Συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν: Συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης

Τα φιλόδοξα σχέδια μεταρρύθμισης της Ε.Ε. του προέδρου Μακρόν είναι το αντικείμενο της συνάντησης του Γάλλου προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Εμανουέλ Μακρόν που βρέθηκε στη Γερμανία για να κερδίσει στήριξη στο σχέδιό του τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν μηχανισμοί αλληλεγγύης, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι κάθε κράτος θα πρέπει να φέρει ευθύνη για τους κινδύνους που διατρέχει.

Κατά τις πρώτες δηλώσεις τους η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει καλά αποτελέσματα σ’ ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, και ότι είναι αισιόδοξη για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Ωστόσο επανέλαβε τη θέση της για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, πως η αλληλεγγύη πρέπει να συνδέεται με την ευθύνη κάθε μεμονωμένου κράτους για τους κινδύνους που διατρέχει, απαντώντας επί της ουσίας στη θέση του Εμανουέλ Μακρόν ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να προσθέσουν μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως η τραπεζική ένωση, στα ήδη υφιστάμενα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αν θέλουν την άνθηση της ένωσής τους.

«Καμιά νομισματική ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στοιχεία σύγκλισης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το σημαντικότερο σ’ αυτό το στάδιο είναι να μην αντιδράμε γι’ αυτό ή για εκείνο το εργαλείο, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους και ότι έχουμε κοινό πολιτικό στόχο», είπε.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πολλές πιέσεις από τους συμμάχους της και εμφανίζεται αρκετά διστακτική να υιοθετήσει τις προτάσεις Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών της Ε.Ε.

Οι δύο ηγέτες θέλουν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις τον Ιούνιο, επανέλαβε ο Μακρόν.

Συρία και Ιράν

Άλλο σημαντικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης είναι και η συριακή κρίση, ειδικά η στάση της Ε.Ε. στις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εν όψει και των προγραμματισμένων ταξιδιών των δύο ηγετών στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου.

Γαλλία και Γερμανία μετέχουν στην ομάδα των έξι κρατών που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, προσπαθούν να τη διασώσουν.

Όσον αφορά την κρίση στη Συρία, η Γερμανία δεν συμμετείχε στην κοινή επίθεση ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας κατά των εγκαταστάσεων του συριακού στρατού και επιμένει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα