Έχω μουδιάσματα στην πλάτη και τσιμπιές στο στέρνο. Τι μου συμβαίνει; thumbnail

O 21χρονος Σάκης, αναγνώστης του boro.gr,

Ένας πόνος που προκαλείται μετά από άσκηση σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος από τον ομφαλό έως τη κάτω γνάθο, και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από αντανάκλαση ή μούδιασμα της ράχης ή του αριστερού άνω άκρου...

Έχω μουδιάσματα στην πλάτη και τσιμπιές στο στέρνο. Τι μου συμβαίνει;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός ΠαθολόγοςΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν 5-6 μήνες πήγα στο νοσοκομείο λόγω κάποιας δηλητηρίασης και μου έκαναν καρδιογράφημα και υπέρηχο Τελικώς δεν είχα κάτι. Έχω κόψει το κάπνισμα πίνω σε φυσιολογικό βαθμό, ίσως μερικές φορές λίγο παραπάνω, έχω κάποια παραπάνω κιλά, δεν κάνω και τόσο υγιεινή διατροφή και προσπαθώ να ασκούμαι όσο μπορώ, περπατάω κυρίως όσο γίνεται περισσότερο και καθημερινά εαν μπορώ. Το θέμα είναι το εξής: Τις προάλλες ένιωσα ένα τσίμπημα στο στέρνο, το οποίο όμως έφυγε αμέσως. Κατα την ώρα του αυνανισμού, μετά απο μέρες ένιωσα ένα τσίμπημα στο στέρνο με την κοιλιά, αφού έσκυψα απότομα, όπου και αυτό έφυγε αμέσως Το θέμα είναι πως μετά την δηλητηρίαση είμαι πολύ μυγιάγγιχτος που λένε και πιστεύω οτι πολλά είναι ψυχοσωματικά. Ωστόσο, φοβάμαι για ένα μούδιασμα που ένιωσα μια φορά στην πλάτη δεν συνοδεύτηκε απο πόνο και λογικά ήταν επειδή είχα πιαστεί. Ποιά είναι η γνώμη σας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η παχυσαρκία, το κάπνισμα (έστω και στο παρελθόν), η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή (που μπορεί να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία), η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό και η αρτηριακή υπέρταση αποτελούν τους λεγόμενους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Εκτός από την ηλικία (κινδυνεύουμε περισσότερο όσο μεγαλώνουμε), το φύλο (κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες και οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση) και το οικογενειακό ιστορικό (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή περιφερική αρτηριακή νόσος σε πρώτου βαθμού συγγενείς) όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι. Δηλαδή μπορούν να εξαλειφθούν αν αλλάξουμε ριζικά τρόπο ζωής και έτσι μπορούμε να προλάβουμε δυσάρεστα συμβάντα. Χαίρομαι που διαβάζω πως ήδη έχετε διακόψει το κάπνισμα και ασκείστε όσο μπορείτε.


Απομένει να βελτιώσετε την διατροφή σας και να χάσετε ορισμένα κιλά. Εντούτοις ένας πόνος που προκαλείται μετά από άσκηση σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος από τον ομφαλό έως τη κάτω γνάθο, και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από αντανάκλαση ή μούδιασμα της ράχης ή του αριστερού άνω άκρου, καλό είναι διερευνάται από καρδιολόγο καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος να αποτελεί εκδήλωση στηθάγχης στα πλαίσια καρδιακής ισχαιμίας. Ο πόνος αυτός διαφέρει από το μυοσκελετικής αιτιολογίας άλγος μιας και είναι πολύ έντονος, σχεδόν αγωνιώδης, και παραμένει σταθερός ανεξάρτητα από την κίνηση, την στάση του σώματος και την αναπνοή.


Μόνο όταν αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης έστω και άτυπης στηθάγχης μπορεί κανείς να αποδώσει με ασφάλεια ένα τέτοιο πόνο σε μυοσκελετικά (πιάσιμο, ψύξη, θλάση, κράμπα κτλ) ή ψυχοσωματικά αίτια (άγχος). Θα σας συνιστούσα να απευθυνθείτε δια ζώσης σε ένα παθολόγο ή καρδιολόγο προκειμένου να λάβετε σωστή συμβουλευτική αφού σας εξετάσει ενδελεχώς. Ο διαδικτυακός καθησυχασμός είναι πάντα επισφαλής.


Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD
Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι
Τηλ. 2130283064
www.synpraxis.eu

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X