Πώς εμφανίζεται η ανεμοβλογιά;

Η ανεμοβλογιά είναι ίσως η συνηθέστερη παιδική ασθένεια. Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που δεν την έχουν περάσει και έχουν την ατυχία να την γνωρίσουν στην ενήλική ζωή τους. Πού οφείλεται, όμως, η εμφάνιση της ανεμοβλογιάς και πώς μπορούμε να κολλήσουμε;

Τι είναι η ανεμοβλογιά;

Η ανεμοβλογιά είναι μια ιογενής ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα και κόκκινα εξανθήματα και είναι μία από τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Είναι συνήθως ήπια στα παιδιά, αλλά οι ενήλικες διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η βακτηριακή πνευμονία. Όσοι περνούν ανεμοβλογιά σχεδόν πάντα αναπτύσσουν ανοσία για όλη τους τη ζωής.

Πού οφείλεται η εμφάνιση της ανεμοβλογιάς;

Η ανεμοβλογιά οφείλει την εμφάνισή της σε ιογενή παράγοντα. Μεταδίδεται με σταγονίδια από το φτέρνισμα ή το βήχα ή από την επαφή με τα ρούχα και τα  κλινοσκεπάσματα ή τις  φουσκάλες ενός μολυσμένου ατόμου. Η έναρξη των συμπτωμάτων παρατηρείται 7 -21 ημέρες μετά την έκθεση. Η νόσος είναι πιο μεταδοτική μια ημέρα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι επτά ημέρες μετά, ή μέχρι τη στιγμή που το εξάνθημα είναι εντελώς ξηρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς;

Η ανεμοβλογιά εμφανίζεται με ένα έντονα κνησμώδες εξάνθημα που εξαπλώνεται από τον κορμό στο λαιμό, το πρόσωπο και τα άκρα. Διαρκεί 7-10 ημέρες και εξελίσσεται από κόκκινες προσκρούσεις σε γεμάτες με υγρό φυσαλίδες. Κυστίδια μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο στόμα, στο τριχωτό της κεφαλής, γύρω από τα μάτια ή στα γεννητικά όργανα και μπορεί να είναι πολύ επώδυνα.

Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται σε νέες περιοχές του σώματος μέχρι η νόσος να κάνει τον κύκλο της και  μετά από περίπου δύο εβδομάδες, όλες οι πληγές έχουν επουλώνονται.  Η ασθένεια είναι μεταδοτική μέχρι τη στιγμή που θα αποξηρανθούν όλα τα εξανθήματα και δεν εμφανίζονται νέα.  Στα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί, έχουμε πιο ήπια εκδοχή της ανεμοβλογιάς διάρκειας 3-5ημερών.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεμοβλογιά;

Οι περισσότερες περιπτώσεις της ανεμοβλογιάς απαιτούν λίγη ή καθόλου θεραπεία πέραν θεραπεία των συμπτωμάτων. Κι αυτό, γιατί μόλις ο ιός κάνει τον κύκλο του, η ανεμοβλογιά εξαφανίζεται. Συνήθως χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ προσοχή απαιτείται στο τι σκεύασμα θα χορηγηθεί σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε νεογνά, σε έγκυες γυναίκες, σε πρόωρα βρέφη, σε παιδιά κάτω του ενός έτους και  σε ενήλικες που δεν έχουν ανοσία στον ιό.

Σχετικά άρθρα