Σκοπιανό: Έκλεισαν 3 από τα 7 θέματα για την ονομασία σύμφωνα με τον Ζάεφ

Την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία της ΠΓΔΜ προχωρούν σε καλή βάση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως τόνισε ο Ζάεφ, έχουν κλείσει τρία από τα επτά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχετίζονται με το σύνολο του ονοματολογικού.

«Αν ξεκινήσουμε από τις επτά θέσεις που ήταν το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, γνωρίζω ότι αυτές έχουν πλέον μειωθεί σε τέσσερις, οι (υπόλοιπες) τρεις έχουν απομακρυνθεί», είπε ο Ζάεφ, αποφεύγοντας να προσδιορίσει ακριβώς τα τρία ζητήματα που -σύμφωνα με τον ίδιο- έχει υπάρξει σύγκλιση. Όπως αρκέστηκε να τονίσει, έχουν κλείσει τα «ευκολότερα».

Σημειώνεται ότι τα επτά ζητήματα του ονοματολογικού είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η γλώσσα, η ταυτότητα, η εμπορική του χρήση, τα ακρωνύμια και οι συντμήσεις.

Ο Ζάεφ εξήρε τη σημασία να «οικοδομηθεί εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, υπογραμμίζοντας πως «για εμάς είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε την Τρίτη στη Βιέννη, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντίμιτροφ, υπό την παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ξεκινώντας ουσιαστικά επισήμως τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα