Αποκαλυπτική έρευνα: Ένα στα δύο νοικοκυριά στην Αττική δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο και λογαριασμούς

Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα του ενοικίου, αλλά και στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σύμφωνα με έρευνα της Marc στον πληθυσμό της Αττικής, για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, που παρουσιάστηκε χθες από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον πρόεδρο του ΕΚΑ Γιώργο Μυλωνά.

Συγκεκριμένα, το ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου, ενώ το 43% δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι. Στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό των οικονομικών δυσκολιών με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα λογαριασμούς ανέρχεται σε 60% έναντι 44% των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ, ενώ τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 31,5% για τους εργαζόμενους κάτω των 35 ετών.

Παράλληλα, ποσοστό 35% των εργαζομένων δήλωσαν πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου, δεν πληρώνονται επιπλέον, κάτι που είναι συχνότερο στις γυναίκες (37% έναντι 33,7% των ανδρών).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο το 57% των εργαζομένων δηλώνουν πως λαμβάνουν τον μισθό τους χωρίς καθυστέρηση, ενώ 42,5% των εργαζομένων αναφέρουν προβλήματα στην καταβολή του μισθού τους. Ειδικότερα, 33% δήλωσαν πως λαμβάνουν τον μισθό τους συνήθως με καθυστέρηση και 9,3% πως η καταβολή του μισθού τους καθυστερεί πάντα.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων παρατηρείται σχετικά περισσότερο στις γυναίκες εργαζόμενες (45,3%) έναντι (39,6%) των ανδρών, ενώ ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα από 22 Νοεμβρίου 2017 έως 15 Δεκεμβρίου 2017.

Σχετικά άρθρα