Φονική κακοκαιρία σαρώνει την Ευρώπη: Σχεδόν 60 οι νεκροί

Οι χιονοθύελλες προκάλεσαν την Παρασκευή μπλακάουτ στο μεγαλύτερο μέρος της Ιρλανδίας και ανάγκασαν τη Βρετανία να κινητοποιήσει τον στρατό για να αντιμετωπίσει το κατά τόπους χειρότερο κύμα κακοκαιρίας που έχει δει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Μετά το κύμα κακοκαιρίας από τη Σιβηρία που ονομάστηκε από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης “Το Τέρας από την Ανατολή”, η νότια Βρετανία και η Ιρλανδία χτυπήθηκαν από τη θύελλα Έμμα, η οποία προκάλεσε τον αποκλεισμό δρόμων, καθήλωσε αεροπλάνα και διέκοψε την κυκλοφορία τρένων.

Τουλάχιστον 24.000 σπίτια και επιχειρήσεις στην Ιρλανδία έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το χρηματιστήριο έκλεισε, όπως και όλα τα σχολεία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου.

Στην Βρετανία ένα κοριτσάκι επτά ετών σκοτώθηκε στην Κορνουάλη σε τροχαίο όταν ένα αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του και έπεσε λόγω του πάγου σε ένα σπίτι, σύμφωνα με το BBC. Δεκάδες επιβάτες αποκλείστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τρένα στη νότια Αγγλία.

Ο στρατός κινητοποιήθηκε για να βοηθήσει στη διάσωση εκατοντάδων οδηγών που είχαν κολλήσει στο χιόνι και στη μεταφορά στον τόπο εργασίας των εργαζομένων στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS). Οδικές αρτηρίες έχουν αποκλειστεί, σχολεία έχουν κλείσει και πτήσεις έχουν ακυρωθεί στη Βρετανία.

“Οι ένοπλες δυνάμεις βοηθούν τις υπηρεσίες επειγόντων για να διασφαλιστεί ότι το απαραίτητο προσωπικό της NHS θα μπορέσει να πάει στη δουλειά του όπως και ότι θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του στα τοπικά κέντρα”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Ο στρατός βρίσκεται “σε ετοιμότητα για να βοηθήσει την αστυνομία και τις ομάδες πολιτικής προστασίας σε όλη τη Βρετανία μετά την ισχυρή χιονόπτωση. Υπάρχει επίσης προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που διατίθεται εθελοντικά να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη κατά τις ελεύθερες ώρες του και με τα δικά του οχήματα”, πρόσθεσε.

Σχεδόν 60 νεκροί από την Παρασκευή

Συνολικά από το κύμα κακοκαιρίας -που ονομάστηκε “Το Τέρας από την Ανατολή” στη Βρετανία, “Η Αρκούδα της Σιβηρίας στην Ολλανδία, “Κανόνι χιονιού” στη Σουηδία ή “Μόσχα-Παρίσι” στη Γαλλία και τη θύελλα Έμμα στην Ιρλανδία και τη νότια Βρετανία– έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 57 άνθρωποι από την Παρασκευή, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Πρόκειται για 21 στην Πολωνία, 7 στη Σλοβακία, 6 στην Τσεχία, 5 στη Λιθουανία, 4 στη Γαλλία, τουλάχιστον 3 στην Ισπανία, 2 στην Ιταλία όπως και στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Σλοβενία, 1 στην Ολλανδία, όπως και στη Βρετανία και στη Σουηδία.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλοί άστεγοι.

Στη Γαλλία, περίπου 30 αιρετοί του Παρισιού και των γύρω περιοχών πέρασαν τη νύχτα σε έναν δρόμο της γαλλικής πρωτεύουσας για να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στην τύχη των αστέγων.

Προβλήματα και στην Ελβετία

Επαναλήφθηκε η αεροπορική κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της Γενεύης που είχε ανασταλεί για λιγότερο από δύο ώρες λόγω ισχυρών χιονοπτώσεων, ανακοίνωσαν οι ελβετικές αερολιμενικές αρχές.

«Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το Αεροδρόμιο της Γενεύης είναι αυτή την ώρα ανοικτό», αναφέρει η ιστοσελίδα του αεροδρομίου, προειδοποιώντας, ωστόσο, τους επιβάτες για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Την Πέμπτη χιόνι ύψους 15 έως 20 εκατοστών έπεσε στην περιοχή της Γενεύης, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις αεροπλάνων για πολλές ώρες.

Το άλλο μεγάλο αεροδρόμιο της Ελβετίας, εκείνο της Ζυρίχης, φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο καθώς μόνο ορισμένες πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Η Ελβετία κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών με τον υδράργυρο να πέφτει έως και τους -40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Πηγή: tanea.gr


Σχετικά άρθρα