ΗΠΑ: Συμφώνησαν για τον προϋπολογισμό, αλλά ίσως δεν αποφευχθεί το «shutdown»

Αντιμέτωπη με τη δεύτερη αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών βρίσκεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καθώς αν και επετεύχθη συμφωνία στη Γερουσία, δεν έγινε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να δίνεται μάχη με το χρόνο πριν το άνοιγμα των δημόσιων υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο στο οποίο συμφώνησε η Γερουσία, στηρίζει ο Τραμπ -αν και δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρτηση του- και έχει σταλεί ήδη στη Βουλή προς έγκριση, θα δώσει μεν τέλος στην αβεβαιότητα για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, αλλά θα κοστίσει ακριβά στους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Συνιστά δε μια ουσιαστική στροφή των Ρεπουμπλικανών στο θέμα του δημόσιου χρέους.

Ένα κόμμα που μέχρι τώρα ήταν γνωστό για τον δημοσιονομικό συντηρητισμό του, έχει εγκρίνει ήδη, μαζί με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της χώρας, ένα νομοσχέδιο με ριζικές φορολογικές αλλαγές, που θα προσθέσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια στο κρατικό χρέος και τώρα προτείνει δραματική αύξηση του χρέους και νέες δαπάνες.

Το νέο σχέδιο προϋπολογισμού 650 σελίδων, λοιπόν, όπως το συμφώνησε η Γερουσία, αυξάνει την χρηματοδότηση του Πενταγώνου και τις εσωτερικές δαπάνες κατά περίπου 300 δισ. δολάρια την επόμενη διετία, και χωρίς άλλα μέτρα περικοπών ή νέων φορολογικών εσόδων αυτό σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα πρέπει βρεθεί από νέο δανεισμό. Και ναι μεν αποτρέπει το λουκέτο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά αναστέλλοντας και το προβλεπόμενο όριο δανεισμού του κράτους μέχρι τον Μάρτιο του 2019, αλλά αυξάνει σημαντικά το κρατικό χρέος.

Νωρίτερα, η αμερικανική Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της, χωρίς να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο φιλελεύθερος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ, καθυστέρησε τη διαδικασία έγκρισης του συμβιβασμού μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση του κράτους την επόμενη διετία, καταθέτοντας τροπολογία που προβλέπει την επανεπιβολή ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Λίγο μετά τη διακοπή, οι εργασίες επαναλήφθηκαν, εγκρίνοντας τη συμφωνία.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το Κογκρέσο, ούτε αν θα επηρεαστούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες σήμερα.

Να θυμίσουμε πως είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο το «μπλόκο» στη λειτουργία των «μη απαραίτητων» ομοσπονδιακών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα