Άκραμ Καν: Ο παγκοσμίου φήμης χορευτής που μαγεύει το κοινό από τα 13 του: Το τελευταίο του σόλο, η ανατρεπτική φιλοσοφία του και η ροπή του προς τα …γλυκά

 

Στην Αθήνα 21-27 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου XENOS που αποτελεί το τελευταίο σόλο του σπουδαίου χορευτή και χορογράφου Άκραμ Καν. Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παράσταση, που θα παρουσιαστεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, εξήγησε για το έργο του:

«Eίναι η ιστορία του Προμηθέα που έχει αφομοιωθεί από τον Ινδό στρατιώτη που ερμηνεύω. Ένας πρώην χορευτής που βρέθηκε μέσα στις λάσπες, τα χαρακώματα, κι εκεί χάνει την ανθρωπιά του γιατί πρέπει να επιβιώσει άρα να σκοτώσει».

akram-kan-1

Ο δημιουργός βαθιά προβληματισμένος για τον κόσμο που θα παραδώσει στα παιδιά του και συνολικά στην επόμενη γενιά θέλησε να μελετήσει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να ξεθάψει την ιστορία που έχουν κρύψει οι νικητές που σύμφωνα με τον ίδιο γράφουν την ιστορία. Κανείς δεν γνωρίζει για τα 4 εκατομμύρια άντρες που δεν ήταν λευκοί και πολέμησαν στους στρατούς της Ευρώπης και της Αμερικής. Περίπου 1,5 εκατομμύριο από αυτούς προέρχονταν από την Ινδία και πολέμησαν υπό τις εντολές της Βρετανικής Αυτοκρατορίας χωρίς ποτέ να πάρουν τα εύσημα για τις θυσίες που έκαναν εγκαταλείποντας την πατρίδα και την κουλτούρα τους.

Την ιστορία αυτών των ανθρώπων έρχεται να μας διηγηθεί με το σώμα του ο χορευτής Άκραμ Καν ο οποίος δεν έχει λησμονήσει τις ρίζες του παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Το όνομα της παράστασης XENOS, δανεισμένο από την ελληνική γλώσσα, θέλει να βάλει στο επίκεντρο τη μάστιγα που λέγεται ξενοφοβία. Ακόμα και μέσα στη φωτιά του πολέμου όπου όλα τα κορμιά γίνονταν ένα κάτω από τον θάνατο που τους περιτριγύριζε κάθε μέρα υπήρχε κι εκεί ο «ξένος».

Akram-Khan-XENOS2

 

 Ο ίδιος είπε στη συνέντευξη τύπου:

 «Η ξενοφοβία είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την υφήλιο. Δεν μπορούσα να παραβλέψω αυτή την πραγματικότητα, ήθελα να την μελετήσω σε βάθος». 

Η ακαδημαϊκή πορεία της οικογένειάς του σημείο αναφοράς για το χορευτικό του στιλ

 

Ο παγκοσμίου φήμης χορευτής έχει βιώσει προσωπικά τι πάει να πει να είσαι ο «ξένος». Ο Άκραμ Καν γεννήθηκε το 1974 στο Γουίμπλεντον του νοτιοδυτικού Λονδίνου, αλλά η οικογένειά του προέρχεται από τη Ντάκα που είναι η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Η διαφορετική καταγωγή του επηρέασε την παιδική του ψυχή όπως φαίνεται από τις διηγήσεις του.

Ο πατέρας του είχε ινδικό εστιατόριο στο οποίο ο Άκραμ δούλεψε ως σερβιτόρος για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Πέρα από το γεγονός ότι ο πατέρας του δεν άντεχε το “χορευτικό” του σερβίρισμα άλλο λόγος που η καριέρα του ως σερβιτόρος ήταν σύντομη ήταν η κακή σχέση που είχε με τους πελάτες.

«Συχνά ήταν κακότροποι, ρατσιστές και έκαναν αφόρητες καταχρήσεις. Τότε είναι που ορκίστηκα ότι δεν πρόκειται ποτέ να πιω ή να καπνίσω σαν αυτούς.»

Η πορεία του Άκραμ Καν ήταν διαφορετική από εκείνη της οικογένειάς του η οποία είχε ακαδημαϊκή πορεία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο παππούς του ήταν μαθηματική διάνοια και είχε κερδίσει δύο φορές χρυσό μετάλλιο στα μαθηματικά στην Ινδία. Όλοι περίμεναν ότι θα ακολουθούσε αυτή την πορεία ή την πορεία της μητέρας του η οποία είχε στραφεί προς τη λογοτεχνία.

Τα μαθηματικά ωστόσο έπαιξαν τον ρόλο τους στο στιλ του Άκραμ Καν αφού μία από τις εμμονές του ήταν τα μοτίβα. Μπορούμε να πούμε ότι η κληρονομιά της οικογένειάς του, τα μαθηματικά, φάνηκαν αργότερα στις κινήσεις του κορμιού του.

akram-kan6

 

Από 13 χρονών μαγεύει τα πλήθη ως χορευτής

 

Στην ηλικία των τριών ετών ξεκίνησε να χορεύει ενώ στα επτά του εκπαιδεύτηκε στο κατάκ, μία από τις οκτώ μορφές κλασσικού ινδικού χορού, ύστερα από επιμονή της μητέρας του που ήθελε να διδαχτεί τους παραδοσιακούς χορούς της χώρας της που τόσο νοσταλγούσε… Η λέξη Kathak προέρχεται από τη σανσκριτική kathaka που σημαίνει «αφηγητής», «ραψωδός». Άλλωστε τι άλλο κάνει ο Άκραμ Καν από το να μας αφηγείται με γλώσσα το σώμα του τις πιο συναρπαστικές ιστορίες…

Η καριέρα του ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 13 χρονών με την συμμετοχή του στην παραγωγή της Μαχαμπάρατα από τη Shakespeare Company του Peter Brook, με την οποία περιόδευσε σε όλο τον κόσμο από το 1987 μέχρι το 1989.Έπειτα εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκδοχή που προβλήθηκε το 1988.

Έκτοτε ξεκίνησε μία λαμπρή τριαντάχρονη πορεία αφού ο Άκραμ Καν δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον χορό. Το κοινό τον έχει απολαύσει είτε σε παραστάσεις που είναι μόνος του είτε με χορευτές που έχουν διαφορετικές αναφορές και κουλτούρα, όπως τον δεξιοτέχνη του φλαμένκο Israel Galván ή τη διάσημη κλασική χορεύτρια Sylvie Guillem.

akram-kan-3

Έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες ανάμεσά τους η ηθοποιός Juliette Binoche και η τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ. Μάλιστα το 2005, που χορογράφησε τέσσερα τραγούδια για την περιοδεία «Showgirl» της Κάιλι Μινόγκ είχε δηλώσει:

«Συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως η Μινόγκ με φέρνουν σε επαφή με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που ενδεχομένως ανήκουν σε διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό μου αρέσει πολύ»

Από το 2000 έχει ιδρύσει δική του εταιρεία χορού, την Akram Khan Dance Company, την οποία έχει καταστήσει μία από τις πιο πρωτοποριακές εταιρείες χορού στον κόσμο.

Σημείο σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η ευκαιρία που του δόθηκε να είναι ο δημιουργός μέρους της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Κοινό και κριτικοί συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Πολλά είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις που έχει λάβει ο Άκραμ Καν και όλοι θα συμφωνήσουν ότι δίκαια του έχουν απονεμηθεί.

akram-kan-2

 

Η εκπαίδευση που απογείωσε το ταλέντο του

 

Την εκπαίδευση που απογείωσε το ταλέντο, που από πολύ μικρός είχε δείξει ότι είχε ο Άκραμ Καν, την απέκτησε στο De Montfort University και στο ξακουστό Northern School of Contemporary Dance. Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δέχτηκε την υψηλότερη βαθμολογία που έχει δοθεί ποτέ σε σπουδαστή της σχολής!

Το προσωπικό στιλ του χορευτή είναι ένας συνδυασμός της τεχνικής των Μερς Κάνινγχαμ και Μάρθα Γκράχαμ που μαζί με τις αναφορές που έχει στο παρελθόν αλλά και τις σύγχρονες επιρροές συνθέτουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Η χορευτική γλώσσα που έχει υιοθετήσει πηγάζει από την πολυπολιτισμική του ταυτότητα και την προσωπική του φιλοσοφία. Τα χαρακτηριστικά κουδούνια kathak που φορούσε στις εμφανίσεις του ήταν το σήμα κατατεθέν του.

 

akram-kan-5

Η ζωή του με την οικογένειά του και τα παιδιά του

 

Ο σπουδαίος αυτός χορευτής μπορεί να είναι κορυφαίος στο χορό αλλά στην μαγειρική είναι αναλφάβητος… Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Guardian δεν έμαθε ποτέ να μαγειρεύει αφού μέχρι τα 31 του έμενε με τους γονείς του και έπειτα παντρεύτηκε.

Όπως εξομολογείται ο ίδιος μέχρι και σήμερα τα περισσότερα βράδια τρώει στους γονείς του μαζί με την δεύτερη γυναίκα του αφού κανένας από τους δύο δεν έχει καλή σχέση με το μαγείρεμα. Πολύ χαρακτηριστικά είχε πει ότι ένα βράδυ που είχαν καλέσει στο σπίτι κόσμο για δείπνο κανείς από τους δύο δεν ήξερε πώς να λειτουργήσει τον ατμομάγειρά τους….

Όλοι θα ζήλευαν το κορμί του Άκραμ Καν ωστόσο ο ίδιος παραδέχεται ότι έπρεπε να παντρευτεί με τη δεύτερη γυναίκα του για να δει πράσινο στο πιάτο του… Στο στούντιο μπορεί να κουβαλάει μαζί του ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους ωστόσο πάντα συνήθιζε να έχει ένα πακέτο Horibos (μαλακές καραμέλες) στην τσάντα του. Το απόθεμα στο σπίτι του έφτανε τα 20 σακουλάκια(!) συνήθεια που έκοψε για να μην είναι κακό πρότυπο για τα δύο παιδιά του που ακολουθούσαν το παράδειγμά του.
Ο γάμος με τη δεύτερη γυναίκα του άλλαξε τις διατροφικές του συνήθειες σε βαθμό που ο ίδιος δηλώνει ότι μπορεί στην καρδιά να είναι Ινδός, αλλά στο στομάχι είναι Ιάπωνας.

Akram-Kan-XENOS

 

Το τελευταίο χορευτικό του σόλο…

 

Με πίκρα δέχτηκε το κοινό του Άκραμ Καν την ανακοίνωσή του για τη σταδιακή αποχώρησή του από τη χορευτική σκηνή. Τελευταία ευκαιρία είναι η παράσταση XENOS για να δούμε τον Καν σε μεγάλης διάρκειας παραγωγή αφού οι συνεχείς τραυματισμοί τον έπεισαν ότι ήρθε ο καιρός να γυρίσει σελίδα στη ζωή του.

«Είναι απλώς ένα διαφορετικό στάδιο της ζωής μου … αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να συμφωνήσω με αυτό που συμβαίνει.»

akram-kan

Αν μπορούμε να πούμε κάτι για τον χορευτή Άκραμ Καν είναι ότι δεν μαγεύει απλά το κοινό του με το ταλέντο του, αλλά εμπνέει και με τις ιδέες του που παίζουν φυσικά ρόλο στην ερμηνευτική του ικανότητα…

«Ζωή είναι η ατέλειωτη ευκαιρία να ονειρεύεσαι και να βλέπεις τα όνειρα να αποδίδουν. Γνωρίζω διαρκώς ενδιαφέροντες ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, θρησκείας, πολιτικής και εκπαίδευσης, αλλά στο τέλος συνειδητοποιώ ότι κάτω από την ποικιλομορφία μας είμαστε όλοι ίδιοι».

 

 

 

Σχετικά άρθρα