονικό περιοδικό καρδιολογίας.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X