Τα αισιόδοξα άτομα έχουν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γεροντολογίας «Journal of Gerontology», βρέθηκε πως οι άνθρωποι και πιο συγκεκριμένα οι ηλικιωμένοι που βλέπουν τη ζωή με μια πιο θετική ματιά, τείνουν να ζουν παραπάνω χρόνια σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε για τα οφέλη της αισιοδοξίας μέχρι τα 85, τι γίνεται όμως από εκεί και μετά;

Η έρευνα αυτή πήρε μέρος στο Ισραήλ από ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Γιοχάναν Στέσμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Γήρανσης. Εκεί πήραν μέρος άτομα, ηλικίας από 85-90 ετών. Μερικά από τα πράγματα που αξιολογήθηκαν ήταν:

Φύλο, οικονομική δυσκολία, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτική κατάσταση, δραστηριότητες καθημερινής εξάρτησης, φυσική δραστηριότητα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια, γνωστική εξασθένηση και κατάθλιψη.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας ήταν καταπληκτικά, αφού βρέθηκε πως τα άτομα μεταξύ των 85-90, με θετική στάση ζωής και με ένα πνεύμα αισιοδοξίας, κέρδισαν 5 χρόνια ζωής και έφτασαν μέχρι τα 95. Σημαντική διαφορά διαπιστώθηκε στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ελάχιστα λιγότερη διάθεση για ζωή. Τέλος από την έρευνα αποκλείστηκαν τα άτομα με κατάθλιψη, τα άτομα με γνωστική δυσλειτουργία και τα άτομα που πέθαναν μέσα σε 6 μήνες από την αρχική έναρξη.

Εάν λοιπόν δεν είσαι αισιόδοξος, θυμίσου πως ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις τρόπο πλεύσης. Πάρε δύναμη από αυτούς τους ανθρώπους και μην αφήνεις τίποτα να σε ρίξει κάτω.

Παρακάτω θα δεις μερικά χρήσιμα tips, που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα με την ζωή και τον εαυτό σου

  1. Ξύπνα κάθε πρωί και πες ευχαριστώ για όλα όσα έχεις, όσο ασήμαντα και να σου φαίνονται. Ξεκίνα με το ότι ξύπνησες και είσαι ζωντανή/ος. Συνέχισε με το ότι μπορείς και περπατάς και πας μέχρι το μπάνιο να πλυθείς… Κάθε τι που γίνεται μέσα στην ημέρα σου πες ευχαριστώ ψιθυριστά μέσα σου, δεν χρειάζεται να το μάθουν άλλοι. Στο τέλος όταν θα ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου το βράδυ, θυμίσου πως πέρασες και τι θα μπορούσες να αλλάξεις ή να βελτιώσεις.
  2. Δώσε μερικές στιγμές ευτυχίας στον εαυτό σου. Άδραξε την ησυχία του σπιτιού και προσπάθησε να φανταστείς πως θα ήθελες να είναι η ζωή σου σε έναν χρόνο από τώρα. Θυμίσου στο τέλος αυτής της διαδικασίας πόσα πράγματα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα. Πάρε δύναμη από αυτή τη στιγμή και δες τη ζωή με άλλο μάτι.
  3. Βάλε ραδιόφωνο ή άκου την αγαπημένη σου μουσική. Αυτή η τεχνική θα σε βοηθήσει να γεμίσεις χαρά και αισιοδοξία για να συνεχίσεις δυναμικά την ημέρα σου. Σημαντική σημείωση, προσπάθησε να χορέψεις ακόμα και εάν δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ, πίστεψε με ο δρόμος προς μια ευτυχισμένη ζωή βρίσκεται μπροστά σου.
  4. Δες αγαπημένα σου πρόσωπα που σε γεμίζουν μοναχά χαμόγελα. Βγάλε από τη ζωή σου τοξικά άτομα, σου στερούν χρόνια από τη ζωή σου.
  5. Κοιτά τον ουρανό και χαμόγελου του, ακόμα και εάν δεν είναι στα καλύτερα του, ο ένας θα πάρει δύναμη από τον άλλον για να λάμψει πιο δυνατά.

Μάθε στο παιδί σου να είναι αισιόδοξο από μικρό και δες ένα μικρό θαύμα να γεννιέται

Σύμφωνα με ευρήματα ερευνών, τα αισιόδοξα παιδιά:

  • Είναι καλύτεροι μαθητές σε σύγκριση με τα απαισιόδοξα παιδιά
  • Τείνουν να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα.
  • Προσανατολίζονται στην επίτευξη των στόχων περισσότερο, δοκιμάζουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις και αποδέχονται καλύτερα την πραγματικότητα όταν αυτή τους υπερβαίνει.
  • Είναι λιγότερο θυμωμένα και θλιμμένα, και αντίθετα περισσότερο δραστήρια, κοινωνικά και ικανοποιημένα από τη ζωή τους.
  • Δηλώνουν μικρότερη συμμετοχή σε επικίνδυνες συμπεριφορές, συγκριτικά με τους απαισιόδοξους συνομήλικους τους.
  • Έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και ζουν περισσότερο από τα απαισιόδοξα παιδιά.

Πηγές

https://academic.oup.com/biomedgerontology/advance-article-abstract/doi/10.1093/gerona/glab051/6145793

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Απαισιοδοξία: Πώς θα απαλλαγώ από τις αρνητικές σκέψεις;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα