Ρινορραγία: Τι να κάνετε όταν "ανοίγει" η μύτη του παιδιού thumbnail
Το εσωτερικό της μύτης (βλεννογόνος) είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία για διάφορους λόγους μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία. Ο βλεννογόνος της μύτης αλλάζει υφή στις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία (χειμώνας) και η υψηλή θερμοκρασία (καλοκαίρι), καθιστούν τη μύτη επιρρεπή σε ρήξεις. Συνήθως η ρινορραγία αφορά μόνο το ένα ρουθούνι.

Ρινορραγία: Τι να κάνετε όταν “ανοίγει” η μύτη του παιδιού

Ρινορραγία (Επίσταξη)


Το εσωτερικό της μύτης (βλεννογόνος)  είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Περιέχει πολλά  αιμοφόρα αγγεία, τα οποία για διάφορους λόγους μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία. Ο βλεννογόνος της μύτης  αλλάζει υφή στις μεταβολές  της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η  χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία  (χειμώνας) και η υψηλή θερμοκρασία (καλοκαίρι), καθιστούν τη μύτη επιρρεπή σε ρήξεις. Συνήθως η ρινορραγία αφορά μόνο το ένα ρουθούνι.


Η αιμορραγία από τη μύτη είναι συχνή σε παιδιά 3 έως 10 χρονών και δικαιολογημένα  προκαλεί φόβο και πανικό στους γονείς και στο παιδί. Σπάνια όμως αποτελεί δικαιολογημένη αιτία που πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς και τα επεισόδια αραιώνουν  με τη πάροδο του χρόνου και εξαφανίζονται πριν από την εφηβική ηλικία.


 Τις περισσότερες φορές η ρινορραγία σταματά από μόνη της και αντιμετωπίζεται με ασφάλεια στο σπίτι.


Ποια είναι τα αίτια της ρινορραγίας


Εκτός από τους παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω συνήθως συνυπάρχουν και άλλα αίτια που παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόκληση  της ρινορραγίας.


    Ο τραυματισμός του εσωτερικού της μύτης από χτύπημα ή από σκάλισμα με το δάχτυλο είναι ένα το πιο συχνό αίτιο. 
   Ξένο σώμα στη μύτη.
Πολύ δυνατό φύσημα της μύτης ή επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα.


 Διάφορες κληρονομικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Osler-Weber-Rendu (συγγενής τηλαγγιεκτασία)


 Παθολογικοί παράγοντες που μπορεί να είναι τοπικοί ή συστηματικοί.


  Τοπικοί παράγοντες   όπως ιώσεις, κρυολογήματα,  λοιμώξεις, όγκοι, αλλεργική ή ιογενής ρινίτιδα, νεοπλάσματα, συχνή χρήση αποσυμφορητικών σταγόνων ή sprays  και χημικοί παράγοντες του περιβάλλοντος.


  Συστηματικοί παράγοντες όπως  υπέρταση, παρενέργειες φαρμάκων (ασπιρίνη  αντιπηκτικά) και διαταραχές της πήξεως του αίματος (θρομβοπενία αιμορροφιλία Α και Β).


Σε ορισμένες περιπτώσεις ο μηχανισμός  μπορεί να είναι  μεικτός. 


Πως σταματάμε τη ρινορραγία στη μύτη


 


Ø Μη πανικοβληθείτε και προσπαθήστε να ηρεμήσετε το παιδί σας. Το κλάμα αυξάνει την αιμορραγία.


 Βάλτε το να φυσήξει δυνατά μόνο μια φορά τη μύτη του για να φύγει ο θρόμβος του αίματος που πιθανόν να έχει σχηματιστεί. Ο θρόμβος δρα σαν σφουγγάρι και τραβά το αίμα από τα αγγεία. Ακολούθως :


 Εφαρμόζετε σταθερή πίεση για δέκα τουλάχιστον λεπτά στα πτερύγια της μύτης (ακριβώς κάτω από το οστέινο μέρος) , αναπνέοντας από το στόμα όπως δείχνει η πιο κάτω εικόνα.
 Εναλλακτικά αντί της πίεσης τοποθετείστε στο ρουθούνι που αιμορραγεί αρκετό ταμπόν από βαμβάκι ώστε να πιέζονται τα αγγεία. Το βαμβάκι μπορεί να εμποτιστεί με κάποιο αιμοστατικό διάλυμα, ή αν δεν έχετε, με λίγο χυμό λεμονιού. Ο χυμός του λεμονιού παρόλο που μπορεί να προκαλέσει λίγο τσούξιμο, έχει αιμοστατικές ιδιότητες και βοηθά στη πιο γρήγορη αιμόσταση.


  Βάλτε τοπικά λίγο πάγο.


  Το παιδί πρέπει να παραμείνει σε καθιστή θέση με ίσια πλάτη και σκύψει λίγο προς τα εμπρός για να εμποδίσει το αίμα να μαζευτεί  στο πίσω μέρος του λαιμού του.


 Για να μην ξαναρχίσει η ρινορραγία, δεν πρέπει να φυσήξει τη μύτη του για λίγες ώρες, να μη σκύβει μπροστά και να μη ασχολείται  με κοπιώδεις δραστηριότητες ή να σηκώνει βαριά αντικείμενα.


Πότε πρέπει να ανησυχήσετε και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;


1.    Όταν η ρινορραγία επαναλαμβάνεται χωρίς κάποιο εμφανή λόγο.


2.    Όταν η αιμορραγία δεν σταματά με απλή πίεση και διαρκεί πάνω από δεκαπέντε λεπτά.


3.    ‘Όταν υπάρχουν αιμορραγίες σε άλλες περιοχές πχ ούλα, δέρμα, ούρα, κόπρανα.


4.    Όταν υπάρχει ξένο σώμα στη μύτη.


5.    Όταν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός της μύτης με πιθανόν κάταγμα του οστού.


Πως θα αποφύγετε να ξανασυμβούν οι ρινορραγίες.


  Διδάσκετε στο παιδί σας από μικρή ηλικία (2-3 ετών) πώς να φυσάει τη μύτη του και να αποφεύγει να βάζει το δάχτυλό του ή αντικείμενα στη μύτη.


 Κόβετε συχνά τα νύχια του για να αποφεύγονται οι μικροτραυματισμοί της μύτης


 Διατηρείτε τι εσωτερικό της μύτης υγρό με τη χρήση φυσιολογικού ορού ή ειδικής κρέμας.


 Τους χειμερινούς μήνες διατηρείτε  σχετική υγρασία στο δωμάτιο του παιδιού με ειδικό υγραντήρα ή απλά βάλτε μια βρεγμένη πετσέτα πάνω στο  καλοριφέρ σας.


 Αποφεύγετε την υπερβολική χρήση των αποσυμφορητικών σταγόνων.


  Αντιμετωπίστε κατάλληλα τις ιώσεις και την αλλεργική ρινίτιδα.


Χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία;


Συνήθως δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Σε περίπτωση όμως που οι αιμορραγίες επαναλαμβάνονται ή δυσκολεύονται να σταματήσουν μπορεί να χρειαστεί ρινοσκόπηση από Ωτορινολαρυγγολόγο  ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται να καυτηριάσει το αγγείο που αιμορραγεί. Επίσης σε περιπτώσεις που οι αιμορραγίες επαναλαμβάνονται ή συνυπάρχουν και σε άλλα μέρη του σώματος θα χρειαστεί αιματολογικός έλεγχος (Μέτρηση της προθρομβίνης και του μερικού χρόνου θρομβοπλαστίνης). ΑΠό την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X