Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Οικογένεια / Τσακωμός: Πώς πρέπει να αντιδράς όταν κάποιος σου φωνάζει και προκαλεί εντάσεις;
pos-antidras-otan-sou-fonazoun-entasi-ekneurismos

Ο 35χρονος Νίκος ρωτά

Τσακωμός: Πώς πρέπει να αντιδράς όταν κάποιος σου φωνάζει και προκαλεί εντάσεις;

Είμαι 35 και ζω ακόμα με τη μητέρα μου γιατί τα οικονομικά δεν με φτάνουν. Στο σπίτι ζει και η αδερφή μου και το πρόβλημα είναι πως η μάνα μου συνέχεια βρίσκει μηδαμινές αφορμές και στριγγλίζει. Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω όταν για μηδαμινούς λόγους φωνάζει και προκαλεί για τσακωμό.

Εν τω μεταξύ φροντίζω κι εγώ όσο μπορώ στο σπίτι, αλλά εκείνη λες και το κάνει επίτηδες, αφήνει όλα τα πράγματα στη μέση. Εννοείται ότι προσπαθώ για δουλειά, μέχρι που πουλάω χαρτομάντιλα στο δρόμο! Με την αδερφή μου δεν έχει την ίδια συμπεριφορά: Αυτή δουλεύει στο δημόσιο και όλα είναι καλά.

Τι μπορώ να κάνω όταν η μητέρα μου αρχίζει να φωνάζει; Να πω βέβαια πως δεν έχει κάποιο πρόβλημα, γι’ αυτό σας λέω ότι κάνει επίτηδες και προκαλεί για μηδαμινούς λόγους. Μια συμβουλή σας παρακαλώ για να χειριστώ το θέμα με τη μητέρα μου όταν φωνάζει χωρίς να υπάρχει λόγος…

Στο ερώτημά σας απαντά η Θετική Ψυχολόγος και Life Coach, Δρ Μαρία Φωτιάδου:

Γεια σας, ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Δεν γνωρίζω αν έχετε προσπαθήσει κάτι στο παρελθόν για να αλλάξετε την κατάσταση με τη μητέρα σας, αλλά υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε.

Αρχικά θα σας πρότεινα να γράψετε σε ένα χαρτί τους στόχους σας, πώς θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον. Να βάλετε μεγάλους στόχους, πράγματα που θα επιθυμούσατε να κάνετε, αλλά λόγω των τωρινών συνθηκών έχετε ξεχάσει. Δείτε τον εαυτό σας να είστε ανεξάρτητος οικονομικά, να χτίζετε τη ζωή σας όπως εσείς τη θέλετε και να αισθάνεστε καλά. Τοποθετείστε το χαρτί κάπου που να το βλέπετε καθημερινά και να το διαβάζετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε σχέδια και να τα βάλετε σε πράξη. Μπορεί να απέχει πολύ από την τωρινή σας κατάσταση, όμως θα σας πρότεινα να το κάνετε και να μην το καθυστερήσετε.

Όσον αφορά τη μητέρα σας, αν δεν της έχετε ήδη μιλήσει, θα σας πρότεινα να της μιλήσετε για τα σχέδιά σας, ότι μένετε μαζί της προσωρινά και ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συμβιώνετε όλοι ήρεμα και καλά. Εκφράστε της ότι οι φωνές δεν βοηθάνε κανέναν, αντιθέτως φέρνουν εκνευρισμό στην οικογένεια και ψυχική ταραχή, το οποίο δεν ωφελεί κανένα. Ζητήστε της να σας πει τι είναι αυτό που την εκνευρίζει. Προτείνετε κάποιες λύσεις και δείτε τον εαυτό σας ως το άτομο που μπορεί να φέρει την ηρεμία που αναζητείτε.

Επιπλέον, θα πρότεινα να ψάξετε δραστηριότητες, οι οποίες είναι έξω από το σπίτι, είναι οικονομικές και θα σας γεμίσουν τον χρόνο δημιουργικά και ευχάριστα. Μπορείτε να βρείτε για παράδειγμα ομάδες γυμναστικής, σεμινάρια (γίνονται πολλά σε χαμηλές τιμές ή και δωρεάν), μάθετε κάτι καινούριο, μπείτε σε μια ομάδα. Πιστεύω ότι όταν ξεκινήσετε να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να κάνετε καινούριες γνωριμίες, θα έχετε πολύ δημιουργικό χρόνο μέσα στη μέρα σας, θα μάθετε καινούρια πράγματα και σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει και επαγγελματικά. Το σημαντικότερο είναι ότι θα δείτε τον εαυτό σας διαφορετικά και να είστε σίγουρος ότι αυτό θα έχει και αντίκτυπο και στη συμπεριφορά της μητέρας σας.

Σε στιγμές έντασης, προσπαθήστε όταν είστε μέσα στο σπίτι να απομονωθείτε σε κάποιον άλλο χώρο μέχρι η κατάσταση να ηρεμήσει. Δεν χρειάζεται να απαντάτε με τον ίδιο τρόπο (δεν γνωρίζω την αντίδρασή σας) ή να αφήνετε τις φωνές να σας επηρεάζουν. Γνωρίζω είναι δύσκολο, αλλά με λίγη πρακτική εξάσκηση μπορείτε να πετύχετε την ηρεμία στο σπίτι.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι η δική σας θετική στάση είναι πιο δυνατή σε ενέργεια από τις φωνές του άλλου ατόμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση της μητέρας σας και της αρνητικής ενέργειας που υπάρχει. Έχετε τη δύναμη και τη διάθεση να το αλλάξετε. Δείτε ότι από σήμερα ξεκινάει η καινούρια σας πορεία και κάθε μέρα τα πράγματα θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X