“Παιχνίδια” πολέμου στο Αφρίν: Ο Ερντογάν βομβάρδισε δυνάμεις του Άσαντ

Γεωπολιτικά παιχνίδια υψηλού ρίσκου παίζονται στο Αφρίν της Συρίας που πολιορκείται από τον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χτες, Τρίτη, η κρατική τηλεόραση της Συρίας, μία αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει φιλοκυβερνητικούς μαχητές έχει μπει στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν με στόχο να αποκρούσει τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή.

Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου διακρίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να δείχνουν τα όπλα τους και να ανεμίζουν συριακές σημαίες. Πρόκειται, ουσιαστικά για μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Μπαράρ Αλ Άσαντ. Την είσοδο στην περιοχή της Αφρίν επιβεβαίωσε και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου με ένα μέσω ενημέρωσης που υπάγεται στη οργάνωση να αναφέρει ότι μαχητές των Λαϊκών Δυνάμεων άρχισαν να αναπτύσσονται στο σημείο.

Σε βίντεο που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση οι μαχητές ακούγονται να φωνάζουν «Μία Συρία, μία Συρία» . «Ήρθαμε για να πούμε στον λαό μας στο Αφρίν ότι είμαστε ένα» είπε ένας μαχητής, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Δαμασκού πως η Συρία δεν πρέπει να διαμελιστεί.

Σε ανακοίνωσή τους οι Κούρδοι της YPG χαιρέτισαν την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωσή τους «θα λάβουν θέσεις στα σύνορα και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της».

Οργισμένος ο Ερντογάν

Από τη μεριά της η Τουρκία και συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοπομπή των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από “τρομοκράτες” που δρουν ανεξάρτητα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Αφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές, που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν “βαρύ τίμημα”.

“Δυστυχώς, αφού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”, τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σχετικά άρθρα