Απορίες για το Αλτσχάιμερ βρίσκουν απάντηση thumbnail

Απορίες για το Αλτσχάιμερ βρίσκουν απάντηση

Eίναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να ξεχνούν όσο μεγαλώνουν οπότε πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για πρώιμα σημάδια εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ; Ενας στους 8 ανθρώπους, από 65 ετών και πάνω έχουν αυτή την κρίσιμη μορφή άνοιας.


Στα πρώτα στάδια, το Αλτσχάιμερ μπορεί να μη γίνει αντιληπτό από φίλους και την οικογένεια. Αλλά υπάρχουν κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.


Στην πρώιμη μορφή του Αλτσχάιμερ οι μακροπρόθεσμες μνήμες συνήθως παραμένουν ανεπηρέαστες ενώ οι βραχυπρόθεσμες γίνονται αποσπασματικές. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να ξεχνά συζητήσεις που κάνατε και να επαναλαμβάνει ερωτήσεις που έχουν ήδη απαντηθεί.


Η νόσος επίσης διαταράσσει την ομιλία, οπότε μπορεί να το βρίσκει δύσκολο να θυμηθεί απλές λέξεις.


Επιπλέον, το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και αλλαγές στη συμπεριφορά. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να χαθεί σε οικεία μέρη. Μεταπτώσεις στη διάθεση και σφάλματα στην κρίση είναι συχνά, όπως και η ανεπαρκής προσωπική υγιεινή. Άνθρωποι που είχαν κάποτε στυλ μπορεί να αρχίσουν να φορούν λερωμένα ρούχα και να ξεχνούν να λούσουν τα μαλλιά τους.


Είναι δύσκολο να έρθετε αντιμέτωποι με τη σκέψη ότι κάποιος δικός σας πάσχει από αυτή την ασθένεια αλλά είναι καλύτερο να δείτε ένα γιατρό το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να πρόκειται για κάτι άλλο. Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από ένα ιάσιμο πρόβλημα, όπως o θυροειδής. Αν τελικά πρόκειται για Αλτσχάιμερ οι θεραπείες λειτουργούν καλύτερα όταν ξεκινούν στα αρχικά στάδια εκδήλωσης της ασθένειας.Δεν υπάρχει τεστ για το Αλτσχάιμερ οπότε ο γιατρός θα βασιστεί στις δικές σας περιγραφές των αλλαγών που παρατηρείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Ένα τεστ πνευματικής κατάστασης (που μερικές φορές αποκαλείται “mini-cog”) ή άλλες εξετάσεις μπορούν να μετρήσουν τις πνευματικές δυνατότητες και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Νευρολογικές εξετάσεις και τομογραφία στον εγκέφαλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκλείσουν άλλα προβλήματα, όπως το εγκεφαλικό, και να παράσχουν πληροφορίες για τον εγκέφαλο. To Αλτσχάιμερ καταστρέφει νευρικά κύτταρα και πρoκαλεί μείωση των ιστών στον εγκέφαλο. Όσο η ασθένεια προχωρά οι περιοχές που περιέχουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό μεγαλώνουν. Η βλάβη επηρεάζει τη μνήμη, την ομιλία και την αντίληψη.


Το Αλτσχάιμερ ακολουθεί διαφορετική διαδρομή σε κάθε άνθρωπο. Μερικές φορές τα συμπτώματα επιδεινώνονται γρήγορα και οδηγούν σε σημαντική απώλεια μνήμης και σύγχυση μέσα σε μερικά χρόνια. Για άλλους ανθρώπους οι αλλαγές είναι σταδιακές. Μπορεί να πάρει 20 χρόνια στην ασθένεια να εκδηλωθεί πλήρως. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν τρία με εννιά χρόνια μετά τη διάγνωση.


Η καθημερινότητα του δικού σας ανθρώπου αλλάζει από την άποψη ότι μάλλον δεν θα είναι σε θέση να κάνει συνηθισμένες δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα ή η πληρωμή λογαριασμών. Μια έρευνα προτείνει ότι η δυσκολία να χρησιμοποιείται ισορροπημένα το βιβλιάριο επιταγών είναι από τα πρώτα σημάδια της ασθένειας. Όσο τα συμπτώματα επιδεινώνονται μπορεί να μην αναγνωρίζει οικείους ανθρώπους και μέρη. Μπορεί να χάνεται εύκολα ή να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα ακατάλληλα, για παράδειγμα να χτενίζει τα μαλλιά του με πιρούνι. Η ακράτεια και η έλλειψη ισορροπίας είναι συχνές στα προχωρημένα στάδια. Η έλλειψη συγχρονισμού, η απώλεια μνήμης και η σύγχυση είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για την οδήγηση. Εάν νομίζετε ότι ο δικός σας άνθρωπος πρέπει να σταματήσει να οδηγεί, εξηγήστε του γιατί. Αν δεν ακούει ζητήστε από το γιατρό να παρέμβει.


Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τον πάσχοντα να έχει μυική δύναμη και συντονισμό. Επιπρόσθετα μπορεί να του φτιάχνει τη διάθεση και να τον βοηθά να αισθάνεται λιγότερο αγχωμένος. Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική, το δίπλωμα των ρούχων μπορεί να δώσουν μια αίσθηση ηρεμίας.Δεν υπάρχει ίαση για το Αλτσχάιμερ και κανένας τρόπος να επιβραδυνθεί η νευρική βλάβη που προκαλεί στον εγκέφαλο αλλά υπάρχουν φάρμακα που φαίνεται να βοηθούν στο να διατηρηθούν οι πνευματικές δεξιότητες και να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της ασθένειας. Εάν ο δικός σας άνθρωπος αρχίσει να λαμβάνει αγωγή νωρίς μπορεί να μπορέσει να παραμείνει ανεξάρτητος/-η και να εκτελεί τα καθημερινά του καθήκοντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Εάν βοηθάτε κάποιον με αυτή την ασθένεια μπορεί να γίνετε ο μάγειρας, ο οδηγός, ο λογιστής του. Ενώ θα πρέπει να επωμιστείτε το να προγραμματίζετε τα γεύματα και τα οικονομικά, ενθαρρύνετε τον άνθρωπο σας που πάσχει να κάνει κάποια πράγματα και ο ίδιος. Θα βοηθούσε να βάλει ετικέτες στα ντουλάπια με το περιεχόμενο τους και να τοποθετεί αυτοκόλλητα σημειώματα με υπενθυμίσεις των καθημερινών εργασιών.


Στα πρώιμα στάδια οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ συχνά καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει. Μπορεί να ντρέπονται ή να αγχώνονται. Μπορεί να υπάρχουν σημάδια κατάθλιψης που ο γιατρός να είναι σε θέση να διαχειριστεί με φάρμακα. Στη συνέχεια, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να γίνει παρανοϊκό, επιθετικό, ακόμα και να στρέφεται εναντίον σας. Να θυμάστε ότι η αρρώστια ευθύνεται γι' αυτή την αλλαγή και ενημερώστε το γιατρό σας έγκαιρα.


Οι ειδικοί δεν ξέρουν γιατί αλλά μερικοί άνθρωποι με Αλτσχάιμερ αναστατώνονται όταν δύει ο ήλιος. Αυτό συνήθως διαρκεί το σούρουπο και μερικές φορές όλη τη νύχτα. Για να καταπραϋνετε την ένταση, κρατήστε αναμμένα τα φώτα στο σπίτι και κλείστε τις κουρτίνες πριν το ηλιοβασίλεμα. Αποσπάστε την προσοχή του δικού σας ανθρώπου με μια αγαπημένη δραστηριότητα ή ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση.


Πολλοί άνθρωποι με Αλτσχάιμερ έχουν πρόβλημα στο να θυμούνται τα ονόματα ακόμα και των πιο κοντινών τους ανθρώπων. Θα μπορούσατε να τους παρουσιάζετε τις φωτογραφίες όσων βλέπουν συχνότερα ή ξέρουν καλά, με τα ονόματα τους σημειωμένα από κάτω. Σταδιακά ο αγαπημένος σας άνθρωπος μπορεί να μην αναγνωρίζει πια πρόσωπα και να αντιδρά σαν τα μέλη της οικογένειας του να είναι ξένοι. Αυτό μπορεί να είναι βασανιστικό ειδικά για εκείνον που έχει αναλάβει τον βασικό ρόλο της φροντίδας του. Ο τελευταίος μπορεί να εξουθενωθεί σωματικά και πνευματικά. Συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανίσει μπορεί να είναι ο θυμός, η θλίψη και οι μεταπτώσεις στη διάθεση, οι πονοκέφαλοι και ο πόνος στην πλάτη, η δυσκολία συγκέντρωσης και ο άστατος ύπνος. Για να αποφύγετε την εξουθένωση βεβαιωθείτε ότι έστω και για κάποια λεπτά μέσα στη μέρα κάνετε κάτι που σας αρέσει. Μείνετε σε επαφή με φίλους και εξασκήστε τα χόμπυ σας όταν μπορείτε. Επιλέξτε ένα φίλο ή συγγενή που θα σας παρέχει υποστήριξη.


Οσο ο άνθρωπος σας που πάσχει από Αλτσχάιμερ είναι ακόμη σε θέση να πάρει σημαντικές αποφάσεις, μιλήστε σε έναν δικηγόρο που θα μπορεί να ετοιμάσει έγγραφα που θα γνωστοποιούν τι προτιμά να κάνει με τη θεραπευτική αγωγή και τη φροντίδα που προτιμά να έχει ως το τέλος της ζωής του. Θα είναι καλό να ορίσει κάποιον που θα παίρνει αποφάσεις αντ' αυτού για τα θέματα της αγωγής και των οικονομικών του. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί σύγχυση όταν στη συνέχεια δεν θα είναι σε θέση να εκφράσει τις επιθυμίες του.


Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μείνουν στο σπίτι τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό δεν είναι εύκολο όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το να ντυθούν ή να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο μόνοι τους. Μια γυναίκα θα μπορούσε να βοηθήσει με την προσωπική υγιεινή και τις άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι με προχωρημένο Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν την ικανότητα τους να περπατούν, να μιλούν ή να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα των άλλων. Σε τελικό στάδιο η αρρώστια μπορεί να παρεμποδίζει ζωτικές λειτουργίες όπως η κατάποση. Αυτή μπορεί να είναι και η στιγμή που θα πρέπει να επιλεγεί ένα κέντρο περίθαλψης.


Τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να αισθάνονται μπερδεμένα, φοβισμένα ή πικραμένα όταν ένα μέλος της οικογένειας πάσχει από Αλτσχάιμερ. Πείτε στο παιδί ότι τα συναισθήματα του είναι φυσιολογικά και απαντήστε τις ερωτήσεις του για την ασθένεια με ειλικρίνεια. Βοηθήστε το να κρατήσει τις ευχάριστες αναμνήσεις και ενθαρρύνετε το να φτιάξει ένα λεύκωμα με παλιότερες φωτογραφίες από πιο χαρούμενες περιόδους.


Κλείνοντας, υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας; Ερευνες βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά η δίαιτα και η άσκηση εμφανίζονται να βοηθούν. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνιστούν ότι μια μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, ψάρι, ξηρούς καρπούς σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα απομακρύνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X