Παραμύθια του δρόμου των τσιγγάνων στο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου thumbnail

Παραμύθια του δρόμου των τσιγγάνων στο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Εργαστήρι Μαιρηβή, επιλέγει τους σημαντικότερους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να μας δείξουν μια πλούσια όψη της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ψυχής. Κάθε ένας δημιουργός και κάθε ομάδα με τις παραστάσεις και τα σεμινάρια τους δεν καλλιεργούν μόνο το κριτήριο του κοινού αλλά μεταδίδουν νέες ιδέες και τεχνικές στους καλλιτέχνες της πόλης.


Δυό τέχνες, το θέατρο κούκλας και η προφορική λογοτεχνία, που έχουν για την στερεότυπη σκέψη συνδεθεί με την παιδική ηλικία και την απλοϊκότητα βρίσκουν έτσι την αρχέγονη τους αίγλη, την γοητεία των ιερών μυστηρίων και της υψηλής τέχνης. Η κούκλα και ο μύθος ήταν στον πυρήνα των μυστηριακών τελετών, βοηθούσαν την ανθρώπινη ψυχή να σηκώσει τα μάτια και να κοιτάξει μακριά.


Το Φεστιβάλ ξεπερνά τα τείχη της γλώσσας και των πολιτισμών και κοιτάζει μέσα στην καρδιά των διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, των λαών της Μεσογείου, των αβανγκάρντ καλλιτεχνών που αγωνιούν να σχετιστούν με την λαϊκή τέχνη. Περιλαμβάνει παραστάσεις τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά ξεπερνώντας τα ηλικιακά και αντιληπτικά γκέτο, ανοίγει την ενήλικη κατανόηση προς την παιδική ευαισθησία και την παιδική απλότητα προς την ενήλικη πολυπλοκότητα.


 


Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 στις 21:00


"Τσίτσα"


Η ονειρεμένη ζωή ενός Μανούς Τσιγγάνου


Αφήγηση: Αρμέλ Ωντιγκάν, Μουσική: Πεππό Ωντιγκάν


Συναφήγηση-μετάφραση: Στέλιος Πελασγός


Για μεγάλους και μικρούς


Ιστορίες από την ζωή στον απέραντο δρόμο.


Ελπίδες και ρουτίνες, όνειρα κι εμπόδια, γέλια και τραγούδια. Ιστορίες του καταυλισμού και της πόλης, του πανηγυριού και του χωριού. Μπορεί να έχουν συμβεί πολύ μακριά σου, μπορεί και στην γειτονιά σου.


Τσίτσα


Κυνηγάμε την ευτυχία


Βρίσκουμε την αδιαφορία


Κυνηγάμε την επιβίωση


Βρίσκουμε την χαρά


Κυνηγιόμαστε από τον φόβο


Βρίσκουμε την φιλία και την αδελφοσύνη


Μπορεί κάποτε,


Μπορεί κάπου
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 18:00 


"Παραμύθια του δρόμου των τσιγγάνων"


Αφήγηση: Αρμέλ Ωντιγκάν, Μουσική: Πεππό Ωντιγκάν


Συναφήγηση-μετάφραση: Στέλιος Πελασγός


Για παιδιά από 5 -105 χρονών


Ένα ταξίδι στην φανταστική Τσιγγανία την πατρίδα χωρίς σύνορα των τσιγγάνων.


Παραμύθια και τσιγγάνικες μουσικές για να γνωρίσουμε έναν πολιτισμό, τις ομοιότητες και τις διαφορές με τον δικό μας, τις παρεξηγήσεις, τη θλίψη και το γέλιο του.  Γιατί στα παραμύθια που θα ακούσετε ένα κοριτσάκι μπορεί να αρνηθεί του κόσμου όλου τα πλούτη κι ένας δίκαιος ψευταράς να κερδίσει όλα τα στοιχήματα ενώ η φιλία αποδεικνύεται ο πιο μεγάλος θησαυρός. Ιστορίες με κέφι και τραγούδι, με συγκίνηση και όλες τις ομορφιές του δρόμου και της περιπλάνησης.
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, 11.00-15.00 μ.μ.


Σεμινάριο αφήγησης Τσιγγάνικων και Πανηγυρτζίδικων Παραμυθιών


"Για τα πανηγύρια"


Στα ελληνικά και γαλλικά


Με τους Γάλλους Τσιγγάνους Αρμέλ Ωντιγκάν, αφηγήτρια και τον Πεππό Ωντιγκάν, μουσικό


Επιμέλεια–μετάφραση: Στέλιος Πελασγός


Οι Ωντιγκάν είναι φημισμένη στην Γαλλία και την Ευρώπη οικογενειακή κομπανία που αποτελείται από μια τσιγγάνα παραμυθού και τον μουσικό σύζυγο της. Η Αρμέλ αφηγείται με κέφι και αυθεντικότητα παραμύθια και ιστορίες από τους λαούς της περιπλάνησης και την προφορική τους παράδοση ενώ ο Πεππό την συνοδεύει με αυθεντικές τσιγγάνικες μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς. Με βαθύτατο σεβασμό και την ευχή των γηραιών γυναικών και ανδρών της φυλής μιλούν με καμάρι για την ζωή των τσιγγάνων και τον πολιτισμό τους χωρίς να παίζουν με τον εξωτισμό. Περιοδεύουν τακτικά στην Ευρώπη για να δείξουν την ομορφιά και την αξιοπρέπεια του τσιγγάνικου πολιτισμού και έχουν δημιουργήσει ένα πλήθος θεαμάτων προφορικής αφήγησης τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.


Συνδέονται με βαθιά φιλία και συνεργασία με τον Έλληνα συναφηγητή και μεταφραστή τους Δρ. Στέλιο Πελασγό που αποτέλεσε και την αφορμή συνεργασίας τους με τον Ινδό αφηγητή Πήτερ Τσαντ και την δημιουργία ενός κοινού ινδο–τσιγγανικού θεάματος για την καταγωγή των τσιγγάνων. Η τελευταία τους παραγωγή “Peace and love” ερευνά τα τσιγγάνικα στοιχεία και τις αξίες που συναντιούνται στο κίνημα των χίπηδων και στους σύγχρονους τράβελερς.


 


Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή


Τηλ: 210 52 22 181


 


Εισιτήρια: 8€


Για ανέργους: 6€


Για ομάδες: 7€


  


http://www.mairivi.gr/apps/gr/spag/festival.html

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X