Ψηφίστηκε η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με φόντο την κόντρα Εκκλησίας – Γαβρόγλου

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιo του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία δεν αφορά μια απλή συνένωση δύο ΤΕΙ, αλλά κατοχυρώνει και τη λογική της αναβάθμισης των ΤΕΙ στη χώρα.

Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Σκληρή κόντρα Εκκλησίας – Γαβρόγλου

Στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και η τροπολογία που καθορίζει τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου – εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – με την οποία του ζητούσε να καταψηφιστεί η τροπολογία, κάνοντας λόγο για ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Παιδείας απάντησε με έντονο ύφος από το βήμα της Βουλής στην επιστολή Ιερώνυμου, συστήνοντας στην Ιερά Σύνοδο να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της.

Αφού τόνισε ότι η επιστολή «έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις» τον ίδιο και την κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Εμείς διεκδικούμε την παράδοση, γιατί υπογραμμίζει μία ειρηνική συνύπαρξη χρόνων. Θα παρακαλούσα, με κάθε σεβασμό, να πω στην Ιερά Σύνοδο ότι θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Όταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο».

Αυτή η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ως άρθρο (48). Το έτερο συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε την τροπολογία, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων- ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ως άρθρο (48).

Το έτερο συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε την τροπολογία, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων- ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Σχετικά άρθρα