Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Το χθεσινό συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» κέντρισε το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ, που μετέδιδαν εικόνες από την πλατεία Συντάγματος και έκαναν αναφορές στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Financial Times

«It’s all Greek» είναι ο τίτλος της εφημερίδας και προσθέτει «Neighbours in naming battle» («Οι γείτονες στη μάχη της ονομασίας»). Η φράση «it’s all Greek to me» είναι ιδιωματισμός που θέλει να δείξει πόσο μπερδεμένη ή ακατανόητη είναι μια κατάσταση.

«Το τελευταίο κεφάλαιο μια 30ετούς διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της έκανε χιλιάδες διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους της Αθήνας», προσθέτει το δημοσίευμα.

Reuters

«Οι Έλληνες σε συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη διαμάχη για το όνομα “Μακεδονία”» μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο, δίνοντας το περίγραμμα των συνομιλιών με τον «μικρό βόρειο γείτονα» εν όψει των προσδοκιών του για είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Η Ελλάδα απορρίπτει το όνομα της “Μακεδονία” επειδή έχει τη δική της περιοχή που ονομάζεται “Μακεδονία” και υποστηρίζει ότι η χρήση του ονόματος από τη γειτονική χώρα μαζί με αμφισβητήσιμα άρθρα στο Σύνταγμά της υποδηλώνουν εδαφικές αξιώσεις πάνω στην ελληνική γη», γράφει το Reuters.

BBC

Με τίτλο «Ελλάδα – Μακεδονία: η διαμάχη για το όνομα συγκεντρώνει μαζική διαμαρτυρία στην Αθήνα», το δημοσίευμα σημειώνει: «Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τη διαμάχη δεκαετιών για το όνομα Μακεδονία».

«Πολλοί Έλληνες αντιδρούν στη χώρα με το ίδιο όνομα να αυτοαποκαλείται “Μακεδονία”, λέγοντας ότι υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στην ελληνική βόρεια περιοχή Μακεδονία. Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος», σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Associated Press

«Οι Έλληνες διαδηλώνουν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία”», μεταδίδει το πρακτορείο και τονίζει ότι «η διαμάχη για το όνομα ξέσπασε αφότου η Μακεδονία(sic) απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991».

«H χώρα αναγνωρίζεται από διεθνείς θεσμούς ως η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αν και σχεδόν 130 χώρες αναφέρονται σε αυτήν απλώς ως “Μακεδονία”. Πολλοί Έλληνες την αναφέρουν με το όνομα της πρωτεύουσας, Σκόπια», προσθέτει.

Dpa

«Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα: “Η Μακεδονία είναι ελληνική”», είναι ο τίτλος του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων που περιγράφει ότι χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν «η Μακεδονία να είναι ελληνική και μόνον ελληνική«».

«Στις διαδηλώσεις είχαν καλέσει εθνικιστικές και θρησκευτικού προσανατολισμού οργανώσεις. Συμμετείχαν επίσης συντηρητικοί πολιτικοί και δεξιοί λαϊκιστές όπως και επίσκοποι από πολλές περιοχές της χώρας», προσθέτει το άρθρο.

Der Spiegel

Το γερμανικό περιοδικό επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες του τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας του Πολιτισμού της ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, Στέφαν Τρεμπστ.

«Από ελληνική σκοπιά ελλοχεύει κίνδυνος για τη χώρα εάν το όνομα μιας γειτονικής χώρας απορρέει από την ομώνυμη ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Αυτό είναι παράλογο διότι η Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και διαθέτει έναν δυσανάλογα μεγαλύτερο στρατό από τη μικροσκοπική “Μακεδονία”. Γι’ αυτό και θεωρώ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και εξωτερικής πολιτικής παράλογη την ελληνική θεώρηση», υπογραμμίζει ο Τρεμπστ.

The Telegraph

«Δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων πλημμύρισαν μια μαζική διαδήλωση στην Αθήνα, ζητώντας από την κυβέρνηση να μη συμβιβαστεί στη διαμάχη για το όνομα της γειτονικής “Μακεδονίας”», γράφει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας.

Αναφέρεται, δε, στον Μίκη Θεοδωράκη, «συνθέτη του Ζορμπά και σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα, που ζήτησε από την κυβέρνηση να διεξαγγει δημοψήφισμα πριν λάβει απόφαση».

The Guardian

«Πάνω από 100.000 διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός πιθανού συμβιβασμού με την γειτονική Μακεδονία για το επίσημο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Οι κυβερνήσεις και στις δύο χώρες έχουν υποσχεθεί λύση αυτή τη χρονιά και διεξάγουν διαπραγματεύσεις», σημειώνει το δημοσίευμα.

Επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ

Στον όγκο των διαδηλωτών εστιάζει το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της ΠΓΔΜ MIA στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στη μαζική διαδήλωση κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” στην Αθήνα», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Πηγή: efysn.gr

Σχετικά άρθρα